ISTE KHASHOGGI-NYTT: Tyrkias president Recep Tayyip Erdoganvarslet tidligere i dag at han ville komme med «den nakne sannheten» om hva som faktisk skjedde med den regimekritiske, saudiske journalisten Jamal Khashoggi, men presidentens tale i Ankara inneholdt bare noen få nye detaljer:

  • Tre personer skal ha ankommet Istanbul fra Riyadh dagen før Khashoggi forsvant. Disse skal ha undersøkt en skog i et område ved den tyrkiske byen, noe som impliserer at de lette etter et sted hvor de kunne kvitte seg med journalistens kropp, skriver Martin Chulov, som er Midtøsten-redaktør for The Guardian.
  • Av de 18 personene som er arrestert i Riyadh, er 15 allerede utpekt som gjerningsmenn av tyrkiske myndigheter.
  • Erdogan nevnte for øvrig ikke at Tyrkia sitter på video- eller lydopptak av ugjerningen, noe som tidligere er blitt antydet.
  • I går kom det opplysninger om at Saud al-Qahtani, en nær støttespiller til den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman, skal ha gitt ordre og holdt oppsyn med drapet inne på konsulatet via Skype. Heller ikke kronprinsens navn ble nevnt av Erdogan i tirsdagens tale, selv om den tyrkiske presidenten var tydelig på at drapet på Khashoggi var en planlagt, politisk henrettelse.

KRF - 10 DAGER IGJEN - HAREIDE MINSKER GAPET

  • Stillingen: Røde 49 - 68 Blå, pluss et mindretall status quo-delegater.
  • Det er fortsatt ubehagelig varmt under føttene til partileder Knut Arild Hareide, men de borgerliges forsprang er blitt mindre etter gårsdagens avstemninger.
  • Buskerud ville egentlig sende de samme delegatene de alltid sender, noe som ville gitt flest blå delegater tross rødt flertall i fylket. Årsmøtet snudde etter sterke protester fra de røde i forsamlingen, med KrFs generalsekretær Hilde Frafjord Johnsons SMS om hva hun mente til fylkessekretæren som siste punktering. Det ble dermed rødt flertall i stedet for blått, og fylkeslederen for ungdomspartiet svarte med å forlate lokalet i protest. Hedmark og Finnmark sender også flertall av Hareide-delegater.
  • Hareide fikk med andre ord uttelling for detekstraordinære krisemøtet mandag, hvor partiledelsen ble enig om å fortsatt være enig om å råde fylkeslagene til å velge delegasjoner som gjenspeiler oppslutningen på møtet representativt.
  • Bergens Tidende har snakket med borgerlige KrF-velgere som ikke har noe imot å si «morna, Hareide». Beate Husa, gruppeleder i Hordaland, er blant dem som mener Ropstad er «mer enn moden» for leder-vervet.

ALDRI VÆRT PÅ JAKT: Den fjerde høringen om terrorsikring i Stortinget på to år gikk mandag. Denne gang lukket. Ap og SV utelukker ikke å felle regjeringen på saken, og frykter KrFs opprivende retningsvalg skal klusse til vurderingen om mistillit. KrF-politikeren som tidligere har vært mest kritisk til saken, Hans Fredrik Grøvan («regjeringen har sminket situasjonen»), heller nemlig mot borgerlig samarbeid, og er blitt litt mildere i tonen.