Nyhetsbrev tirsdag 14. august: «Hva faen holder dere på med», spør Löfven + Sandberg-exit gjør regjeringen mer spiselig for KrF

Vi tar Sandberg til slutt. Først:

HÆRVERK PÅ VALGKAMPEN: «Hva faen holder dere på med?», sier statsminister Stefan Löfven til pøblene som i natt tok den svenske valgkampen som gissel da de satte mange titalls kjøretøy i brann og yppet til opptøyer i Göteborg, Stockholm og Uppsala i åpenbart planlagte aksjoner. (Hvis Facebook-feeden din ikke var fullstendig dominert av brennende biler i morges, følger du for få innvandringsfiendtlige grupper, for å si det slik). Videoene fra Göteborg er skremmende og intenst provoserende: Grupper av svartkledde, tildels maskerte personer som setter fyr på så mange biler de klarer uten at noen i nærheten er i stand til å gripe inn. Det er ikke meldt om skadde personer, men politiet går ut fra at det farlige hærverket, tidvis supplert med steinkasting på politiet, var avtalt  i sosiale medier. – De virker veldig koordinert, det ser nesten ut som en militær operasjonsa Löfven i morges. Tidligere har tilløp til opptøyer forplantet seg til påfølgende dager, så svensk politi (og regjeringen/Socialdemokraterna) er trolig i helspenn i kveld. Ingen er pågrepet, men for eksempel Christian Tybring-Gjedde (Frp) har allerede slått fast at bilbrannene er Löfvens skyld og kobler det til kampen mot at den norske regjeringen skal si ja til kvoteflyktninger.

DØMT: Kristian Michelsen (34) fra Verdal er dømt i lagmannsretten til sju års fengsel for deltagelse i IS og terrorforbund med andre medlemmer. «Kommunikasjonen etterlater heller ingen tvil om at tiltalte hadde reist for å slutte seg til ISIL for å gjøre jihad i betydningen kjempe», heter det i dommen om bevisene.

IKKE SE TIL TYRKIA: Økonomiredaktør Henrik Böhme i Deutsche Welle advarer mot å utelukke at den økonomiske krisen i Tyrkia ikke kan true andre land, og føye seg til Brexit og USAs uforutsigbare handelspolitikk i et mindre stabilt Europa. Han skriver at Det internasjonale pengefondet (IMF) utvilsomt har en redningsplan for den tyrkiske økonomien liggende klar, at frykten for at devalueringen av lira rammer lån i euro og dollar foreløpig er håndterbar, og at ingen ønsker en massiv tyrkisk krise, men at dette nå er opp til Erdogan. Böhme påpeker at USAs økte tollsatser på tyrkisk eksport av stål og aluminium (en av de utenlandske faktorene presidenten skylder på) bare er det siste elementet i en krise som har boblet i flere måneder, og at folk som tidligere har hyllet Erdogan som reformator raskt kan snu seg mot Erdogan om de begynner å miste jobber og få senket levestandarden. «La oss ikke glemme at da euro-krisen startet og Hellas så ut til å være dømt til nederlag, ble Tyrkia ofte nevnt som et eksempel på hvordan en nasjon kan lirke seg ut av en vanskelig krise. Men alt det er nå i fare», skriver Böhme.

SANDBERG, LISTHAUG OG IRAN-AFFÆREN: Fakta om sikkerhetsbrudd, Iran-politikk, ambassadetilstelninger og hva som har blitt holdt skjult for statsministeren kan fort drukne i direktesendings-sirkus og angrep på media når den tidligere Frp-politikeren Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes etter planen skal ha pressekonferanse i ettermiddag. Statsministeren bidro i går, som ventet til å tåkelegge hva som egentlig var de utløsende årsakene til at Sandberg ble tvunget til å gå av, men bekreftet at det dukket opp stadig nye ting Sandberg ikke hadde fortalt henne gjennom de siste ukene. (Se pressekonferansen). Nå er mye av fokuset på nestleder-in-spe Listhaug, en regjering uten rabulister og hvilken betydning saken har for opposisjonens bredere angrep på regjeringen i sikkerhets- og beredskapssporet:

  • Hadia Tajik: «Erna Solberg ba i 2013 om å bli valgt som statsminister fordi hun skulle vise lederskap på sikkerhet og beredskap. Nå vet vi at ikke engang medlemmene i hennes regjering følger grunnleggende regler for sikkerhet».
  • Kjetil B. Alstadheim: «Hvem hadde trodd at Sylvi Listhaug ville ha så stor glede av prestestyret i Iran?»
  •  Harald Stanghelle«Hvis Sandbergs abdisering som nestleder betyr at Listhaug overtar, er dette enda dårligere nytt for Solberg».
  • Vårt Land: En regjering uten kontroversielle Frp-statsråder kan gjøre borgerlig regjeringssamarbeid mer fristende for KrF.
  • Ulf Leirstein (Frp): «Vi har mange velgere som ikke har høyere akademisk utdanning, og det er viktig at dette blir speilet i regjeringen» (Klassekampen)

PS: Det var Filter Nyheter som først omtalte Sandbergs Iran-tur, at forholdet var temaet på Statsministerens kontor, fikk de første uttalelsene fra ham, avslørte at departementet trodde han var i Tyrkia, at han feiret den iranske nasjonaldagen/revolusjonsdagen som statsråd,  at han brukte Nærings- og fiskeridepartementet til et møte der Letnes deltok; og gjorde intervjuet med CIAs tidligere Iran-sjef om saken. Les alle artiklene her!