Nyhetsbrev tirsdag 29. januar: Boltons notatblokk + tysk eksos-tvil + britisk tro på europeisk kompromiss

UNNA VEI MED HUAWEI: Idet USA skal inn i handelsforhandlinger med Kina, tar amerikanske myndigheter ut tiltale mot den kinesiske teknologiselskapet HuaweiSelskapet anklages blant annet for å ha omgått sanksjonene mot Iran og for å ha stjålet forretningshemmeligheter. USA vil også søke å få utlevert Huaweis finansdirektør, som er under arrest i Canada. Selskapet nekter å ha gjort noe galt, og Kinas utenriksdepartement gikk i natt ut på statlig tv og anklaget amerikanerne for å ha politiske motiver for å «strupe en rettferdig og legitim forretningsdrift».

I Europa, hvor Huawei mange steder er involvert i utbyggingen av det neste mobilnettet (5G), får likevel stadig flere land (inkludert Norge) betenkeligheter med å knytte seg for nært til selskapet. En av kinesernes største konkurrenter om å levere 5G-nett er for øvrig amerikanske Qualcomm.

Både amerikanske og kinesiske myndigheter har understreket at forhandlingene om en handelsavtale skal foregå uavhengig av striden om Huawei, men responsen til presidentene Trump og Xi blir like fullt en pekepinn på hvor ivrige de egentlig er etter å avverge en handelskrig, skriver Reuters-kommentar Gina Chon.

MER BREXIT-DRAMA: Det er nok en skjebnetung dag i det britiske parlamentet, som i dag skal debattere statsminister Theresa Mays alternativ til brexit-avtalen som ble så overveldende nedstemt for to uker siden. Liam Fox, Mays minister for internasjonal handel, flagget i dag sin tro på at EU vil komme britene i møte i en reforhandling«We have seen the German economy weakening, we have seen the French economy weakening. I think this view – ‘We can simply weather out any disturbance that would occur from a no-deal’ – I think there is much less appetite for that».

TVILER PÅ EKSOS-FARE: Hvor farlige er egentlig utslippene som får byer over hele den vestlige verden til å stogge veksten i personbiltrafikk, særlig dieselbiler? Det får stor oppmerksomhet i Tyskland i dag at over 100 lungespesialister har underskrevet et opprop der det hevdes at EUs grenser for hvor mye svevestøv og nitrogenoksider som kan tillates i lufta er basert på tvilsom vitenskapelig metode.

Kort sagt påpeker legene at selv om det er statistisk bevist at folk som bor i områder med mye svevestøv og nitrogenoksid lever kortere, er det foreløpig ikke påvist noen årsakssammenheng. (Et bevis for en slik sammenheng er ikke mulig uten toksikologiske eksperimenter på mennesker, dyr eller cellepopulasjoner.) Med andre ord: Den korte levealderen kan like gjerne skyldes at alt fra røyking til dårlig helsetjenester kan være mer utbredt i de aktuelle områdene. Den tyske organisasjonen for luftveisklinikker og den tyske foreningen for lungesyke stiller seg ifølge Deutsche Welle bak kravet om mer forskning på feltet.

Siste Lan Marie Berg-utspill er for øvrig gratis kollektivtrafikk og bildeling i et år for alle som vraker fossilbilen. Forslaget skal behandles av MDGs programkomite til våren.

I -LANDSPROBLEMER: Dagen etter at en viss politimann er funnet skyldig for korrupsjon (heh!) mister Norge sin status som verdens tredje minst korrupte land, ifølge organisasjonen Transparancy International. I deres årlige indeks, som måler i hvilken grad korrupsjon ser ut til å finne sted i offentlig sektor, faller Norge ned til sjuende plass – bak Sveits, Singapore, New Zealand, Finland og våre skandinaviske naboland. En annen av Transparancys «kåringer»plasserer oss imidlertid på topp når det gjelder villigheten til å straffeforfølge egne selskaper som involverer seg i korrupsjon i utlandet.

HAREIDES NEI: Kristelig Folkeparti ønsket sin tidligere leder som ny parlamentarisk leder, men Knut Arild Hareide sier nei. «Jeg vet at det å være parlamentarisk leder for et regjeringsparti, det er å være førsteforsvarer for KrF på Stortinget», forklarte Hareide på Politisk kvarter i dag (ifølge Aftenposten). Det er åpenbart ikke aktuelt nå som partiet er i regjering med Frp. Posisjonen som leder av stortingsgruppa skal istedet fylles av Hans Fredrik Grøvan.

NOTATGLIPP – ELLER? Det var ikke budskapet om nye sanksjoner mot Venezuela som vakte mest oppmerksomhet da Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton stilte til pressekonferanse i Det hvite hus i går. Det gjorde notatblokken han enten uforvarende eller med vilje holdt i hånden slik at alle kunne lese «5000 soldater til Colombia», som altså er den kriserammede oljestatens naboland. Det hvite hus svarer ikke annet enn at «alle muligheter er på bordet» når det gjelder håndtering av den humanitære og politiske krisen i landet.

God ettermiddag!

Filter-redaksjonen