Nyhetsbrev tirsdag 23. oktober: Full fyr i KrF-teltet + Listhaug med lite sprengstoff i ny bok

Krf-leder Knut Arild Hareide.

ISTE KHASHOGGI-NYTT: Tyrkias president Recep Tayyip Erdoganvarslet tidligere i dag at han ville komme med «den nakne sannheten» om hva som faktisk skjedde med den regimekritiske, saudiske journalisten Jamal Khashoggi, men presidentens tale i Ankara inneholdt bare noen få nye detaljer:

 • Tre personer skal ha ankommet Istanbul fra Riyadh dagen før Khashoggi forsvant. Disse skal ha undersøkt en skog i et område ved den tyrkiske byen, noe som impliserer at de lette etter et sted hvor de kunne kvitte seg med journalistens kropp, skriver Martin Chulov, som er Midtøsten-redaktør for The Guardian.
 • Av de 18 personene som er arrestert i Riyadh, er 15 allerede utpekt som gjerningsmenn av tyrkiske myndigheter.
 • Erdogan nevnte for øvrig ikke at Tyrkia sitter på video- eller lydopptak av ugjerningen, noe som tidligere er blitt antydet.
 • I går kom det opplysninger om at Saud al-Qahtani, en nær støttespiller til den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman, skal ha gitt ordre og holdt oppsyn med drapet inne på konsulatet via Skype. Heller ikke kronprinsens navn ble nevnt av Erdogan i tirsdagens tale, selv om den tyrkiske presidenten var tydelig på at drapet på Khashoggi var en planlagt, politisk henrettelse.

KRF – 10 DAGER IGJEN – HAREIDE MINSKER GAPET

 • Stillingen: Røde 49 – 68 Blå, pluss et mindretall status quo-delegater.
 • Det er fortsatt ubehagelig varmt under føttene til partileder Knut Arild Hareide, men de borgerliges forsprang er blitt mindre etter gårsdagens avstemninger.
 • Buskerud ville egentlig sende de samme delegatene de alltid sender, noe som ville gitt flest blå delegater tross rødt flertall i fylket. Årsmøtet snudde etter sterke protester fra de røde i forsamlingen, med KrFs generalsekretær Hilde Frafjord Johnsons SMS om hva hun mente til fylkessekretæren som siste punktering. Det ble dermed rødt flertall i stedet for blått, og fylkeslederen for ungdomspartiet svarte med å forlate lokalet i protest. Hedmark og Finnmark sender også flertall av Hareide-delegater.
 • Hareide fikk med andre ord uttelling for detekstraordinære krisemøtet mandag, hvor partiledelsen ble enig om å fortsatt være enig om å råde fylkeslagene til å velge delegasjoner som gjenspeiler oppslutningen på møtet representativt.
 • Bergens Tidende har snakket med borgerlige KrF-velgere som ikke har noe imot å si «morna, Hareide». Beate Husa, gruppeleder i Hordaland, er blant dem som mener Ropstad er «mer enn moden» for leder-vervet.

ALDRI VÆRT PÅ JAKT: Den fjerde høringen om terrorsikring i Stortinget på to år gikk mandag. Denne gang lukket. Ap og SV utelukker ikke å felle regjeringen på saken, og frykter KrFs opprivende retningsvalg skal klusse til vurderingen om mistillit. KrF-politikeren som tidligere har vært mest kritisk til saken, Hans Fredrik Grøvan («regjeringen har sminket situasjonen»), heller nemlig mot borgerlig samarbeid, og er blitt litt mildere i tonen.

– Jeg vil ikke si at saken har blitt mer dramatisk nå enn etter den åpne høringen, og jeg vil understreke at vi aldri har vært på jakt etter regjeringen i denne saken. Men vi har ikke konkludert ennå, og vi utelukker ingen utfall, sier Grøvan til NTB.

LISTHAUG UT MOT ROPSTAD: Sett i lys av KrFs nært forestående retningsvalg, ser det ut til at dette er de viktigste momentene i Sylvi Listhaugs mye omtalte bokutgivelse:

 • Kirken «råtner på rot» og er blitt en «oppbevaringsplass for gamle travere fra bistandsbransjen og venstresiden» – ja, rett og slett en «arena for politikk i stedet for å forkynne den kristne tro», skriver Listhaug, som er kritisk til at «kirken har vært en av de viktigste og sterkeste pådriverne for en liberalisering av asylpolitikken».
 • Kontantstøtten, én av KrFs hjertesaker, må bort, ifølge Listhaug, som også tidligere har åpnet for dette: «Dessverre misbrukes den av noen innvandrerfamilier til å holde mor hjemme istedenfor at hun kvalifiserer seg for det norske arbeidsmarkedet eller kommer i jobb».
 • KrF-nestleder og lederkandidat for et eventuelt borgerlig KrF, Kjell Ingolf Ropstad, farer med en «absurd logikk» i innvandringsdebatten, mener Listhaug: «Det verste av alt var da […] Ropstad gikk ut i valgkampen i 2017 og sa at 10 000-15 000 nye muslimer inn i landet var helt uproblematisk, siden det er sekulære nordmenn som truer de kristne verdiene».
 • KrF er også passive i nikab-debatten, mener Frp-nestlederen: «For bare fem år siden var for eksempel kvinner i nikab et uvanlig syn i Oslo, mens det nå ikke er uvanlig i enkelte bydeler. Det er trist at KrF ikke reagerer på dette».
 • Hun skriver også at kristne ledere og politikere «går rundt grøten» i stedet for å være tydelige når «vanlig kristne stadig stemples som fundamentalister» og «sammenlignes med radikale islamister».

TV2 politiske kommentator Aslak Eriksrud tror imidlertid ikke Listhaugs bok vil sette noe ytterligere fyr i KrF-teltet: «De som skulle ønske at Listhaug kastet bensin på det ene eller andre bålet med denne boka, blir nok skuffet», uttaler han til egen kanal.