Nyhetsbrev tirsdag 20. mars: Nye avsløringer om Facebook + Listhaug hold pressekonferanse om å være kneblet

Antall dager siden fungerende justisminister Per Sandberg har lagt ut noe på Facebook: 4.

WITCH HUNT! «Den siste uka har ytringsfriheten vært sterkt under press», sa Sylvi Listhaug – samtidig som hun kalte KrF «et parti helt uten ryggrad» og slo fast at Jonas Gahr Støre som statsminister ville vært «en katastrofe for landet». Det var noe helt eget å se en av landets mektigste personer hevde seg kneblet, på en pressekonferanse sendt direkte og ufiltrert av samtlige massemedier, før hun framstilte flertallet av Stortingets representanter som en trussel mot ytringsfriheten i Norge.

 «Det har vært en ren heksejakt der målet har vært å kneble ytringsfriheten. Ytringsfriheten er for meg en utrolig viktig verdi, en norsk og vestlig verdi, som vi skal gjøre alt vi kan for å hegne om. Derfor vil jeg fortsatt ha min ytringsfrihet – på et av de viktigste temaene dette landet står overfor, i mange, mange år framover», sa Listhaug i morges.

I løpet av noen minutter rakk hun å lansere Stortings-Listhaug ved å krysse av en hel del Trump-bokser: Erklære kritikere som fiender av grunnleggende nasjonale verdier, generalisert angrep på mediene, hevde seg utsatt for komplott/heksejakt, påberope seg å ha «vanlige folk» på sin side og slå fast at det er de andre som forårsaker politikerforakt.
– Ap og KrF har ikke klart å fjerne Sylvi Listhaug, dere har gitt henne den beste starten på hennes videre karriere, sa partileder Siv Jensen i morges.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

STORTINGET: Det var nok bekvemt for både Knut Arild Hareide og Jonas Gahr Støre at Listhaug ikke bare gikk av, men demonstrerte mye av årsaken til mistilliten – halvannen time før den nå avvergede regjeringskrisen skulle debatteres i Stortinget. «Hun mente åpenbart ingenting med retretten i Stortinget sist uke. Sylvi Listhaug viser fram for alle at hun ikke skjønte alvoret i sin konstitusjonelle rolle som justisminister», sa Sp-leder Marit Arnstad. Hun kom med et av de skarpeste innleggene om forholdet mellom Solberg og Listhaug: «Om det stemmer at justisministeren ikke lytter til statsministeren, slik pressen har avdekket i denne saken, så er det svært alvorlig. For, dersom hun ikke var i stand til å etterkomme sin sjefs pålegg på en vanlig hverdag, hvordan skal vi tro at hun ville være i stand til dette i en krise? (…) I dag framstår Solberg som en svekket statsminister som nærmest er en kommentator til sammensetningen av sin egen regjering», sa Arnstad.
SV-leder Audun Lysbakken ville slå hull på Listhaugs nye offerrolle: – Hun er ingen martyr, hun har selv skapt denne krisen. Hun er ikke kneblet, hun er et mektig menneske. Hun representerer ikke vanlige folk i dette landet, men et mindretall, sa han i Stortinget.

DEAR MARK: Hvor er Mark Zuckerberg? Det spør The Guardian – og nå også det britiske underhuset, som vil kalle inn Facebook-bossen til høring etter opprullingen av Cambridge Analytica-saken. Zuckerbergs selskap får en god porsjon av skylda for de skandaliserte politiske konsulentenes misbruk av flere titalls millioner brukerprofiler til planlegging av målrettede falske nyheter og skjult, aggressiv valgkamp i en rekke land.  «Nå må vi høre fra en leder i Facebook som har tilstrekkelig autoritet til å gi en presis redegjørelse for disse katastrofale feilene», skriver lederen for komiteensom håndterer digital- og mediepolitikk. Samtidig ble det i går kveld, mens selskapets aksjekurs raste med milliarder, kjent at Facebooks sikkerhetssjef Alex Stamos slutter, som følge av uenighet med resten av ledelsen om håndteringen av den russiske påvirkningsoperasjonen som brukte Facebook i valgkampen som brakte Trump til makta.

JA TIL ACER: Ap, Høyre, Frp, Venstre og MDG har i dag blitt enige om hvilke premisser Norge skal erklære overfor EU når stortingsflertallet torsdag slutter Norge til EUs tredje energimarkedspakke (inkl. energibyrået Acer). Ap fikk gjennom sitt krav om at alle utenlandskabler skal eies av Statnett. (Dvs. at selskapet North Connect må selge Skottland-kabelen sin til Staten om de får ja på søknaden om å bygge den). MDG  fikk inn sitt krav om at «naturhensyn» skal stå foran Aps krav om hensyn til «samfunnsøkonomisk lønnsomhet» i lovsetningen om bygging av nye utenlandskabler. – Regjeringen og Arbeiderpartiet er helt i utakt med det norske folk. Ap går så langt at de overkjører sin egen grasrot i denne saken for å tilfredsstille EU, sier Ole André Myhrvold i Senterpartiet etter avtalen i energi- og miljøkomiteen, ifølge NTB. Sp mener i likhet med SV og Rødt  at vedtaket avgir for mye norsk suverenitet til EU. Sjekk forresten ut videoen vår fra «Stopp Acer»-demonstrasjonen foran Stortinget i går!

VARSKU: Det er umulig å si noe om motiv ut fra ofrene foreløpig, men om det etterhvert viser seg å ligge noe politisk eller religiøst bak seriebombingene i Austin i Texas vil situasjonen raskt eskalere. I dag eksploderte den femte bomben, på et postkontor, etter at fire sprengladninger på 16 dager hadde rystet delstatshovedstaden. Flere enn 500 FBI-agenter jobber med saken, og har offentlig bedt gjerningspersonen(e) gi et signal om motivet.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter