TERROREN: Over 320 personer er så langt bekreftet døde etter selvmordsangrepene på Sri Lanka søndag, da tre kirker og tre turisthoteller i byene Colombo, Negombo og Batticaloa ble åsted for de dødeligste voldshandlingene i landet siden borgerkrigens slutt for ti år siden.

Srilankiske myndigheter mener at den relativt ukjente islamistiske gruppen National Thowheed Jamath (NTJ) står bak ugjerningene, men påpeker at omfanget og koordinasjonen tilsier at gruppen har samarbeidet med internasjonale aktørerNTJ blir beskrevet som en liten og svakt organisert gruppe av unge, radikale muslimer, som tidligere har gjort seg bemerket med hærverk mot Buddha-statuer.

Landets forsvarsminister uttalte tirsdag at ytterligere én islamistisk grupperinger er mistenkt, samt at etterforskningen så langt har avdekket at angrepet var en gjengjeldelse for drapene på muslimer i Christchurch på New Zealand i mars, melder nyhetsbyrået AFP (enkelte har imidlertid påpekt at dette virker lite sannsynlig). I en melding via propagandabyrået Amaq tirsdag, tok IS på seg ansvaret for terroraksjonene, men dette er ikke bekreftet.

Den srilankiske etterretningstjenesten advarte mot mulige terrorangrep i begynnelsen av april, men informasjonen skal ikke ha nådd landets statsminister Ranil Wickremesinghe. Etter at president Matihripala Sirisena forsøkte å sparke statsministeren i fjor høst, har landet befunnet seg i en konstitusjonell krise der to parallelle regjeringer i realiteten har kontrollert ulike myndighetsfunksjoner.