Nyhetsbrev onsdag 7. februar: Trump har beordret militærparade + Tyskerne er enige om regjering

Kim Jong-un sender søstera si til OL i Sør-Korea, mens Norge tar med seg 6000 doser astmamedisin. Ellers:

GJENNOMBRUDD: Mer enn fire måneder (!) etter valget, har de tyske sosialdemokratene omsider kommet til enighet med Angela Merkelskonservative parti om en regjeringsplattform for de neste fire årene. Dermed blir de to store taperne i fjorårets bundestagsvalg sittende med makta, mens høyrepopulistiske AfD blir landets største opposisjonsparti. (Grasrota i SPD-medlemmene kan i teorien ennå vrake avtalen i en uravstemning som ventes avholdt i løpet av et par uker). Merkels foretrukne regjeringsalternativ, med De Grønne og De Liberale som små støttepartier, lot seg ikke realisere da avstanden mellom dem i høst viste seg for stor. En formell kunngjøring lar fortsatt vente på seg, men ifølge lekkasjer til blant andre Der Spiegel blir det nå sosialdemokratisk finansminister, i tillegg til at partiet får beholde utenriks- og arbeidsministerpostene de har hadde i den forrige periodens «storkoalisjon».

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

WOW. WOW. WOW: Jeg hadde ikke fått med meg alle detaljene i gimmick-delen av det siste SpaceX-eventyret til Elon Musk i forkant, og lo så jeg holdt på å miste laptopen i gulvet da jeg så de første bildene fra rommet etter den vellykkede oppskytingen av verdens kraftigste rakett sent i går kveld. (Sjansen for suksess var 50 prosent, ifølge Musk sjøl). Ikke bare har de sendt en Tesla – altså Musks egen el-bilrevolusjon – ut i bane sammen med en dukke som har på seg den egenutviklede romdrakten til SpaceX, men hele verden kunne umiddelbart se direktesendt video av «astronauten» i førersetet på den røde sportsbilen med jordkloden i bakgrunnen.  (I hanskerommet ligger et håndkle – som om vi Hitchiker’s Guide The Galaxy-fans ikke var fornøyde med «Don’t Panic»-påskriften på dashbordet). To av booster-rakettene som sendte den, landet pent på landjorda igjen til bruk i neste oppdrag.

Den 70 meter høye «Falcon Heavy»-raketten er romfartshistorie fordi den har en vanvittig løftekraft til under en fjerdedel av prisen av sammenlignbare men langt  svakere raketter (særlig på grunn av de gjenbrukbare delene) – og derfor kan sende større satellitter og fartøy ut i solsystemet enn tidligere under helt andre betingelser. Det som kanskje er vanskeligere å ta innover seg, er hvor raskt Musk nå nærmer seg planen om å kunne sende veldig mange mennesker til Mars. Teslaen som nå svever rundt i verdensrommet (der den i teorien vil være i bane i millioner av år) var hovedsaklig en test av rakettens frakteevne, men simulerer også en ferd som vil være kjernen i et framtidig transportnettverk med folk og forsyninger til en koloni på den røde planeten.

BANANREPUBLIKK, TAKK: Det måtte jo skje. Donald Trump vil ha en militærparade i Washington, «sånn som den i Frankrike». Det er faktisk det han sa i et møte med øverste militære lederne sine Pentagon 18. januar – ifølge Washington Post i møterommet som vanligvis brukes til de mest topphemmelige diskusjonene om militære operasjoner. Dette kan sies å være Emmanuel Macrons feil. Det var han som inviterte Trump til den pompøse feiringen av Bastille-dagen i fjor sommer, der den amerikanske presidenten -selvsagt- fikk fot for buldrende stridsvogner og marsjerende soldater i gatene mens jagerfly farget himmelen med flaggstriper. Siden skal han ha hatt hang-up på tanken av å overgå franskmennene, selv om USA ikke har noen tradisjon for å rulle ut krigsmaskineriet i bygatene. (Det var riktignok en parade etter seieren i den første Gulf-krigen i 1991).  Det hvite hus ser ut til å bekrefte historien. «Han har spurt forsvarsdepartementet om å undersøke muligheten for en feiring der alle amerikanere kan vise hvordan de verdsetter (de militære styrkene»,  sier pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders. Washington Post påpeker at det vil koste millioner av dollar bare å frakte stridsvogner og annet utstyr til Washington, og en pensjonert amerikansk general kaller Trump «a wannabe banana republic strongman».

UTSETTELSE: Fikk du med deg artikkelen vår fra forrige uke om den enormt skremmende vannkrisen i Cape Town? Nå har «Dag null» – altså datoen da vannreservene er fullstendig tømt, blitt utsatt med én måned, om ikke annet. Men nedgangen i vannforbruket stammer bare fra landbruket – inne i byene er det like høyt og den helt akutte vannmangelen kan derfor ennå være rett rundt hjørnet. Les Filter Nyheters artikkel om hvordan det var mulig å gå tom for vann, her.

JUBILEUM: Tyskerne feirer i disse dager at Berlin-muren nå har vært revet like lenge som den var oppe – 28 år – og fortsatt oppdages det med jevne mellomrom tunneler folk gravde i all hemmelighet for å forsøke å bli gjenforent med familiemedlemmer på den andre siden av jernteppet. Fascinerende lesning i Deutsche Welle.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter