Nyhetsbrev tirsdag 14. mai: Pro-kinesiske demonstranter kuppet Eidsvolls plass + Gjenopptar etterforskning mot Assange

BUNADSGERILJAEN KOMMER: De bunadskledte aktivistene som demonstrerer mot nedleggelse og sentralisering av lokale fødeavdelinger – primært på Helgeland i Nordland og i Møre og Romsdal – kommer i dag til Oslo og Stortinget. Det skjer samtidig som forslaget fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet om å stoppe nedleggelsen av fødetilbudet i Kristiansund, frem til det nye fellessykehuset står ferdig, blir behandlet av de folkevalgte.
Helseminister Bent Høie (H) måtte svare for seg i Politisk kvarter på NRK i morges, der han sa at det ikke pågår noen sentralisering av fødetilbudet i Norge nå – og at han er for et desentralisert tilbud. Men han kunne ikke garantere at det ikke blir nedleggelser på Helgelandskysten og Innlandet, der sykehusstrukturen nå blir diskutert lokalt. Fødetilbudet i Kristiansund er heller ikke fredet.
Kjell Åsmund Salvesen, leder for kvinneklinikken ved St. Olavs Hospital i Trondheim, uttalte at den generelle sentraliseringen siden 1979 «har vært riktig for å sikre god kvalitet på fødeomsorgen. Problemet med små fødeavdelinger er ikke at de er små, men at de er veldig vanskelige å drifte. Og det er veldig vanskelig å skaffe kompetent helsepersonell, særlig leger. Da kan det gå ut over kvaliteten på fødselshjelpen», sa han.

ÅPNER ETTERFORSKNING: Det svenske politiet gjenopptar etterforskningen av voldtektssaken mot Julian Assange og har begjært ham utlevert til Sverige, nå som Wikileaks-lederen er ute av den ecuadorianske ambassaden i London. Også USA ønsker Assange utlevert for å straffeforfølge ham for å ha vært involvert i lekkasjen av hemmeligstemplede militære dokumenter, og det er Storbritannia som må prioritere mellom de to utleveringsbegjæringene (i mellomtiden soner Assange ett års fengsel for å ha unnlatt å møte i retten). Det var under et besøk i Stockholm i 2010 at hackeren, ifølge ei svensk kvinne, skal ha penetrert henne mens hun sov. Les vår artikkel om beskyldningene mot Assange, som han selv tilbakeviser, her.

MERE, MERE: I formiddag la regjeringen fram forslaget til revidert nasjonalbudsjett, som allerede er sikret flertall i Stortinget. På forhånd kom minst 30 lekkasjer, de fleste med et imaginært smilefjes bak. Her er tre av dem (hele lista her):

  • Tilskudd til 900 flere og bedre heldøgns omsorgsplasser i sykehjem og omsorgsboliger, som vil koste rundt 1,5 milliarder kroner
  • 250 millioner til å forebygge forsinkelser og stans på landets mest trafikerte togstrekning mellom Asker og Lillestrøm
  • 100 millioner til nytt utstyr i politiet

Regjeringen vil også kutte bevilgningen til dagpenger med rundt én milliard kroner og arbeidsavklaringspenger med rundt to milliarder, samtidig som bevilgninger til uføretrygd øker med 1,5 milliarder, ifølge NRK. Støtten til islamfiendtlige Human Rights Service flyttes nå formelt fra integreringspotten til justisminister Jøran Kallmyrs budsjett.
Regjeringen vil bruke mer oljepenger enn det som ble lagt til grunn for statsbudsjettet (opp fra 2,7 til 2,9 prosent av verdiene i Oljefondet ved inngangen til året). Dette gir en positiv budsjettimpuls på 0,5 prosent, men Finansdepartementet fremholder at finanspolitikken er tilnærmet nøytral: Pengebruken i fjor ble lavere enn planlagt og hadde en negativ impuls på 0,4 prosent. Eksperter har likevel rukket å reagere kraftig på den økte pengebruken: Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener regjeringen «skyver regningen over på de unge».

FIKK IKKE DEMONSTRERE: Når formannen i den kinesiske folkekongressen Li Zhanshu besøker Stortinget i morgen, blir han kun møtt av organisasjonen «Norway-Wenzhou Chamber of Commerce», et hittil ukjent «handelskammer» som allerede før besøket var offentlig kjent søkte og fikk tillatelse til en markering på Eidsvolls plassskriver NRK– Vi ønsker å markere 65 år med diplomatiske forbindelser mellom Norge og Kina, ingenting annet, sier Vegard Moltubakk, som er ansatt i et selskap eid av den norsk-kinesisk forretningsmannen Yun Lin Zhan og har sendt inn søknaden. At Eidsvolls plass allerede er opptatt, er årsaken til at Amnesty International har fått beskjed om at deres markering mot menneskerettighetsbrudd må foregå på Universitetsplassen, flere hundre meter unna den kinesiske delegasjonen. Generalsekretær John Peder Egenesmener dette ligner en «taktikk» for å holde demonstranter unna: – Noen har tydeligvis visst om dette på forhånd og sørget for at vi som vil demonstrere ikke skal stå der, sier han. Stortingets direktør Marianne Andreassen sier at «første mann til mølla-prinsippet» gjelder og at Stortinget ikke går «inn i hvordan ulike sider er informert».

FREMAD MARSJ: Over 40 000 har samlet seg i en nasjonal Facebook-gruppe mot vindkraft på land, i tillegg til utallige lokale motstandsgrupper. 4400 turgåere marsjerte med DNT i sin lokale fjellheim på 22 steder i landet nylig. Vi ble med på en annen «marsj», en turbuss for å være presis, da aksjonister fra Frøya dro til hovedstaden i håp om at regjeringen vil redde akkurat deres nærnatur. «Dette er bare oppvarmingen», fikk de vite fra aksjonistveteraner på Eidsvolls plass. Les reportasjen vår her.

VALG PÅ DANSK: Gikk du glipp av vår hittil siste artikkel om den rasismedømte provokatøren Rasmus Paludan i det islamfiendtlige minipartiet Stram Kurs, som ifølge flere målinger ligger an til å kapre seter i det danske Folketinget? Paludan har lansert flere kandidater den siste tiden, blant andre den voldsdømte «tissekunstneren» Uwe Max Jensen og den homofobe teologen Iben Thranholm, som tidligere har ment at Harry Potter-universet «åpner for det demoniske». Les mer om kandidatene, det høyreekstreme tankegodset og den aggressive utlendingspolitikken (som faktisk ikke er så radikal i dansk målestokk) i vår artikkel her.