NYTT OM NAVN: Så bytter altså NSB og Nettbuss navn til Vy, noe som vil koste 280 millioner kroner over tre-fire år og allerede har resultert i et uoffisielt NM i Humor på sosiale medier (Kjetil Rolness lurer på hva som er galt med «Buss for tog», mens Eivind Trædal mener det nye navnet skal uttales «Huawei»).  For venstresiden er navnebyttet allerede politikk: «Det er et 135 år gammelt navn som nå går inn i historiebøkene bare fordi det ikke er tilpasset Høyre-regjeringens privatiseringsiver», skriver LO-leder Hans-Christian Gabrielsen på Facebook, mens Arbeiderpartiet i en pressemelding slår fast at «galskapen vil ingen ende ta».

SPION-DRAMA: Den danske politikeren Marie Krarup, som siden 2011 har representert Dansk Folkeparti i Folketinget, skal på tidlig 2000-tall blitt forsøkt vervet av personer fra de russiske etterretningstjenestene GRU og FSB, ifølge Radio24syv, som har samarbeidet med det anerkjente gravejournalistikk-nettstedet Bellingcat om saken. Russerne ville få Krarup til å utlevere informasjon om en ansatt i det danske forsvaret og undersøke vedkommendes nettverk i Russland, men Krarup nektet - og varslet heller dansk etterretning. Krarup var assisterende forsvarsattaché ved den danske ambassaden i Moskva fra 1998 til 2001. Hun skal ha blitt forsøkt rekruttert da ansettelsesforholdet opphørte, ifølge Radio24syv. I dag er hun medlem av den danske utenriks- og forsvarskomitéen i Folketinget, samt NATOs parlamentarikerforsamling. Verken Krarup, dansk etterretning eller representanter for regjeringen har ønsket å kommentere Radio24syvs opplysninger.

ANMELDER POLITIET: Frp-veteran Carl I. Hagen vil anmelde påtaleansvarlig i Oslo-politiet for «grov embetsforsømmelse», skriver VG. Bakgrunnen er at Laila Anita Bertheussen, samboer til justisminister Tor Mikkel Wara, i desember i fjor anmeldte Oslo-teatret Black Box for blant annet krenkelse av privatlivets fred etter at bilder av parets hjem ble brukt i forestillingen «Ways of seeing». Politiet henla saken, men Bertheussen fikk medhold i sin klage til statsadvokaten, som påla Oslo-politiet å etterforske saken videre. Siden desember har Wara og samboeren mottatt trusler ved minst fem anledninger, noe som nå har høyeste prioritet hos PST (Oslo politidistrikt tok i går selvkritikk for at sikkerhetstiltakene ved justisminister-familiens hjem ikke var gode nok i helgen, da en bil på eiendommen ble satt i brann). Bertheussen har hele tiden anført at bildene i Black Box-forestillingen er foranledningen til at paret er blitt truet. Statsadvokaten mente også at dette var «maktpåliggende å undersøke grundig».

ANGRIPER SILICON VALLEY: Facebook måtte mandag endre sin avgjørelse om å stoppe en annonsekampanje for den demokratiske senatoren Elisabeth Warren, som håper å bli amerikansk president i 2020. Den aktuelle Warren-kampanjen var direkte rettet mot Facebook og «big tech»-selskapene Amazon og Google, som politikeren mener må brytes opp fordi de har «utradert konkurransen, brukt vår private informasjon til å skaffe seg profitt og endret spillereglene til sin egen fordel» (hun har vært spesielt kritisk til oppkjøp, for eksempel at Facebook har slukt Instagram og WhatsApp). Den formelle årsaken til at kampanjen ble stoppet er at den benyttet seg av Facebook-logoen (mens andre Warren-kampanjer - der hun også tar til orde for å bryte opp teknologiselskapene, men uten å bruke det velkjente «f»-merket - ikke skal ha blitt berørt). Selv om SoMe-plattformen snudde og tillot kampanjen i går, forsøkte Warren å bruke hendelsen til understreke sitt eget poeng: «Nysgjerrig på hvorfor jeg mener Facebook har så mye makt? La meg starte med muligheten de har til å stenge en debatt om hvor mye makt Facebook har. Takk for at dere gjenopprettet postene mine. Men jeg vil ha en markedsplass for sosiale medier som ikke domineres av en enkeltaktør», skrev hun på Twitter.