BESLUTNINGEN: Donald Trump har, uten grunn, skapt en ny internasjonal krise der amerikaneres – og mange andres – liv kan være i fare. Det er vel en grei oppsummering (via den tidligere UD-politikeren Michael Fuchs) etter den konflikthissige talen USAs president holdt i går kveld. Han ignorerte altså de siste framstøtene fra Frankrike, Storbritannia og Tyskland for å berge Iranavtalen i dagens form, og kunngjorde at USA skal ut av hele avtalen fordi den er «råtten». (Til jubel fra Israels statsminister Benjamin Netanyahu). Hva det i praksis vil innebære at Trump-administrasjonen nå skal gjeninnføre sanksjonene mot Iran, i konflikt med EUs ønsker, er for tidlig å si. Logikken er uansett vanskelig å forstå - hvorfor skal Iran nå gå med på å forhandle om en (for dem) langt strengere avtale når Trump nettopp har vist at USA ikke nødvendigvis holder sin del av avtalen uansett? Flere Iran-analytikere beskrev i går dessuten Trumps beslutning som en gavepakke til de minst reformvillige islamistene i Teheran, stikk i strid med Det hvite hus' antydninger om at en hardere linje vil styrte prestestyret. (I går kveld brant de amerikanske flagg i parlamentet på direktesendt tv og ropte «Død over Amerika»).

REAKSJONENE:

  • «Hvis vi oppnår avtalens mål gjennom samarbeid med andre parter i avtalen, vil den bestå», sa den relativt reformvillige iranske presidenten Hassan Rouhani, med henvisning til EU-landene og FN.
  • Lederen for revolusjonsgarden i Iran, general Mohammad Ali Jafari– som er underlagt ayatollah Khamenei direkte – uttaler at «det var klart fra før at man ikke kan stole på amerikanerne» og at «avtalens skjebne nå er klar» fordi EU ikke kan videreføre den uten USA.
  • I en svært sjelden uttalelse fra Barack Obama skriver president Trumps forgjenger at beslutningen er å snu ryggen til USAs allierte og at den undergraver landets troverdighet i verden.
  • Britenes utenriksminsiter Boris Johnson på Twitter: «Deeply regret US decision (...) UK remains strongly commited»
  • «(I bytte mot fortsatt IAEA-kontroll ved iranske atomanlegg) skal Iran fortsatt få sanksjonslettelsene de har krav på», heter det i fellesuttalelsen fra Storbritannia, Frankrike og Tyskland.
  • «Jeg er dypt bekymret over dagens kunngjøring fra USA», uttaler FNs generalsekretær António Guterres, og ber de andre medlemslandene å holde sine forpliktelser i avtalen
  • Benjamin Netanyahu: «Israel støtter fullt ut president Trumps modige beslutning om å avvise den katastrofale atomavtalen med terroristregimet i Iran»

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».