Nyhetsbrev mandag 19. august: Bompenge-«skisse» var ikke avklart med partilederne – og 1,7 millioner i Hong Kong-demonstrasjon

MILLIARDGALOPP: Om du, som meg, er forvirret etter gårsdagens utvikling i Frps bompengekrise, kan du trøste deg med at det nok også gjelder de involverte regjeringspartiene. Noen vesentlige bruddstykker:

  • Ifølge Minerva var «skissen» som endte opp som en form for ultimatum fra Frp aldri omforent blant de borgerlige partilederne og kun ment som et foreløpig arbeidsdokument fra Høyres side. «Det kan se ut som Frp har gått enn bitte liten tur bak ryggen på Høyre her»tvitrer Nils August Andersen.
  • Målet fra regjeringsplattformen om nullvekst for biltrafikk i byene, framstår – i hvert fall for meg – som uavklart mens vi venter på i hvilken grad Venstre vil bøye av.
  • Pakken som Frp framstiller som ferdig snakka, har ifølge VG en ramme på 21 milliarder kroner fordelt på statsbudsjettet over ti år: 10 mrd til å øke statens andel av storbypakkene; 7 mrd til sletting av gjeld i veiprosjekter og 4 mrd til kollektivsatsning. Ifølge NRK inneholder skissen også  en engangsbevilgning på rundt 400 millioner i friske penger.
  • Transportøkonomisk institutt mener de potensielle endringene som er lekket vil ha lite å si for bilistene.
  • Høyre-nestleder Jan Tore Sanner sier at «samtalene fortsetter» tross Frp-ledernes utsagn i går om at nye forhandlinger er uaktuelt.

TILSTÅR OG VIL MØTE PSYKIATERE: Terrorsiktede Philip Manshaus skal være villig til å medvirke til såkalt prejudisiell observarsjon – altså å bli undersøkt av psykiatere for en foreløpig vurdering av tilregneligheten hans. Samtidig varsler høyreekstremisten bak drapet og moskéangrepet i Bærum at han ikke vil møte i flere politiavhør. Fredag erkjente Manshaus selve handlingene og har forklart seg om motivet – blant annet at han ønsket å skape frykt blant muslimer. Det er ikke kjent om han har bekreftet politiets teori om at rasisme var en del av motivet også for drapet på stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17), som ble adoptert fra Kina som toåring.

OPPRØRET VOKSER: Svimlende 1,7 millioner mennesker – en fjerdedel av befolkningen – anslås å ha deltatt i den største massemønstringen i Hong Kong hittil i opprøret mot en utleveringslov som gjør innbyggerne sårbare for å bli straffeforfulgt av Kina. For første helg på lenge var det ingen alvorlige hendelser under demonstrasjonene, som tidligere har vært preget av både politivold og opptøyer. Samtidig er det ingen tegn til løsning på konflikten, der kineserne truer med å gripe inn med makt og har utplassert militære og paramilitære styrker i grenseområdet.

RADIOAKTIVT GUFS: Hvis du trodde Russland var kurert for den type krisehåndtering som nylig ble beskrevet i HBO-serien Chernobyl, er det verdt å følge med på etterspillet siden eksplosjonen under forsøk med en ny rakettmotor til et våpensystem i Severodvinsk 8. august. I dag ble det kjent at to av Russlands målestasjoner for radioaktivitet sluttet å sende ut data samme dag som ulykken, noe ekspertene kaller et «veldig rart sammentreff». (Riktignok kan motivet ha vært å kamuflere militære hemmeligheter og ikke legge skjul på selve utslippene). Fem atomfysikere døde i eksplosjonen, som ga kortvarige utslag på flere målinger av radioaktivitet og antas å ha sammenheng med Russlands utvikling av atomdrevne missiler. (Kalt Burevestnik i Russland og  SSC-X-9 Skyfall av NATO).