Nyhetsbrev tirsdag 6. mars: Erna kjefter opp «nettroll på ytterste høyre» + Russisk spion forgiftet i Storbritannia

Olemic Thommessens skjebne er fortsatt uavklart etter redegjørelsen om byggeskandalen i Stortinget i formiddag –  Knut Arild Hareide (KrF) avventer behandlingen i finanskomiteen og Høyre stiller seg foreløpig bak stortingspresidenten. Ellers:

OM MENN OG MANNFOLK: Statsminister Erna Solberg tar Sumaya Jirde Ali kraftfullt i forsvar i Klassekampen i dag«Det er helt uakseptabelt at Sumaya utsettes for negativ sosial kontroll fra nettroll på ytterste høyre. Med det mener jeg at de gjennom sin aggressive oppførsel har lyktes med å midlertidig tvinge henne til taushet. (…) «Negativ sosial kontroll er alltid uakseptabelt. Det er et paradoks at norske mannfolk/menn som klager over æreskultur i innvandrermiljøer, utøver en minst like streng sosial kontroll – bare med andre virkemidler», skriver hun.
Unge Høyre-leder Sandra Bruflot spisser kritikken direkte mot mannen som startet kampanjen mot Jirde Ali på , Helge Lurås. – Han tek heile høgresida til inntekt for sitt syn. Til det er det éin ting å seie: Eg er ikkje di høgreside, sier Bruflot til Klassekampen, og fortsetter: – Tinga dei skriv er heilt forkastelege. Dei kan ikkje seie at ho er uangripeleg på grunn av hudfarge, kjønn og klede, for så å gå til åtak mot henne av akkurat dei same grunnane.
Helge Lurås synes kritikken er vag og lite konkret.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

TØVÆR: Nord- og Sør-Korea har blitt enige om et toppmøte i april – det første møtet mellom statsledere fra naboene på over ti år. Da utsendinger fra Sør-Korea i går møtte Kim Jong-un, lovet han at det ikke vil bli gjort nye rakettoppskytinger så lenge dialogen pågår. Han kom også med uttalelser om at han er villig til å forhandle om å kvitte seg med atomvåpen (med et uklart premiss om at regimets sikkerhet i så fall må garanteres på andre måter) – noe som har framstått som USAs forutsetning for å innlede direktesamtaler.

PUTIN VET INGENTING: Spiondramaet i Salisbury er toppsak i alle britiske medier i dag. Den tidligere russiske obersten Sergei Skripal (66) kollapset søndag ved et kjøpesenter, samtidig som sin datter Yulia (33), etter antatt forgiftning. Tilstanden er kritisk. Skripal ble i 2006 dømt til 13 års fengsel i Russland for spionasje til fordel for Storbritannia, men ble i 2010 utvekslet  i forbindelse med at ti russiske spioner ble avslørt i USA og har siden bodd i England. Sikkerhetstjenestene i Storbritannia bistår nå politiet i etterforskningen, der den første assosiasjonen er drapet på avhopperen Aleksandr Litvinenko utført av Putin-assosierte agenter i London i 2006. (Den gang med det radioaktive stoffet polonium 210). Kreml hevder i dag at de «ikke har noen informasjon» om hendelsen, som russerne kaller «tragisk».

APROPOS RUSSISKE MYSTERIER: Den 22 år gamle hviterussiske «eskortepiken» Anastasia Vashukevitsj  – i Norge kjent for å ha vært med på oligark-seilas med den russiske visepresidenten i Molde – sitter fengslet i Thailand. Der fortalte hun i går amerikanske journalister at hun sitter på 16 til 18 timer med lydopptak som kan kaste lys over Russland-skandalen rundt Trump og hans menn i USA. Les mer her.

SYND PÅ STATSRÅDEN: Det har blitt et meme i Frp at Terje Søviknes «sonet ferdig» etter at han i 2000 utnyttet en full 16-åring i FpU til sex på en partitilstelning før han i mediene klagde over falske rykter mens jenta ble innlagt på psykiatrisk sykehus. – Jeg syns Terje har fått nok oppmerksomhet i den saken. Jeg synes synd på ham når saken dras opp på nytt. (…) Det er selvfølgelig sterkt å lese hennes historie. På den andre siden er det et interessant spørsmål: Hvor lenge skal man «sone» for noe som ikke skulle ha skjedd, sa Helge André Njåstad (Frp) på Politisk kvarter i morges.

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter