SORRY, SKULLE BARE KIDNAPPE: Saudi-Arabia kommer snart med en form for innrømmelse av at saudiske tjenestemenn drepte den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi i landets konsulat i Istanbul, om man skal tro prøveballongen/lekkasjen til CNNForklaringen? At planen «bare» var å bortføre ham til Saudi-Arabia, men at noe gikk galt underveis. (Historien strider delvis mot at det skal finnes lydopptak av at Khashoggi ble torturert, og at de antatte drapsmennene fra Riyadh angivelig hadde utstyr for å partere liket og skjule spor). Enda vanskeligere å tro på: At personene som utførte drapet ikke handlet på ordre fra regimet. Saudierne ser uansett ut til å ha løyet i to uker om at Khashoggi forlot konsulatet uskadd og at myndighetene ikke visste hva som hadde tilstøtt ham, og det blir spennende å se hvilken versjon USAs utenriksminister Mike Pompeo fikk i et 15 minutter kort møte med kong Salman i Riyadh i dag. I stedet for å kritisere attentatet mot en dissident, valgte Donald Trump i går å fronte regimets bortforklaringer, da han uttalte at det kan ha vært «rogue killers» – altså noen som agerte på eget initiativ – som sto bak. Kanskje hadde han fått med seg saudiernes uttalelse om at enhver reaksjon mot regimet nå vil bli møtt med en kraftigere motreaksjon.

KRF - 16 DAGER IGJEN:

  • Hareide hadde svært liten støtte på møtet i Hordaland KrF i går.
  • Frøy Gulbrandsen i BT: «Med det løpet Hareide nå har lagt, og med den argumentasjonen han har lagt seg på, maksimerer han sjansen for å vinne frem med sitt syn. Derimot løper han en høy risiko for varig splittelse».
  • «Dessverre er det ikke noe vi kan gjøre med at enkelte mennesker opptrer uklokt og ikke vil det beste for demokratiet»sier Knut Arild Hareide til NRK om at høyreradikale aktivister i Resett og mikropartiet Alliansen oppfordrer meningsfeller til å melde seg inn i KrF for å påvirke delegatvalgene lokalt før landsmøtet 2. november.
  • «Hareide har gjort en genistrek». (Lokallagsleder Harald Liodden i Sør-Aurdal KrF til Avisa Valdres etter medlemsmøte med 11 personer).

SVARTELISTE: Malta, Monaco og Kypros representerer Europa på en fersk liste over land som undergraver den internasjonale innsatsen mot skatteparadiser ved å selge statsborgerskap eller oppholdstillatelser til utlendinger ute etter å skjule pengestrømmer – såkalte «gyldne pass».