Nyhetsbrev tirsdag 13. mars: Putin har bare timer igjen etter nervegift-ultimatum + Trump sparker utenriksministeren

SISTE: Donald Trump har seigpinet Rex Tillerson i noen måneder, men nå har han fått sparken – og blir blir erstattet av CIA-sjef Mike Pompeo.

ULTIMATUM VED MIDNATT: Pjuh, dette eskalerer raskt. Utvisning av toppdiplomater, boikott av fotball-VM (!), beslag av oligark-eiendommer i London, russiske tv-stasjoner av lufta, internasjonale reiseforbud, beslag i bankkontoer, EU-sanksjoner og NATO-involvering. Det er trolig noen av reaksjonene Storbritannia vurderer mot Russland etter nervegift-attentatet på dobbeltageten Sergej Skripal og hans datter i England.

I skrivende stund er det under tolv timer igjen til midnattsfristen Theresa May har satt for Vladimir Putin, til å svare på om han har angrepet Storbritannia med et kjemisk våpen eller om Russland «bare» har mistet kontrollen over en militært utviklet nervegift. – Hvis det onsdag ikke foreligger en troverdig respons, kommer vi til å konkludere med at dette dreide seg om ulovlig maktbruk av den russiske staten mot Storbritannia, sa den britiske statsministeren i en svært skarp tale til Underhuset i går ettermiddag.

May fortalte at attentatet ble utført med en type nervegift under samlebetegnelsen «Novitsjok», kjemiske våpen utviklet av Sovjetunionen på 1970- og 1980-tallet som aldri tidligere har vært i bruk (så langt man vet). Statsministeren understreket flere ganger at hun ikke bare regner drapsforsøkene som en forbrytelse mot Skripal-familien, men også som et angrep mot Storbritannia. Ultimatumet hennes innebærer at den britiske regjeringen allerede i morgen vil kunngjøre sanksjoner og ta i bruk «hele spekteret av passende tiltak» mot Russland hvis Kreml ikke har kommet med «en troverdig respons».

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

SPILL OG SPINN: Norsk Hydro kan være offer for et politisk spill, skriver NRK i dag, som gjennom et intervju med en anonym norsk forretningsmann med bostedadresse i Brasil. Han mener å vite at politikere med dårlig miljøsamvittighet bruker det norske selskapet som en syndebukk i et spill om makt fram til valget til høsten. Myndighetene har ilagt Hydro en rekke sanksjoner, blant annet å halvere produksjonen ved det gigantiske Alunorte-raffineriet. Hydro innrømmet søndag ulovlige utslipp fra anlegget, men hevdet at utslippene har vært «kontrollerte» og at vannet som gikk utenom renseanlegget og rett i Pará-elva ikke hadde vært i kontakt med de store deponiene for såkalt rødslam som finnes på raffineri-området, men heller blitt «pH-behandlet» og sluppet ut med overlegg for å hindre overbelastning etter et stort regnskyll.

Den brasilanske forskeren Marcelo Lima fra det myndighetstilknyttede Evandro Chagas-instittuttet (som tok de første vannprøvene og påviste tungmetaller over grenseverdiene og svært høy pH i Murucupi-elva ved anlegget) sa til Filter Nyheter i går at han ikke er i tvil om at har vært lekkasjer fra de omtale deponiene. Men Hydro mener likevel det ennå er for tidlig å si: De har engasjert konsulentselskapet SGW Services, som skal publisere egne, «uavhengige» funn i begynnelsen av april, og iverksatt en intern granskning som foreløpig har konkludert med at nei, det har ikke vært lekkasjer eller overløp.

Barcarena-området der Alunorte-raffineriet ligger er svært industritungt, og lokalbefolkningen har i en årrekke slitt med store problemer, spesielt lav drikkevannskvalitet.

UNTOUCHABLE: Jeg har mistet tellingen over hvor mange lederartikler som nå har fordømt Erna Solberg for å holde seg med en «privatpraktiserende» justisminister (som Støre kalte Sylvi Listhaug lørdag). Men er det i det hele tatt en mulighet for reelle konsekvenser? DNs Kjetil B. Alstadheim er blant dem som mener Listhaug er «urørbar» både for Erna Solberg og Siv Jensen«Kunne Solberg snakke fritt, ville hun trolig sagt «Jeg ville ikke valgt akkurat den statsråden» om Listhaug. Det kan hun ikke. (…) Også Listhaug ser at hun ikke kan lage like mye bråk for statsministeren, Jensen, Venstre-leder Trine Skei Grande og andre kolleger hver uke. Men en ting er sikkert. Det kommer til å skje igjen»skriver han.

FRYNSETE GODER: Hisset du deg opp over fallskjermen til sykehussjefen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge tidligere i vinter? VG har nå sjekket lønnsavtalene til helsetoppene i alle landets helseforetakDu kan sjekke om direktørene i «din» region har etterlønn, dyr firmabil, internett hjemme OG på hytta, eller «fire uker egentid». Helseminister Bent Høie sier til avisa at han vurderer å skjerpe kravene han stilte i 2015, om at helseforetakene må følge retningslinjene for lønn til offentlige ansatte for helsetoppene.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter