Nyhetsbrev onsdag 7. mars: Trumps viktigste økonomiske rådgiver går av + Flemming Rose ut mot regjeringen i DK

DANSKE KRIGSTILSTANDER: Den danske regjeringens nye «ghetto»-politikk, som ble presentert i forrige uke, skaper som ventet stor debatt: Nå har fire liberale, danske stemmer, deriblant journalist og forfatter Flemming Rose, ropt varsku om flere av forslagene fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (som tilhører det liberale partiet Venstre): «Man kan så tvil om Venstre fortsatt er et liberalt parti. Nettopp fordi de er villige til å begrense den personlige friheten i en lang rekke tilfeller, og det strider mot en grunnleggende liberal holdning», sier Rose til avisa Berlingske. Også tidligere integrasjonsminister for Venstre, Birthe Rønn Hornbech, kritiserer regjeringen: «Det er jo som om landet er i en krigstilstand», sier hun om forslaget om skjerpet straff for kriminalitet begått i de danske «ghetto»-områdene. «Jeg har sluttet å snakke om liberale prinsipper, for de har gått i graven for lengst. Jeg kan ikke finne dem noen steder», fortsetter hun. Les for øvrig vår gjennomgang av de sju viktigste forslagene fra den danske regjeringen her.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

MORNA FRIHANDEL: Trumps viktigste økonomiske rådgiver, Gary Cohn, går av som følge av bataljen om straffetoll på stål og aluminium, som Cohn er imot. Med den tidligere Goldman Sachs-direktøren ute, antas den resterende kretsen rundt Trump å heie fram proteksjonisme uten nevneverdige motstemmer. New York Times’ lederartikkel i dag skjeller ut rådgiveren for å ha gjort en elendig jobb i hans korte fartstid, men mener at han nok likevel var det beste Det hvite hus kunne oppdrive av økonomisk tenkning under Trump: «Ingen stødig økonom kommer til å ville risikere ryktet sitt ved å jobbe for denne administrasjonen».

ILLUSJON OM ANSVAR: Michael Tetzschner (H), tidligere nestleder i kontrollkomiteen og langvarig kritiker av Stortingets byggefarse, kommer i dag med nye stikk til – blant andre -partifelle Olemic Thommessen via Aftenposten«Byggesaken er beretningen om en bestilt krise, der Stortingets funksjon som bevilgende myndighet reelt er blitt undergravet i alle faser», skriver han. Mest oppsiktsvekkende (for meg, i hvert fall) er antydningen om at søksmålet mot Multiconsult er ren ryggdekning for daværende direktør og presidentskap: «I verste fall betales advokatsalærene for å holde liv i illusjonen om at hovedansvaret ligger andre steder enn hos Stortingets administrative ledelse og tidligere presidentskap».

FÆRRE OKTOBERBARN: Bare rundt halvparten av de såkalte oktoberbarna – mindreårige afghanere som kun fikk midlertidig opphold i 2015 – har søkt om oppholdstillatelse på nytt etter at Stortinget for tre måneder siden overstyrte regjeringen og ga barna mulighet til å få sine saker behandlet på nytt. «Per 28. februar har det kommet inn 136 søknader. Om lag halvparten, 61, ser ut til å oppfylle de kriteriene som Stortinget har bestemt», skriver UDI. NOAS mener stortingspartiene som stemte for burde fulgt opp vedtaket tettere.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter