• Vil du få dette nyhetsbrevet rett i innboksen din på hverdager? Meld deg på her!

UNNA VEI MED HUAWEI: Idet USA skal inn i handelsforhandlinger med Kina, tar amerikanske myndigheter ut tiltale mot den kinesiske teknologiselskapet HuaweiSelskapet anklages blant annet for å ha omgått sanksjonene mot Iran og for å ha stjålet forretningshemmeligheter. USA vil også søke å få utlevert Huaweis finansdirektør, som er under arrest i Canada. Selskapet nekter å ha gjort noe galt, og Kinas utenriksdepartement gikk i natt ut på statlig tv og anklaget amerikanerne for å ha politiske motiver for å «strupe en rettferdig og legitim forretningsdrift».

I Europa, hvor Huawei mange steder er involvert i utbyggingen av det neste mobilnettet (5G), får likevel stadig flere land (inkludert Norge) betenkeligheter med å knytte seg for nært til selskapet. En av kinesernes største konkurrenter om å levere 5G-nett er for øvrig amerikanske Qualcomm.

Både amerikanske og kinesiske myndigheter har understreket at forhandlingene om en handelsavtale skal foregå uavhengig av striden om Huawei, men responsen til presidentene Trump og Xi blir like fullt en pekepinn på hvor ivrige de egentlig er etter å avverge en handelskrig, skriver Reuters-kommentar Gina Chon.