Nyhetsbrev onsdag 9. mai: Trumps unødvendige atomkrise + her står ambulansefly-saken

BESLUTNINGEN: Donald Trump har, uten grunn, skapt en ny internasjonal krise der amerikaneres – og mange andres – liv kan være i fare. Det er vel en grei oppsummering (via den tidligere UD-politikeren Michael Fuchs) etter den konflikthissige talen USAs president holdt i går kveld. Han ignorerte altså de siste framstøtene fra Frankrike, Storbritannia og Tyskland for å berge Iranavtalen i dagens form, og kunngjorde at USA skal ut av hele avtalen fordi den er «råtten». (Til jubel fra Israels statsminister Benjamin Netanyahu). Hva det i praksis vil innebære at Trump-administrasjonen nå skal gjeninnføre sanksjonene mot Iran, i konflikt med EUs ønsker, er for tidlig å si. Logikken er uansett vanskelig å forstå – hvorfor skal Iran nå gå med på å forhandle om en (for dem) langt strengere avtale når Trump nettopp har vist at USA ikke nødvendigvis holder sin del av avtalen uansett? Flere Iran-analytikere beskrev i går dessuten Trumps beslutning som en gavepakke til de minst reformvillige islamistene i Teheran, stikk i strid med Det hvite hus’ antydninger om at en hardere linje vil styrte prestestyret. (I går kveld brant de amerikanske flagg i parlamentet på direktesendt tv og ropte «Død over Amerika»).

REAKSJONENE:

  • «Hvis vi oppnår avtalens mål gjennom samarbeid med andre parter i avtalen, vil den bestå», sa den relativt reformvillige iranske presidenten Hassan Rouhani, med henvisning til EU-landene og FN.
  • Lederen for revolusjonsgarden i Iran, general Mohammad Ali Jafari– som er underlagt ayatollah Khamenei direkte – uttaler at «det var klart fra før at man ikke kan stole på amerikanerne» og at «avtalens skjebne nå er klar» fordi EU ikke kan videreføre den uten USA.
  • I en svært sjelden uttalelse fra Barack Obama skriver president Trumps forgjenger at beslutningen er å snu ryggen til USAs allierte og at den undergraver landets troverdighet i verden.
  • Britenes utenriksminsiter Boris Johnson på Twitter: «Deeply regret US decision (…) UK remains strongly commited»
  • «(I bytte mot fortsatt IAEA-kontroll ved iranske atomanlegg) skal Iran fortsatt få sanksjonslettelsene de har krav på», heter det i fellesuttalelsen fra Storbritannia, Frankrike og Tyskland.
  • «Jeg er dypt bekymret over dagens kunngjøring fra USA», uttaler FNs generalsekretær António Guterres, og ber de andre medlemslandene å holde sine forpliktelser i avtalen
  • Benjamin Netanyahu: «Israel støtter fullt ut president Trumps modige beslutning om å avvise den katastrofale atomavtalen med terroristregimet i Iran»

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

– IKKE KLOKT: Luftambulanse-selskapet Babcock avslutter nå avtalen om rekruttering med Bedriftskompetanse AS, selskapet der Marianne Telle var administrerende direktør – samtidig som hun som styreleder i Helse Nord var med på å godkjenne milliardkontrakten om selve ambulanseflytjenesten, som Babcock vant. Det er den siste utviklingen i habilitetssaken – og har ikke direkte noe med at fly står på bakken å gjøre.

Så til selve krisen rundt ambulanseflyene: Etter at Rødt, SV, Ap og Sp i går krevde at regjeringen skal bryte den ferske kontrakten med Babcock (som ennå ikke har overtatt driften), gikk helseminister Bent Høie (H) ut i VG. – Vil de virkelig tvinge helseforetakene til å si opp kontrakter med store juridiske og økonomiske konsekvenser? Det er ikke klokt å gå imot en lovlig inngått avtale etter en anbudsprosess som har fulgt norsk lov, sier statsråden, som skal redegjøre for Stortinget om saken på tirsdag. (KrF er på gjerdet til da). Høie går langt i å peke på piloter i Lufttransport AS som har erklært seg «not fit to flight» som en viktig årsak til den akutte situasjonen (altså hos dagens driver), men unngår å kalle det plutselige mannefallet en aksjon.
Forresten: det er mulig det bare er jeg som har fulgt dårlig med, men er det ikke litt underkommunisert i dekningen av saken at ambulanseflytjenesten årlig vil koste hundre millioner kroner mer fra neste år selv med Babcock-kontrakten?  – Den nye kontrakten vil gi oss bedre kvalitet og bedre tjenester enn det vi har i dag, sa direktør Øyvind Juell i Luftambulansetjenesten på mandag.
NRK har forøvrig en interessant gjennomgang av forholdene i bransjen som gjorde at Bancock kunne kalkulere med lavere lønninger enn konkurrenten for de samme pilotene.

AP SNUR IKKE: Arbeiderpartiet landet i dag på å stå ved beslutningen om å flytte forsvarets overvåkningsfly fra Andøya til Evenes. Samtidig har både Klassekampen og etterhvert NRK fått tilgang til enda et gradert dokument fra Forsvaret (mildt sagt mange lekkasjer derfra de siste månende). Der står det at Forsvarets operative hovedkvarter ønsker å opprettholde basen på Andøya for å ha plass til fly fra NATO-styrkene om det skulle bli krig i landet. (Derfor sier Ap også ja til å opprettholde Andøya som beredskapsbase for NATO-styrker, uten å vite hva det vil koste).

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter