Nyheten om store prisøkninger i Obamacare-helsereformen ville betydd trøbbel for Clinton hvis det ikke hadde vært for Trumps unike inkompetanse. De franske sosialistene har gitt opp Hollandeog Ulf Leirstein (Frp) kaller de streikende lokomotivførerene «en ren pøbelorganisasjon».  Ellers:

Øker spenningen i Norden
Russlands maritime maktdemonstrasjon pågår nå også i Østersjøen.To russiske korvetter fra svartehavsflåten med langdistanseraketter som kan frakte atomvåpen ble i går kveld fulgt av flere fartøy fra den danske marinen da de passerte Storebælt. – Dette er jo ikke noe som bidrar til avspenning i regionen vår. Det påvirker alle landene rundt Østersjøen, sier Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist til Aftonbladet.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og flere EU-politikere kjefter samtidig på Spania, fordi NATO-landet ser ut til å ville la de russiske krigsskipene som er på vei mot Syria fylle drivstoff i Ceuta. Den spanske enklaven (på Afrika-siden av Gibraltarstredet) er regnet som en del av EU, men havnebyens status i NATO-sammenheng er uavklart. «Vi er bekymret og har uttrykt svært tydelig potensialet denne kampgruppen. «Bekymringen er at denne kampgruppen kan bli brukt som plattform for økte flyangrep mot sivile i Aleppo (…) Det er opp til hver enkelt nasjon å bestemme hvorvidt disse fartøyene får tilegne seg forsyninger og drivstoff ved ulike havner langs ruta til det østlige Middelhavet», uttalte Stoltenberg i går. Madrid kan komme til å bøye av for kritikken. «De siste anløpene som er forespurt blir nå ettergått basert på informasjonen vi får fra våre allierte og russiske myndigheter», heter det i en uttalelse fra det spanske utenriksdepartementet i dag, ifølge The Guardian.

 

Herrens lønn
Den pengeglade tv-pastoren Jan Hanvold er ikke blid etter Brennpunkt-dokumentaren om Visjon Norge. I en epost til de ansatte balanserer han et sted mellom dødstrussel og svovelpreken i angrepet på NRKs kilder: «God hjelp ifra Judaser som har vært i staben. Som har stjålet og kopiert kontrakter, som er gitt videre til NRK. Dette er jo dumt, men bare for å minne om at Judas gikk bort og hengte seg selv, vil også den eller de som har gjort dette, få sin fortjente lønn ifra Herren, for sitt svik imot Visjon Norge

 

Om hestemøkk 
Samferdselsminister og teknologioptimist Ketil Solvik-Olsen (Frp) viste til Elon Musk, lavere batterikostnader og selvkjørende busser da han i spørretimen i formiddag ble utfordret av Venstres Ola Elvestuen på hvordan regjeringens klimatiltak skal nå Paris-målene. «Det å sitte og diskutere det grønne skiftet som om man bare må gjøre litt mer for å bli kvitt hestene i 1900 og få sopt opp møkka – det er den debatten enkelte i Norge holder på med. Jeg mener vi skal se på at vi er i det paradigmeskiftet der industri og næringsliv sammen med oss politikere skal gi oss bil der vi før hadde hest, og der vi i neste runde vil få utslippsfrie biler», sa statsråden. Heikki Holmås (SV) mente på sin side at «regjeringens politikk er å gjøre hestene billigere» om man forfølger statsrådens bilde. Venstre varsler forøvrig at partiet vil fjerne hele Frps bompengelettelse i sitt alternative budsjett.

 

Apanaksjefond
Kronprins Haakons private formue er på om lag ni millioner kroner og er plassert i fond i Norge og i utlandet. I tillegg kommer de private eiendommene Skaugum, Flatholmen og Uvdal. (Som kan være verdt nærmere 200 millioner). Det oppgir Slottet på spørsmål fra Dagbladet, etter at kronprinsen selv åpnet for det i et intervju. Den nye åpenheten kommer etter avisas langvarige granskning av kongehusets økonomi. Tidligere i oktober måtte Haakon beklage at at han leier ut boliger uten godkjenning på Skaugum.

 

Mer klima:
Greenpeace-søksmålet mot den norske staten om oljeboring i Arktis, basert på den nye §112 i Grunnloven, har ført til en nerdete men veldig interessant diskusjon om rettsliggjøring av miljøpolitikken og domstolenes prøvelsesrett. Tingrettsdommer Kim Heger spør på twitter om Aftenposten mener at prøvelsesretten generelt er en uting, etter en leder der avisa skriver: «Forhåpentligvis vil retten komme til at statens forpliktelser ikke er til hinder for å iverksette beslutninger det er stor enighet om på Stortinget». På Politisk kvarter i morges ble søksmålet debattert av grunnlovsaficionadoMichael Tetzschner (H) og Greenpeace-leder Truls Gulowsen.