Dommedag med skuldertrekk
En sykehuslege i Aleppo sammenlignet gårsdagens bombinger i byen med dommedag. «Hele verden er vitne til at Aleppo blir ødelagt, men ingen gjør noe for å stoppe det. Vi snakker om en by utmattet av fem år med krig, som ikke har fått nødhjelp siden juli da beleiringen startet – en by som blir utradert foran øynene våre», sier Carlos Francisco, Leger uten grensers leder for Syria. I går så Storbritannias utenriksminister Boris Johnson ut til å avvise en flyforbudssone som aktuelt på kort sikt, mensRussland avfeier Johnsons (og USAs) krav om gransking av krigsforbrytelser som «russofobisk hysteri».

 

Hold krisepraten for dem selv
Det er mye interessant spinn og sparring inn mot budsjettforhandlingene denne uka:

  • Det er tre uker til Knut Arild Hareide stiger ned og avklarer hvem Krf skal samarbeide med fra neste år. Nestleder Dagrun Eriksen har fått oppnavnet «riksmekler Eriksen» av Dagsavisen etter at hun gikk ut i Dagbladet og Aftenposten for å si at Krf skal «se på hele bildet, ikke bare klimasaken» og at «å snakke om krise før vi i det hele tatt har fått snakket sammen er prematurt». KrF hadde i går forøvrig møte med 18 miljøorganisasjoner på Stortinget i dag om hvordan miljøprofilen i budsjettet «må styrkes».
  • Anslag fra Cicero og Transportøkonomisk institutt rimer ikke helt med Høyres anslag (fra Finansdepartementet) for totale utslippskutt i 2017, som er 535 000 tonn CO2-ekvivalenter (hvorav 200 000 tonn tilskrives grønt skatteskifte). Ifølge Dagbladet blir summen av forskernes tall 385 800 tonn.
  • Da Siv Jensen søndag ble konfrontert med at avgiftene i hennes periode har økt med 3,3 milliarder kroner, pekte hun på Venstre («partiene som ønsker et grønt skifte»). Terje Breivik (V) svarte med å hevde at Frp takket nei til skattekutt på 9,2 milliarder som ble tilbudt for å få til grønt skifte.
  • Trygve Slagsvold Vedum avviser at det er aktuelt for Sp å sikre regjeringen budsjettflertall i bytte mot landbruksbevilgninger. – Vi forholder oss til samarbeidsavtalen på borgerlig side og mener det er de fire partienes ansvar å løse en krise de selv har skapt, sa Vedum til NTB i går.
  • «(Venstre) oppnår mer med denne regjeringen enn alternativet. Det er et godt utgangspunkt», sier klimaminister Vidar Helgesen.