RUSSLANDS BAKGÅRD: Carl I. Hagen (Frp) får i dag støtte av partifelle Christian Tybring-Gjedde etter at den tidligere Frp-lederen omfavnet Russlands narrativ om landets folkerettsstridige okkupasjonen av Krim-halvøya. Hagens utspill – på tvers av Frps utenrikspolitikk i regjeringen – kom i et intervju med RT (tidl. Russia Today), den mest utadrettede propagandakanalen i Kremls verktøykasse. (Se hele det halvtimelange intervjuet her). «Jeg mener Nato burde holde seg borte fra Russlands bakgård. Jeg forstår ikke hvorfor vi ikke kan akseptere at Russland tar Krim der det bor mange russere når folkeavstemninga på Krim viser at de ønsker å være en del av Russland. Vi skulle ha respektert det», sa Hagen, og fikk motbør fra både utenriksminister Ine Eriksen Søreide, Høyres utenrikspolitiske talsperson Michael Tetzschner og Anniken Huitfeldt i Ap. Folkeavstemningen Hagen viser til i RT-intervjuet ble i 2014 omtalt som illegitim av Norge, og er ikke anerkjent av G7-landene. - Jeg forstår Hagens frustrasjon. Vi må finne en måte å normalisere forholdet til Russland, ellers kommer vi ingen vei, sa Tybring-Gjedde i dag, og åpnet for å godta at Russland beholder Krim etter samtaler der russerne kommer med motytelser.  – Konsekvensene kan være dramatiske. Det er ikke bare spørsmål om hva Vesten mener. Brudd på folkeretten gjør hele verden farligere, sier Tetzschner i Høyre til Dagbladet.

BLODBATTERIENE: Fikk du med deg den strålende talen til fredsprisvinner Denis Mukwege i går? Hvis du lurer på hvorfor han gjøv løs på elbil-industriens rolle i Kongo, så har jeg tre grundige Filter Nyheter-artikler til deg fra tidligere i år:

SEPTERASJONSANGST: En mildt sagt kaotisk dag i britisk politikk ble i går toppet av at Labour-representanten Lloyd Russell-Moyle protesterte ved å – gisp! – legge sine hender på det forgylte septeret i Underhuset og skritte mot utgangen med den halvannen meter lange seremonielle staven, før han ble stanset og utestengt av parlamentet for resten av dagen. Video her. (Hvis det også for deg høres mer ut som Harry Potter enn en forsamling folkevalgte – her er en finfin forklaring av det teatralske stuntet).
Bakgrunnen var selvsagt den avsporede Brexit-prosessen. Det britiske pundet falt til sitt laveste nivå på halvannet år da det ble kjent at statsminister Theresa May utsatte avstemningen om utkastet til skilsmisseavtalen med EU. I dag klargjorde hun at den skal skje «før 21. januar». Samtidig uttaler Jean Claude-Juncker i ettermiddag at det overhodet ikke er rom for flere innrømmelser fra EUs side når May nå forsøker å berge situasjonen gjennom nye samtaler.