Nyhetsbrev tirsdag 18. september: Moderaterna varmer opp til SD-avtale + Åpen høring om overgrepsanklage i USA

SISTE: Legene i Berlin som nå behandler Pussy Riot-aktivisten Pjotr Verzilov, sier det er «høyst sannsynlig» at antagelsen om forgiftning stemmer. (Men det er uklart hvilket stoff han i så fall har blitt ustatt for).

  • Dette nyhetsbrevet kan du få gratis og reklamefritt rett i innboksen – klikk her!

POSITIVE TIL SD-STØTTE: Expressen har spurt 600 av Moderaternas politikere på alle nivåer om regjeringssamarbeid med SD, og fått til svar fra 324 av dem at partileder Ulf Kristersson nå bør ta makten i Sverige ved hjelp av forhandlinger med Sverigedemokratene. – En gang må dette ta slutt. Vi har ikke 18 prosent fascister i riksdagen. Selv om jeg er helt overbevist om at det finnes motbydelige sverigedemokrater, så er langt fra  alle det, sier den tidliger partilederen Ulf Adelsohn til avisa.

BESKYLDT FOR FAVORISERING: Bråket rundt Utdanningsetaten i Oslo og byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) fortsetter. Nå er fokuset på en konflikt der etaten skal ha advart Thorkildsen mot å pålegge dem å gi oppdrag til hennes tidligere kolleger i Forandringsfabrikken. «Byråden har, til tross for faglige innspill, i budsjett og tildelingsbrev insistert på at Utdanningsetaten og skolene samarbeider med Forandringsfabrikken der hun selv arbeidet i nesten tre år», heter det i et av varslene sendt kommunens varslingsmottak, ifølge Minerva. Overfor NRK bekrefter Utdanningsetaten problemstillingen: – Vi har på et tidligere tidspunkt bedt byrådsavdelingen om en avklaring på hvordan samarbeidet skal forvaltes. Vi gjorde ellers oppmerksom på at omtale av navngitte samarbeidspartnere innsnevrer muligheten for å gjennomføre en anskaffelse i tråd med lov og regelverk. Vi har ennå ikke fått noen avklaring. Thorkildsen selv sier hun aldri har instruert eller pålagt Utdanningsetaten om å kjøpe tjenester fra Forandringsfabrikken.Høyre varsler at de vil be kommunerevisjonen se på saken.

TROVERDIGHETSKAMPEN: Kvinnen som har anklaget Trumps høyesterettskandidat Brett Kavanaugh for overgrep for 36 år siden, skal neste tirsdag vitne i en offentlig høring i senatet, som nå har satt utnevnelsesprosessen på vent. Republikanerne er samtidig nervøse for at granskningen, uansett utfall, vil sette Metoo øverst på dagsorden igjen og mobilisere grasrota hos Demokratene i kongressvalget i november.

– FLYKTET FRA KRIG: Dobbeltdrapssaken i Trondheim vil raskt føre til en granskning av hvordan gjerningsmannen (og ofrene) har blitt fulgt opp av myndighetene. Både de to drepte, et tredje offer som ligger på sykehus, og siktede – han ble skutt av politiet under pågripelsen og overlevde – var trolig i Norge som enslige mindreårige asylsøkere (nå i 18-19-årsalderen). Én av de involverte kom til Norge for bare en måned siden. To ansatte fra Trondheim kommune var på besøk hos noen av de involverte i drapssaken bare 30 minutter før drapene skal ha skjedd, ifølge NRK– Dette er ungdommer som har rømt fra krig og konflikt, sier kommunaldirektør Camilla Trud Nereid.

MEDIEAVSLØRINGER GA GJENG-MILLIONER: Regjeringen lover nå 40 millioner ekstra over statsbudsjettet til bekjempelse av gjengmiljøene i Oslo. Pengene skal fordeles slik, ifølge VG:

  • 16 millioner til styrket politiinnsats i Oslo-politiet, både påtale, etterforskning og familievold.
  •  8 millioner til Kripos og Økokrim, som blant annet skal jobbe mot internasjonale nettverk og pengesporene.
  •  16 millioner til konfliktrådet, for å jobbe med unge i risikosonen som har fått ungdomsstraff eller oppfølging.

Bevilgningene komme i tillegg til videreføring av en pakke på 30 millioner til Oslo sør.

STRENGERE BØRS KAN GI DYRERE STRØM: Folks frustrasjon over at én enkelt spekulant var nær å rive hele markedet over ende er tydelig. «Det er vi som får regninga til slutt» er konklusjonen mange trekker. Men er det sant? Og hvilke konsekvenser kan det ha om reglene for børsen strammes inn?Det har vi forsøkt å finne ut av her (og nei, det er ikke noe klart svar med to streker under).

  • Dette nyhetsbrevet kan du få gratis og reklamefritt rett i innboksen – klikk her!