Nyhetsbrev tirsdag 23. april: Åpner for IS-barna + Terroren på Sri Lanka + Nye IRA innrømmer drap

TERROREN: Over 320 personer er så langt bekreftet døde etter selvmordsangrepene på Sri Lanka søndag, da tre kirker og tre turisthoteller i byene Colombo, Negombo og Batticaloa ble åsted for de dødeligste voldshandlingene i landet siden borgerkrigens slutt for ti år siden.

Srilankiske myndigheter mener at den relativt ukjente islamistiske gruppen National Thowheed Jamath (NTJ) står bak ugjerningene, men påpeker at omfanget og koordinasjonen tilsier at gruppen har samarbeidet med internasjonale aktørerNTJ blir beskrevet som en liten og svakt organisert gruppe av unge, radikale muslimer, som tidligere har gjort seg bemerket med hærverk mot Buddha-statuer.

Landets forsvarsminister uttalte tirsdag at ytterligere én islamistisk grupperinger er mistenkt, samt at etterforskningen så langt har avdekket at angrepet var en gjengjeldelse for drapene på muslimer i Christchurch på New Zealand i mars, melder nyhetsbyrået AFP (enkelte har imidlertid påpekt at dette virker lite sannsynlig). I en melding via propagandabyrået Amaq tirsdag, tok IS på seg ansvaret for terroraksjonene, men dette er ikke bekreftet.

Den srilankiske etterretningstjenesten advarte mot mulige terrorangrep i begynnelsen av april, men informasjonen skal ikke ha nådd landets statsminister Ranil Wickremesinghe. Etter at president Matihripala Sirisena forsøkte å sparke statsministeren i fjor høst, har landet befunnet seg i en konstitusjonell krise der to parallelle regjeringer i realiteten har kontrollert ulike myndighetsfunksjoner.

IS-BARNA: Statsminister Erna Solberg (H) åpner for å hente hjem barn av IS-krigere, men foreløpig bare de foreldreløse. I Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen, uttalte Solberg at regjeringen er «like opptatt av disse spørsmålene og like berørt av disse barna som det norske folk er». – Vi vil ikke hente hjem IS-krigere, vi vil heller ikke hente hjem mødrene deres, men vi vil forsøke å starte med systemer for å hente hjem de som er foreldreløse, sa statsministeren.

Unicef Norge er blant dem som mener at også barn som fortsatt har foreldre bør hentes hjem – regjeringen er opptatt av «de prinsipielle spørsmålene» rundt potensielle søknader om familiegjenforening dette kan utløse. Mandag skrev Aftenposten om fem norske søsken i alderen 1-7 år som nå befinner seg uten mor og far i flyktningleiren Al-Hol i Syria. Bestemoren til de fem barna mener det «ikke burde være så vanskelig å hente hjem barna når man vet hvem de er og hvor de er» (Solberg uttalte til NRK at disse barna i utgangspunktet ikke var kjent for norske myndigheter før Aftenpostens omtale).

INNRØMMER DRAPET: Den paramilitære gruppen Nye IRA har påtatt seg skylden og bedt om unnskyldning for drapet på journalisten Lyra McKee (29), som torsdag kveld i forrige uke ble skutt i bydelen Creggan i nordirske Derry/Londonderry, der det hadde brutt ut bråk mellom demonstranter og politi etter en husransakelse. I en melding fra Nye IRA heter det at McKee sto ved siden av polititjenestemennene som gjerningspersonen siktet på. Drapet på McKee har skapt sinne og sorg de siste dagene – nå avviser flere beklagelsen fra den paramilitære gruppen: «Ansvaret for drapet på Lyra ligger utelukkende på den personen som trykket på avtrekkeren og de som sendte vedkommende ut på gata», uttaler Dolores Kelly, som representerer det sosialdemokratiske partiet i det nordirske parlamentet. To tenåringer ble mandag pågrepet i forbindelse med drapet, men senere sluppet fri. Tirsdag melder britiske medier at en 57 år gammel kvinne er pågrepet, siktet etter terrorparagrafen. Det anerkjente gravenettstedet Bellingcat har for øvrig publisert en interessant «open source»-gjennomgang av omstendighetene rundt drapet her.

REKORD I PÅGRIPELSER: Over tusen klimaaktivister knyttet til bevegelsen Extinction Rebellion (XR) er hittil pågrepet av politiet i Storbritannia – flere enn ved demonstrasjonen mot atomkraft i 1982 og skatteopprøret i 1990. Flest mulig pågripelser er da også et uttalt mål for bevegelsen. Aktivistene har demonstrert på en rekke steder i London (og andre deler av verden, deriblant Norge) siden 15. april, blant annet ved å legge seg ned midt i viktige trafikkårer samt å lime seg fast til bygninger og kjøretøy, deriblant et tog – og gjerdet rundt huset til Labour-leder Jeremy Corbyn, ifølge The Guardian. Minst 53 personer er anmeldt i forbindelse med «opprøret», der aktivistenes mål er å få oppmerksomhet om klima- og naturkrisen. Søndag holdt klima-ikonet Greta Thunberg tale for demonstrantene, som har fått kritikk fra blant andre Londons borgermester Sadiq Khan for å ødelegge for klima-saken og legge beslag i politiets ressurser slik at innbyggernes sikkerhet blir svekket. Boris Johnson ber aktivistene «ta den rosa båten sin til Kina i stedet». Aktivistene planlegger å fortsette enda en uke.

MUELLER-RAPPORTEN: Gikk du glipp av offentliggjøringen (minus de delene som er sladdet, da) av den 448 sider lange Mueller-rapporten på skjærtorsdag? Les deg opp i denne enkle artikkelen fra VOX, denne litt mer utfyllende fra New York Times eller last ned hele dokumentet her. Kort oppsummert: Rapporten kommer ikke med nok beviser for straffbart samarbeid mellom Trump-teamet og russerne til at Mueller vil ta ut tiltale (selv om det definitivt har vært kontakt), samtidig som den identifiserer ti episoder der presidenten forsøkte å påvirke eller stoppe etterforskningen.

KOMISK VALG: I en populær ukrainsk TV-komedie gestalter skuespilleren Volodymyr Zelenski (41) en helt vanlig mann som ved en tilfeldighet blir valgt til president. Nå har Zelenski vunnet presidentvalget i virkeligheten, uten tidligere politisk erfaring og med valgløfter om å bekjempe korrupsjon i det politiske etablissementet. I Russland mottas valget av den nye presidenten med forbeholden optimisme – Zelenski har riktignok sagt at han viderefører forgjengerens pro-europeiske linje, men oppfattes som mer kompromissvillig i arbeidet med å stanse krigføringen øst i landet. Avtroppende president Petro Poroshenko advarer imidlertid mot at Zelenskis manglende erfaring med topp-politikk kan gjøre ham til et lett bytte for Kreml: «De tror at med en ny og uerfaren president kan Ukraina raskt tilbakeføres til den russiske interessesfæren», skriver han på Twitter, ifølge ABC News.