Nyhetsbrev tirsdag 26. november: Sjefrabbiner i «eksplosivt angrep» på Labour + Slik er de kinesiske konsentrasjonsleirene

VALGBOMBE FRA RABBINER: Den britiske sjefrabbineren Ephraim Mirvis går til frontalangrep på Labour under Jeremy Corbyns ledelse i en kronikk publisert i dagens utgave av The TimesFlertallet av britiske jøder er «grepet av angst» over hva som kan skje med jøder og jødisk religion i Storbritannia dersom Labour får danne regjering, skriver sjefrabbineren, som slår fast at angsten er både forståelig og berettiget.

Han mener at «selve nasjonens sjel står på spill» og retter sterk kritikk mot Corbyns håndtering av de mange antisemittisme-skandalene i partiet: – [Håndteringen] er ikke kompatibel med de britiske verdiene vi er så stolte av. Mange anstendige Labour-medlemmer, både jødiske og ikke-jødiske, skammer seg over hva som er avslørt.

Angrepet fra Mirvis blir omtalt som «eksplosivt» og «potensielt svært skadelig» for Labour, som har slitt med beskyldninger om antisemittisme siden Corbyn ble leder i 2015. Allerede i går kveld avviste partiet anklagene og insisterte på at Corbyn har ført en «livslang kamp mot anitsemittisme og vært tydelig på at dette ikke har noen plass i vårt parti og vårt samfunn, samt at de som bedriver det ikke gjør det i hans navn», men jødiske Luciana Berger, som i februar forlot Labour i protest mot nettopp håndteringen av antisemittisme, er av en annen oppfatning:

– I det siste møtet jeg hadde med Jeremy Corbyn mot slutten av 2017, fortalte jeg ham om de mange private og offentlige Facebook-gruppene som var fylt av antisemittiske kommentarer og brukte Labour-lederens navn eller bilde i navnet. Ingenting ble gjort. Nå sier Labour at ingen som bedriver antisemittisme gjør det i Corbyns navn. Men det er akkurat det som har skjedd.

TANKEPOLITI: Slapp av, pappa er ikke kriminell. Han har bare vært så uheldig å få «tankene infisert av usunne ideer» og må sitte innelåst i et «utdanningssenter» inntil «tankeviruset« er utradert. Slik er politiet i den kinesiske provinsen Xinjiang instruert til å svare bekymrede sønner og døtre av personer som er internert i noen av landets mange konsentrasjonsleire. Der sitter mennesker som har blitt utpekt av statens algoritmer for å identifisere mistenkelige personer som kan trenge å få strammet opp lojaliteten til kommuniststaten. Nye lekkasjer fra partiets indre kommunikasjon viser at ansvaret går helt til topps. Les vår artikkel om dette her.

FRYKTET OFFENTLIGHET: Både Aftenposten og Bergens Tidende omtaler i dag hvordan NAV i september og oktober utviklet en bevisst strategi for å unngå at offentligheten fikk innblikk i trygdeskandalen. «… vi ser at det vil være hensiktsmessig at direktoratet tar kontakt med Riksadvokaten muntlig og avtaler et møte for å gjennomgå saken fremfor å sende brevet. Dette fordi Riksadvokaten praktiserer full offentlighet…», heter det i en intern NAV-epost en snau måned før skandalen ble kjent for alle. Arbeids- og velferdsdirektoratet hadde da skrevet utkast til et brev med orientering om saken, men sendte det aldri i frykt for at det ville bli journalført og dermed mulig å finne for journalister og andre. «Sterkt kritikkverdig og vel så det», mener generalsekretær Arne Jensen i Norsk redaktørforening, mens saksordfører Eva Kristin Hansen (Ap) i kontroll- og konsitusjonskomitéen bekymrer seg for en hemmelighetskultur: – Hvem har pratet med hvem? Eller prater man på gangen?

LITE OLJE I TRÆNABRØNNEN: Oljeselskapet Wintershall fant så lite olje på det omstridte feltet utenfor Træna, sør for Lofoten, at de ikke ser det lønnsomt å utvinneMen at de faktisk fant olje, mener selskapet «sier litt»: Selskapene med lisens skal nå analysere funnet med tanke på videre leting. Samtidig varsler Bellona og Natur og Ungdom hard motstand. De mener området i praksis må sees som en del av Lofoten, fordi havstrømmene vil ta et eventuelt oljesøl nordover og inn Trænarevet og videre inn i Vestfjorden og viktige gyteområder for fisk.

INGEN KONGE: Donald Trumps tidligere rådgiver Donald F. McGahn må likevel forklare seg for Kongressen i de pågående riksrettshøringene etter at en føderal domstol i Washington mandag besluttet at presidentens nærmeste ansatte ikke har noen «absolutt immunitet», slik Det hvite hus har hevdet. Avgjørelsen kan få konsekvenser for andre sentrale aktører, deriblant tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton, der Det hvite hus også har argumentert med immunitet for å forhindre forklaring.

Dommer Ketanji Brown Jackson mener imidlertid at dette bygger på en helt misforstått oppfatning av hvordan USA fungerer: – Et kjerneelement i grunnlaget for denne nasjonen er at en konges makt må bli delt mellom de ulike delene av statsmakten for å unngå tyranni. Lærdommen fra 250 år med amerikansk historie er enkelt forklart at presidenter ikke er konger.