Nyhetsbrev tirsdag 30. oktober: Norsk statsborger tatt for attentatplan i Danmark + Trump bruker militæret i valgkampen

– IRAN PLANLA ATTENTAT I DANMARK, NORDMANN INVOLVERT: En norsk statsborger med iransk bakgrunn er pågrepet for å ha vært en del av attentatplaner mot eksil-iranere i Danmark, iverksatt av Irans etterretningstjenste. PST i Norge har bistått i etterforskningen. Pågripelsen har blitt holdt hemmelig siden 21. oktober, men mannen er nå varetektsfengslet. Ifølge den danske sikkerhetstjenesten PET forelå det etterretning om at navngitte personer i Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA) bosatt i Danmark, skulle drepes. «Det er en svært usedvanlig og svært alvorlig sak når Irans etterretningstjeneste planlegger et drap i Danmark. Det sier seg selv at dette ikke er noe vi kan eller vil akseptere», sa PET-sjefen på en pressekonferanse i ettermiddag. ASMLA er regnet som en terrororganisasjon av Iran, og de truede personene i Danmark er selv under etterforskning for å ha hyllet det blodige angrepet i Ahvaz i hjemlandet 22. september – et trolig motiv for attentatordren.
Du husker kanskje den enorme politiaksjonen i Danmark 28. september, da antiterror-styrker stengte grenseoverganger og hovedfartsårer og mumlet om en kidnappingssak?  Den viser seg å ha vært utløst av at en mistenkelig bil ble sett ved boligen til ASMLA-lederen i Ringsted bare to dager etter at nordmannen så ut til å ha spanet på boligen til det viktigste attentatmålet. (Politiet trodde 28. september at drapsforsøket var i gang, men bilen viste seg å være småkriminelle urelatert til saken).
Det er ventet at den norske PST-sjefen, Benedicte Bjørnland, senere i dag vil uttale seg om Irans etterretningsvirksomhet i Norge. Klokka 18.30 holder Danmarks utenriksminister en pressekonferanse om saken. «Regjeringen vil reagere overfor Iran og snakker med europeiske partnere om ytterligere tiltak», skriver Anders Samuelsen på Twitter. Det er foreløpig uklart når den norske regjeringen vil uttale seg om saken.
Det er forøvrig verdt å nevne at den ferske attentatsaken kommer bare tre uker etter at Kripos siktet flere utlendinger for drapsforsøket på William Nygaard i 1993, som antas å ha vært beordret fra Iran.

KRF – 4 DAGER IGJEN – HAREIDES NEDERLAG:

  • Knut Arild Hareides eneste mulighet til å «vinne» ser nå ut til å være at han holder sitt livs landsmøtetale fredag, om at han går av hvis han ikke får viljen sin, for så å håpe på at nok delegater benytter hemmelig stemmegiving til å gå mot mandatet fra fylkesårsmøtene.
  • Blant andre Stortingspreresentant Hans Fredrik Grøvan og KrFU-leder Martine Tønnessen prøver å forsegle Hareides skjebne gjennom å endre spillereglene på landsmøtet, slik at delegatene som eventuelt endrer oppfatning ikke kan gjemme seg bak skriftlig stemmegiving. – Det kan godt være at noen skifter standpunkt, men da må de kunne stå for det og begrunne hvorfor de har gjort det, sier Grøvan.
  • – Jeg tror en del delegater ikke har fullt ut tatt innover seg at dette handler om Knut Arild Hareides fremtid, sier fylkesleder Espen Andreas Hasle i Oslo KrF.

FULL STRID OM RIGHTS.NO, IGJEN: Finansminister Siv Jensen(Frp) kunngjorde via et Facebook-innlegg i morges at den anti-islamske bloggen Human Rights Service likevel skal få over 1,8 millioner kroner over statsbudsjettet i 2019 etter at «regjeringspartiene har blitt enige». Dermed så kuttet på en halv million som ble lagt fram for tre uker siden ut til å bli reversert, med velsignelse fra både Venstre-leder Trine Skei Grande og Erna Solberg. Så sendte Abid Raja (V) tekstmeldinger til Filter Nyheter i formiddag, der han slo fast at Venstres stortingsgruppe enstemmig er mot reverseringen, og at de altså ennå vil kutte i HRS-støtten. Eh, ja, du må nesten lese artikkelen vår for å få oversikt – KrF er også inne i bildet her. (Her er det forøvrig et poeng at HRS trolig har hatt betydelig økning i private donasjoner som følge av kutt-meldingen 8. oktober, så hvis de i tillegg får «tilbake» den statlige halve millionen, er dette vinn-vinn for Storhaug og co samt Frp).

BORN IN THE USA: Hvordan Donald Trump driver kongressvalgkamp den siste uka av innspurten?  Han setter inn hæren for å jazze opp fremmedfrykten i USA samtidig som han lover å kvitte seg med retten barn født av innvandrere i USA har til statsborgerskap. I tur og orden:

  • Presidenten sier nå at han skal sende  5200 – femtusentohundre – soldater, med luftstøtte og kommandoposter, til USAs grense mot Mexico som et tiltak mot en karavane av migranter  fra (hovedsaklig) Honduras. (Noen fakta her) I virkeligheten er karavanen, et favoritt-tema blant Trumps tilhengere og i høyreorienterte medier, 150 mil unna i dag, og vil ikke være i nærheten av USA før langt ut i desember – om noen i det hele tatt når fram for å søke asyl. Det er heller ingenting som tilsier at de ubevæpnede migrantene utgjør noen bestemt sikkerhetstrussel. Betegnende for framstillingen av disse menneskene er at en av gjestene på Fox News i går mente migrantene kommer med sykdommer som lepra («spedalskhet») og kopper. (Sistnevnte ble utryddet for over 30 år siden).
  • I dag kom utspillet om at Trump vil fjerne  retten til statsborgerskap for barn født i USA av innvandrere. Han hevder nå at han egenhendig kan gjøre dette som presidentforordning, men en lang rekke eksperter slår fast at det umulig kan passere Høyesterett og vil kreve et grunnlovstillegg  – og at utspillet framstår som et tomt valgløfte. «Dette er et gjennomsiktig og beint fram grunnlovsstridig forsøk på å så splid og blåse på flammene av innvandrerhat i dagene før mellomvalget»uttaler borgerrettighetsforkjemperne i ACLU.

TAJIK VS. LISTHAUG: «Dette ville vært latterlig om det ikke også var en ganske grov konspirasjonsteori», skriver Ap-nestleder Hadia Tajik i VG i dag om hvordan Sylvi Listhaug i boka si framstiller Facebook-kontroversen som felte henne. «Ved å forfremme Listhaug til nestleder, har partiet samlet seg om hennes måte å drive politikk på (…) Makta til å sette offentlig dagsorden og spre konspirasjonsteorier har Frp fått av Høyre og Erna Solberg», skriver Tajik.