Nyhetsbrev tirsdag 22. mai: Trump til krig mot FBI-«spionasje» og ramadan-debatt i Danmark

SKJULT ULIKHET: Menn straffes strengere enn kvinner i norske rettssaler – i hvert fall for fyllekjøring. Det viser en svært omfattende gjennomgang Dagbladet har gjort av 1118 promilledommer. Magasinet framhever tre hovedfunn:

  • «Kvinner som kjørte med rus har nesten dobbelt så stor sjanse for å bli dømt til betinget fengsel, og dermed slippe å sone.
  • Kvinner får oftere redusert straff i retten, og de får større straffereduksjoner enn menn.
  • Menn risikerer å få økt straff i retten. Det gjør ikke kvinner».

– Man kan tenke seg at livsvilkårene er litt ulikt fordelt mellom menn og kvinner som tas for promillekjøring. Men forskjellene kan også skyldes andre, uformulerte forventninger til kvinner enn til menn, sier professor Morten Holmboe ved Politihøgskolen.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

SPIONDRAMAET TOPPER SEG: «Du kan slutte å lete etter den konstitusjonelle krisen – den er her»skriver Washington Post-kommentator Eugene Robinson etter at president Donald Trump på søndag krevde at justisdepartementet setter i gang granskning av FBI. Presidenten prøver å framstille det som at etterforskerne i Russland-komplekset «infiltrerte eller overvåket» Trump-valgkampen på oppdrag fra Obama-administrasjonen av politiske årsaker, noe som foreløpig ikke er i nærheten av å rime med virkeligheten. (Det Trump sikter til, er at det nå har blitt kjent at FBI i 2016 brukte en hemmelig informant, Stefan A. Halper, til å ta kontakt med Trump-rådgivere som allerede var i spionjegernes søkelys etter påfallende møter og samtaler med russere. Halper var en akademiker på Cambridge med bakgrunn fra blant andre Reagan- og H. W. Bush -administrasjonene som er betrodd i etterretningskretser).
Eksperter på konstitusjonell rett mener at Det hvite hus nå overstyrer en pågående politietterforskning, stikk i strid med maktfordelingens begrensninger på presidentembetet. «Det er et utrolig historisk øyeblikk. Dette er kulmineringen av en rekke episoder der han har hakket biter av påtalemyndighetens uavhengighet, men nå er det et direkte angrep», sier jusprofessor Rebecca Roiphe til New York Times.

DEN FARLIGE FASTEN: Inger Støjberg, danskenes kontroversielle utlendings- og integreringsminister, har blogget om ramadan for tabloidavisen BT og oppfordrer muslimer til å ta ut ferie i ramadan-måneden for å unngå «negativ innvirkning på resten av det danske samfunnet». Støjberg mener at faste kan være «farlig for oss alle» og skriver at «det stilles unektelig helt andre, høye krav i et moderne og effektivt samfunn som det danske enn det gjorde i Medina under Muhammeds tid (ca. år 570-632)». I Støjbergs eget parti Venstre har ikke utspillet falt i god jord: Jacob Jensen, partiets gruppeleder i Folketinget, var tidlig ute på Facebook«Kan bekymringen underbygges med noen faktuell statistikk, eller…? Tror det er noe med å påpeke et teoretisk problem, som tilsynelatende er ikke-eksisterende, i hvert fall hvis man skal tro Arriva (…)». Arriva er Danmarks største bussoperatør, der cirka én av tre ansatte har en annen etnisk bakgrunn enn dansk, og der flere er muslimer. «Vi har aldri opplevd noen uhell eller ulykker som kunne relateres til en fastende sjåfør. Vi har aldri hatt en fastende sjåfør som er blitt dårlig. Så det er de facto ikke noe problem for oss», sier informasjonssjefen til BT.
Innvandringskritiske Dansk Folkeparti reagerer også, men mest på forslaget om ferie for fastende muslimer: «Selv om mange muslimer holder ramadan, skal de saft suse meg passe sitt arbeide, og barna skal passe sin skolegang. Hvis de ikke kan finne ut av det, skal de sparkes eller sanksjoneres», sier innvandringspolitisk talsmann Martin Henriksen til Jyllands-Posten.

POKERFJES: Oslo kommunes avdelingsdirektør for konserninnkjøp, Gunnar Wedde – som har vært sentral i kommunens innsats mot arbeidslivskriminalitet og svart arbeid, i tillegg til å være styremedlem hos kemneren i Follo – har samtidig vært «stamgjest» på den illegale pokerklubben Norwegian Poker Team. Den ble stengt under oslopolitiets store razzia 1. mars i år. Aftenposten skriver at Wedde skal ha vært deltaker i minst 31 turneringer og spilt for cirka 25 000 kroner i 2016 og 2017. «Jeg forstår at dette er veldig uheldig og er fryktelig lei meg. Saken preger meg sterkt, jeg har lært av dette og det skal ikke gjenta seg», skriver kommunetoppen til avisen.
Oslo kommune sier de ikke har vært kjent med opplysningene, men vil ikke svare på konkrete spørsmål om Weddes pokerspilling. Styrelederen for Kemneren i Follo kaller det hele «en personalsak som jeg tar på største alvor». Spesialrådgiver Tor Dølvik i Transparency International Norge uttaler følgende: – Hvis Aftenpostens opplysninger er riktige, er det mildt sagt uheldig at en representant for en offentlig etat, som har ansvar for å bekjempe svart økonomi og økonomisk kriminalitet, selv bidrar til den svarte økonomien.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter

  • Vi vil at dette nyhetsbrevet fortsatt skal være reklamefritt og daglig, men det koster litt. Har du lyst til å bidra, kan du sende redaksjonen en slant penger via Vipps.  Velg «Betal» (den med handlekurven) og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media).  Tusen takk til alle sjenerøse lesere så langt!