Nyhetsbrev tirsdag 13. februar: Sør-Afrikas president nekter å gå av + ny klimarapport om Norge

48 TIMER: Innen du leser dette kan Sør-Afrikas korrupsjonsberyktede president Jacob Zuma (75) ha blitt presset ut for godt. Etter et krisemøte i sentralstyret mandag kveld ga partifeller i ANC ham et ultimatum om å gå av frivillig eller å bli ydmyket gjennom en avsettelse, ifølge The Guardian. Dette er skjer  etter en uke med resultatløse forhandlinger mellom presidenten og den reformvennlige visepresidenten Cyril Ramaphosa, som ble valgt til ANCs leder i desember. Det sikret ham i praksis presidentposisjonen, men Zuma nekter å gå av og mener seg berettiget til blant annet å bli sittende i en tre måneders overgangsperiode. Hvis partiledelsen nå tvinges til å kaste ham gjennom en omstendelig mistillitsprosess (der Ramaphosa ikke kan tiltre på en stund), er det ventet å øke temperaturen i interne stridigheter som kan rote det til for ANC inn i valgkampen før det ordinære valget neste år.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

RINGVIRKNINGER: På oppdrag fra Miljødirektoratet har konsulenter I EY i dag kommet med en rapport om hvilke konsekvenser klimaendringer i andre land kan få for Norge. Noen av hovedfunnene i rapporten er opplagte, men verdt å gjenta ofte :

  • «Klimaendringer vil kunne utløse og forsterke store internasjonale flyktningkriser, som kan føre til en økning i antallet mennesker som søker asyl i land som Norge».
  • «Norske selskaper og privatpersoners investeringer i utlandet, i aksjer, obligasjoner og eiendom osv. er utsatt for fysisk klimarisiko». 

SÅ KOSELIG: Det er ikke måte på hvor god stemning det tilsynelatende har blitt av OL-minglingen til diktatorsøster Kim Yo-jong i Pyeongchang. Etter å ha møtt henne og resten av delegasjonen i går, kom Kim Jong-un med en uttallelse der han takket sørkoreanerne for gjennomføringen av besøket og kunngjorde at han har gitt «viktige instruksjoner» til sine underordnede om hvordan det «varme klimaet av forsoning og dialog» skal styrkes ytterligere, skriver BBC.På lørdag leverte søsteren som kjent et brev til Sør-Koreas president Moon med en invitasjon til Pyongyang – i så fall det første møtet ansikt til ansikt mellom statslederne på over et tiår. Samtidig pågår diskusjonen – trigget av blant andre USAs visepresident Mike Pence – om hvorvidt alt sammen kan ha vært et propagandakupp for nordkoreanerne, kanskje uten noen langsiktige konsekvenser for verken atomvåpenkonflikten eller menneskerettighetsmisærene.

VIL HA SVAR FRA ERNA: «Monster»-debatten er ikke over. «Jeg beklager å spørre når statsministeren så inderlig ber oss la være, men jeg mener faktisk det har en samfunnsinteresse å få høre statsministerens begrunnelse for hvorfor monsterbegrepet skal brukes (…) Det fremstår som ganske uforståelig at en fagstatsråd må bruke begreper som i beste fall ville resultert i personalsak om en ansatt i politiet hadde benyttet lignende begrep i media», skriver Ove Sem, tidligere politistasjonssjef i Trondheim, i Politiforum.

APP, APP, APP: Utenfor mitt kompetanseområde, men jeg -tror- det er dette man kaller epic fail. Kollektivselskapet Ruter skulle altså ha politiet til å straffe 19 år gamle Sigurd Skåre (som framstår en del smartere enn Ruter) for å ha tatt selskapets regelverk på ordet og laget en app som gjorde det mulig å dele billetter med andre, men selskapet har nå endt opp med å selv bli politietterforsket for falsk anklage.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter