Nyhetsbrev tirsdag 30. januar: PST om høyreekstremister + sikkerhetsrisikoen Leirstein

Vi har to saker ute i dag om PSTs offentlige sikkerhetsvurdering av det høyreekstreme miljøet i Norge, og en sak om hvorfor en millionby før vinteren er over trolig må stenge vannet til folk for aller første gang. Først:

I morges møttes alle partiene til Metoo-møte. Nytt siden sist: Giskegate skal bli vinnersak for Ap, ifølge Jonas Gahr Støre. Fra selve møtet har det kommet lite. Da partilederne kom ut var alle enige om at det hadde vært en fin tur. Formålet var å utveksle erfaringer med partienes saker det siste halvåret. Jonas Gahr Støre sier til Dagbladet og TV2 at han vil bruke erfaringene fra Metoo og Giske-saken til å løfte Arbeiderpartiet som likestillingsparti. KrFU er det eneste partiet som har fått utmeldinger direkte begrunnet i partiets håndtering av varslersaken til ungdomspolitikeren Julie Sandstø, ifølge NTBs undersøkelser.

Vil du heller ha disse nyhetsoppdateringene rett i innboksen? Meld deg på her:


 

Og så risikoen Ulf Leirstein, da: Aftenposten skriver at Frps tidligere justispolitiske talsmann tidlig ble «kartlagt som en sikkerhetsrisiko» av de som jobbet med å gjennomføre en FpU-sommerleir. Etter fotballturneringen var over og kvelden startet, valgte staben å sette frimerke på Leirstein, som det heter på fotballspråket, for å hindre at Leirstein trakasserte unge jenter seksuelt. Det er ikke bare Unge Høyre som kjører den strategien. Han skal til slutt ha blitt bedt om å forlate hytta til en ung kvinnelig FpU-er. Leirstein avviser at det var dette som skjedde, han mener tvert om at ble med en vakt som spurte om hjelp fordi kvinnen var fortvilet og ville bytte rom. Det var altså siste nytt om mannen som trakk seg fra alle verv i partiet etter NRK publiserte smser hvor han planla trekant med en 15-åring, samt at han har sendt e-poster med hardporno til FpU-representanter fra stortings-eposten.

ALLE DISSE MENNESKERETTIGHETENE: At Høyre vil innføre Kina light-takter i norsk bistandspolitikk har skapt debatt blant etablerte bistandsorganisasjoner. Nå har Kjell Roland, direktøren for Norfund (statens investeringsselskap i utviklingsprosjekter), kavet opp en rekke organisasjoner ved (nærmest) å si at det er deres feil at næringslivet vegrer seg for å gå inn i Afrika. For mange bistandsorganisasjoner lever av å påpeke feil i bedrifters operasjoner i utviklingsland, og skal ha menneskerettighets-standarder i alle bauger og kanter. Dette avskrekker næringslivet slik at de trekker seg ut, er meldingen fra Norfund-sjefen. Debatten har pågått i spaltene hos Dagens Næringsliv, og kulminerte nå med at organisasjonene som har satt kaffen tilstrekkelig i halsen har sendt åpent bekymringsbrev om Roland til regjeringens nyslåtte utviklingsminister Nikolai Astrup (Høyre). Bistandsaktuelt har oppsummert rabalderet greit.

KINAS MYKE MAKTOVERTAKELSE: Davostoppmøtet er over. Historien om at Kina tar førersetet som forkjemper for globalt samarbeid foran USA ble bekreftet i år. President i World Economic Forum Børge Brendeoppsummerer toppmøtet slik til Aftenposten: USA er ikke lenger det eneste tyngdepunktet.
Siemens-topp Joe Kaeser uttalte til The New York Times at Kinas nye silkeveien-strategi «One Belt One Road» vil bli «det nye WTO, lik det eller ei». Kinas presentasjon av planene var blant de best besøkte talene på toppmøtet. Ikke alle synes det virker lukrativt å få utbyggingshjelp av Kina. Og hvis du nå tenker «ja ja, silkeveien, det er der nede», så tar du feil, for isfritt Arktis er en del av Kinas nye handelsruteplaner. I Sverige protesteres det mot kinesiske havneplaner. I Afrika oppdaget Den afrikanske union (AU) at kineserne som bygde hovedkvarteret deres også fylte bygningen med overvåkningsutstyr, og tappet organisasjonen for data om natta. Det skriver franske Le Monde. Ble du nysgjerrig, men kan ikke fransk (det kan ikke vi heller), så har The Verge skrevet om saken på engelsk her.

PST BEKYMRET FOR AT HØYREEKSTREMISTER GÅR SOLO: PST la fram sin ugraderte, årlige trusselvurdering i dag. Sikkerhetstjenesten mener det «lite sannsynlig» at «Den nordiske motstandsbevegelsen» vil begå terrorhandlinger i 2018, men er urolig for hva enkeltpersoner kan finne på. PST har også registrert at det venstreekstreme miljøet våkner som følge av utviklingen. Les vår sak om PSTs vurderinger her.

ALT GIKK JO SÅ FINT..: Slik tenkte bymyndighetene i Cape Town, Sør-Afrika om sin egen vannforsyning – helt til en tørke som sprenger den afrikanske kategorien «goat-killer» rammet byen. Nå må befolkningen belage seg på å stå i timelange køer i solsteiken for å hente dagsrasjoner på 25 liter vann. Hvordan havner det de her? Vi spurte en sørafrikansk klimaforsker.

PSST: Vi har også en sak på gang om reklamekampanjen til Folkets Strålevern, som møtte folk på jernbanestasjoner og kjøpesentere over det ganske land i går med påstander om at mobilbruk kan gi kreft. Reklame-giganten JCDecaux skal ha stanset kampanjen brått i dag; vi venter på forklaringen på hvorfor de tillot den i utgangspunktet.

Får du ikke våre daglige nyhetsoppdateringer? Meld deg på her!

Ha en fin dag!

Med vennlig hilsen oss i Filter Nyheter