Nyhetsbrev tirsdag 5. november: Sa unnskyld til NAV-ofrene + Tror på Thunberg-effekt + «Thatcherisme på steroider»

TILLITEN TIL HAUGLIE: Statsminister Erna Solberg (H) har fortsatt «full tillit» til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H), selv etter at statsråden i Stortinget tirsdag formiddag måtte be om unnskyldning til alle som er rammet av den massive NAV-skandalen der minst 48 personer er uriktig dømt for trygdesvindel og 2400 personer kan ha fått urettmessig krav om tilbakebetaling.

Trygderetten opphevet et feilaktig NAV-vedtak allerede i 2017, men det skulle gå enda to år før etaten og departementet reagerte. «Det er NAVs ansvar, og politisk, er NAV arbeidsministerens ansvar», sier Ap-leder Jonas Gahr Støre, som i tillegg mener det fremstår som om departementet i mange måneder mottok urosignaler fra NAV uten at noen tok affære. Etter Hauglies redegjørelse holder han det fortsatt åpent om Arbeiderpartiet vil fremme mistillitsforslag mot statsråden, noe både SV og Rødt også vurderer.

«Staten skal gjøre opp for seg», sa Hauglie fra Stortingets talerstol tirsdag, der hun også varslet at regjeringen åpner sin egen granskning, samt at NAV-ofrene vil få fri rettshjelp.

HENLAGT: Politiet mener det ikke er grunn til å straffeforfølge bydelen eller enkeltpersoner etter at en mor og to voksne døtre ble funnet døde i en leilighet på Romsås i oktober 2017. Saken overføres nå til Statens helsetilsyn, som kan ilegge en administrativ reaksjon. Filter Nyheter har tidligere skrevet om hvordan moren i en periode mens døtrene ennå var umyndige, isolerte seg som følge av psykisk sykdom. Les vår store reportasje om dødsfallene her.

TORY-FORSPRANG: Det konservative partiet leder foreløpig på et gjennomsnitt av meningsmålingene før det ekstremt spennende valget i Storbritannia 12. desember (toryene ligger an til 38 prosent oppslutning, mens Labour måles til 26 prosent). Mandag kveld sendte statsminister Boris Johnson et åpent brev til Jeremy Corbyn, der Labour-lederen blir beskyldt for å ta brexit-prosessen tilbake til «square one». Labour går til valg på å reforhandle Johnsons utmeldelsesavtale, samt avholde en ny folkeavstemning om brexit innen juni 2020.

Det litt pussige er at Labour foreløpig ikke vil kommunisere om partiet vil drive valgkamp for leave eller remain i en eventuelt ny folkeavstemning, noe som tolkes som et forsøk på å tekkes både EU-tilhengere og -motstandere før parlamentsvalget i desember. Samtidig har Corbyn slått temmelig hardt tilbake mot Johnson, som han beskylder for å «kapre brexit-prosessen for å slippe løs thatcherisme på steroider», der arbeidstakeres rettigheter vil bli utradert og det statlige helsevesenet NHS «solgt» til Donald Trump og amerikansk legemiddelindustri.

OMKAMP: Bryter norsk oljeleting med grunnloven? Del to av «århundrets rettssak» er i gang, der miljøorganisasjonene håper de kan vinne over staten ved omkamp i lagmannsretten. Jusprofessor Jørn Øyrehagen Sunde tror vi kan få se en «Thunberg-effekt» på dommerne:

– Retten tar i utgangspunktet ikke politiske hensyn, men dommerne er også mennesker. De blir påvirket av samtalen og holdninger i sin egen vennekrets, sine egne følelser, og av å få strekk av ungene sine ved middagsbordet. Så ja, Thunberg har sin effekt på dommerne, sier han til Filter Nyheter.

SENDT UT: Gikk du glipp av Filter Nyheters dekning av det antisemittiske og raseideologiske nettverket bak konferansen Scandza Forum som ble arrangert på Sinsen i Oslo lørdag, finner du alle artiklene våre herRundt 80 deltakere møtte opp, deriblant flere kjente nynazister i «Den nordiske motstandsbevegelsen». PST pågrep den «hvite nasjonalisten» Greg Johnson før det hele startet i frykt for at han kunne bidra til radikalisering («det er en fare for at det kan resultere i vold eller voldelige handlinger», uttalte seniorrådgiver Martin Bernsen i PST). Som Filter Nyheter omtalte i forrige uke, har amerikaneren tidligere uttrykt støtte til Anders Behring Breiviks begrunnelse for terroraksjonen i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011. Mandag ble Johnson sendt til Ungarn, landet han ankom Norge fra, og videre til Lisboa i Portugal, samtidig som hans forsvarer John Christian Elden varslet rettslige etterspill.