MANGLET TRE PROSENT: Dagens syrligste tittel, fra Al Jazeera«Abdel Fattah el-Sisi narrowly misses 100 percent of vote in Egypt». Den egyptiske presidenten endte nemlig med 97 prosent av stemmene i valget der alle al-Sisis motstandere (unntatt én helt ukjent kandidat som dukket opp på stemmesedlene i siste liten) enten trakk seg, ble fengslet eller straffeforfulgt. Bare 42 prosent av velgerne (25 millioner) møtte opp til tross for både bestikkelser og trusler fra presidentens allierte, og mange protesterte i det stille. Ifølge The Economist  var flere enn en million av stemmesedlene ugyldige, hvorav noen hadde begge kandidatene strøket ut til fordel for den populære fotballspilleren Mohamed Salah. Al-Sisi har nå fire år på seg til å bestemme seg for om han skal følge dagens grunnlov og gå av i 2022, eller sørge for at den blir endret.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

PROVOSERENDE PÅSKEFROKOST: Labour-leder Jeremy Corbyn anklages for å «vise fingeren» til britiske jøder etter at han deltok på et tradisjonelt påskearrangement i regi av Jewdas – en radikal, antisionistisk gruppe eksil-israelere som er kjent for å bruke retorikk av typen «Israel er en stinkende kloakk og må behandles deretter» i sin kritikk av den jødiske statens politikk. Etter at opptredenen på påskemåltidet ble avslørt av høyresidebloggen Guido Fawkes, forsvarte Corbyns talsmann ham med at opptredenen på gruppas påskemåltid var rent privat og skjedde uten partilederhatten.
Den siste episoden sår sterk tvil om Corbyns løfter om å styrke arbeidet mot antisemittisme i partiet, etter flere dager med pinlige mediesaker som har vist at Labour-politikere stadig vekk klarer å ordlegge seg bekymringsverdig om jøder. (BBC har en god  oversikt). «Uavhengig om det er naivitet, stahet eller noe verre, så har Corbyn gitt kritikerne nok en grunn til å tro at han ikke tar bekymringene fra de jødiske miljøene så alvorlig som han burde»skriver Katy Balls i Spectator.

APROPOS: Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz, vakte i går oppsikt med uttalelser i en Facebook-diskusjon om israelske soldaters skyting av demonstranter under opptøyene ved grensegjerdet i Gaza i helga. (Minst 15 palestinere ble drept og mange hundre skadd). «En industri full av løgner og ren antisemittisme er vel å forvente fra etterkommere av Quisling», skrev Schutz blant annet, og bekreftet overfor Dagsavisen at han anser alle nordmenn som etterkommere av landsforræderen fra 2. verdenskrig. – Ja, det mener jeg. Nordmenn bør være varsomme med å bli for ytterliggående. Dette er ingen akademisk debatt. Men jeg er på sikker grunn når jeg sier at det var flere nordmenn som samarbeidet med nazister under 2.verdenskrig med å sende jøder i konsentrasjonsleirer, enn det var nordmenn som aktivt jobbet for å redde jøder, sier ambassadøren.

FIKK MINDRETALLET MED SEG: Kristian Eilertsen, FpU-nestlederen som slapp med en advarsel fra FrPs organisasjonsutvalg etter flere varsler om seksuell trakassering, får ennå kjempe for å beholde vervet, melder NRK. Valgkomiteen i FpU har foreslått at Andreas Brännström tar over som nestleder, men et mindretall i komiteen mener Eilertsen skal fortsette. Hvis Eilertsen ikke trekker seg, blir det opp til landsmøtet til helga å avgjøre om han får gjenvalg tross Metoo-sakene. Rett før påskeferien skrev vi om det interne opprøret i FpU der blant andre fylkeslederen i Hordaland uttalte at partiet ikke evner å ta seksuell trakassering på alvor.

TINA BRU VINNER FRAM: I Høyre-ledelsens påskeegg lå det en nyhet om at 11 av 15 fylkeslag i partiet vil åpne for eggdonasjon i Norge. Dermed ligger det an til et tydelig flertall for den kontroversielle lovendringen på neste helgs landsmøte , selv om flertallet i programkomiteen og Høyre-nestleder Jan Tore Sanner har rådet partifellene til det motsatte, skriver Dagbladet.

DIPLOMAT-ALARM: Over 200 tidligere amerikanske diplomater, inkludert en eks-vise-utenriksminister, sjefsforhandleren bak atomavtalen med Iran og andre nøkkelpersoner som har jobbet under både både demokratiske og republikanske presidenter, har signert et brev som slår alarm om USAs svekkede lederposisjon i det internasjonale samfunnet. Aksjonen er organisert av en tverrpolitisk interessegruppe og ber politikerne i Kongressen om å benytte Mike Pompeos inntreden som ny utenriksminister til å kreve en nysatsing på utenriksdepartementet og det amerikanske diplomatkorpset, som har vært gjennom kraftige nedskjæringer under Trumps presidentskap.

TRUMP-PAPEGØYER: Hvis du ikke har sett den veldig creepy videomontasjen av nyhetsankerene ved lokale tv-stasjoner i USA som leser opp den samme, trumpske meldingen om «falske nyheter», gjør det nå. Jeg har skrevet en kort forklaring om hva som ligger bak, her.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter