BUNADSGERILJAEN KOMMER: De bunadskledte aktivistene som demonstrerer mot nedleggelse og sentralisering av lokale fødeavdelinger - primært på Helgeland i Nordland og i Møre og Romsdal - kommer i dag til Oslo og Stortinget. Det skjer samtidig som forslaget fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet om å stoppe nedleggelsen av fødetilbudet i Kristiansund, frem til det nye fellessykehuset står ferdig, blir behandlet av de folkevalgte.
Helseminister Bent Høie (H) måtte svare for seg i Politisk kvarter på NRK i morges, der han sa at det ikke pågår noen sentralisering av fødetilbudet i Norge nå - og at han er for et desentralisert tilbud. Men han kunne ikke garantere at det ikke blir nedleggelser på Helgelandskysten og Innlandet, der sykehusstrukturen nå blir diskutert lokalt. Fødetilbudet i Kristiansund er heller ikke fredet.
Kjell Åsmund Salvesen, leder for kvinneklinikken ved St. Olavs Hospital i Trondheim, uttalte at den generelle sentraliseringen siden 1979 «har vært riktig for å sikre god kvalitet på fødeomsorgen. Problemet med små fødeavdelinger er ikke at de er små, men at de er veldig vanskelige å drifte. Og det er veldig vanskelig å skaffe kompetent helsepersonell, særlig leger. Da kan det gå ut over kvaliteten på fødselshjelpen», sa han.

ÅPNER ETTERFORSKNING: Det svenske politiet gjenopptar etterforskningen av voldtektssaken mot Julian Assange og har begjært ham utlevert til Sverige, nå som Wikileaks-lederen er ute av den ecuadorianske ambassaden i London. Også USA ønsker Assange utlevert for å straffeforfølge ham for å ha vært involvert i lekkasjen av hemmeligstemplede militære dokumenter, og det er Storbritannia som må prioritere mellom de to utleveringsbegjæringene (i mellomtiden soner Assange ett års fengsel for å ha unnlatt å møte i retten). Det var under et besøk i Stockholm i 2010 at hackeren, ifølge ei svensk kvinne, skal ha penetrert henne mens hun sov. Les vår artikkel om beskyldningene mot Assange, som han selv tilbakeviser, her.

MERE, MERE: I formiddag la regjeringen fram forslaget til revidert nasjonalbudsjett, som allerede er sikret flertall i Stortinget. På forhånd kom minst 30 lekkasjer, de fleste med et imaginært smilefjes bak. Her er tre av dem (hele lista her):