Nyhetsbrev tirsdag 25. september: Löfven felt som statsminister + Hareide peker ut venstrekurs for KrF

Russland kjeftet på Norge i spionsaken ved å kalle inn ambassadøren på teppeti går, men det har egentlig ikke kommet fram noe nytt om siktelsesgrunnlaget mot Mikhail Botsjkarev etter den antatte snokingen på StortingetEllers:

NÅ ER KAOSET FORMALISERT: Stefan Löfven (S) ble som ventet felt som statsminister gjennom avstemningen i Riksdagen i morges, der han tapte 204-142 fordi Sverigedemokratene stemte med de borgerlige partiene. Det er ikke til hinder for at han kan gjøre comeback, og i praksis leder han nå en overgangsregjering fram til en ny er på plass. Formelt skal Riksdagens talsmann (stortingspresident), fra Moderaterna, nå ha samtaler med partilederne for å avklare hvem som skal spørres om å lage regjering ut fra hvilken konstellasjon som kan få flertall for et budsjett. I første omgang blir det Moderaternas leder Ulf Kristersson, men situasjonen er foreløpig helt fastlåst: To av hans tre støttepartier, Liberalerna og Centerpartiet, sperrer ennå for at SD får formell innflytelse i en borgerlig regjering, og SD bedyrer at de vil hindre enhver regjeringsdannelse som ikke gir dem slik innflytelse. – Alliansen er et dødt alternativ, sa Jimmie Åkesson i går om å støtte de borgerlige passivt. Hvis posisjonene nå ikke mykes opp på bakrommet i løpet av en måneds tid, går det mot et nytt riksdagsvalg allerede på nyåret– Jeg tror det er veldig få som vil ha nyvalg. Vi må anstrenge oss for at det ikke blir slik, sa Stefan Löfven på en pressekonferanse etter riksdagsavstemningen.

SIGNAL! ENDELIG ET SIGNAL! Kommentatorkorpset er samstemt etter å ha lest Knut Arild Hareides nye bok i går: Han vil ha KrF mot venstre, og har vært møysommelig i den positive omtalen av SV og av Kristen-Jonas i Ap samtidig som han beklager seg over utviklingen i Høyre og vektlegger hvor tungt det har vært for mange Krf-ere å se Frp i regjering– Beklageligvis ser det ut til at det er den liberalistiske fløyen som styrker seg i Høyre, gjentok Hareide på lanseringspressekonferansen i dag. «Det er tre år til neste stortingsvalg. Selv om spenningen om retningsvalg kanskje utløses i løpet av de neste ukene, må Hareide leve i spenning noen år til. Det er for tidlig å si om han vil genierklæres eller idioterklæres etter denne høsten», skriver Trine Eilertsen i Aftenposten. Selv hang jeg meg forøvrig opp i den veldig rare anekdoten i boka der Hareide sammenligner sitt eget forbigående sinne over å ha sett en kvinne i burka, med hvite menns sinne mot Rosa Parks på bussen, eller noe sånt. (Kjetil B. Alstadheim skriver om passasjen her).

….MEN HER BLE KRF ENIG MED SEG SELV: Regionreformen er altså i boks i Stortinget. Om fire måneder får regionene ny fylkesmannstruktur, og om syv måneder går fristen for å levere lister til det nye valget. Sp og Finnmark Ap bedyrer at de ikke gir opp motstandskampen. Sp-politiker Sigbjørn Gjelsvik vil prøve å få stortingsrepresentanter fra både KrF og Frp til å stemme imot Viken og Troms/Finnmark. Ap i Finnmark melder at de ikke vil ta opp igjen samtalen med Troms med det første, men «undersøker hvilke muligheter vi har». Vi tar oss friheten til å vise til det feiende flotte flytskjemaet vi lagde i august når det kommer til de mulighetene.
Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum er på sin side på rundreise i Finnmark, og har etter regionsbatajen gode muligheter for å få på plass et lokallag i hver eneste kommune i vårt nordligste fylke for første gang i partiets snart hundre år lange historie.

«I’M NOT GOING ANYWHERE»: Noe lignende har ikke skjedd før: I går gikk dommer Brett Kavanugh, Trumps kandidat til høyesterett, ut på Fox News sammen med kona (Ashley Kavanaugh – tidligere sekretær for president George W. Bush) for å nekte for alle beskyldningene fra to ulike kvinner om sextrakassering på starten av 1980-tallet. Skandalene har forsinket livstidsutnevnelsen – og kan stanse den hvis noen av Republikanernes senatorer til slutt ser Kavanaugh som så politisk skadelig inn i kongressvalgkampen at de ikke kan ha på seg å ha gått god for dommeren. På torsdag avholdes høringen om anklagene, der en av kvinnene etter planen skal møte personlig foran senatets komité.