Nyhetsbrev onsdag 6. mars: Rettferd for gubbene + luker ut Tory-rasister

STØRE «MED TRYKK»: Arbeiderpartiet faller 2,7 prosentpoeng på Norstats siste måling for Aftenposten og NRK. Partiet har en oppslutning på 26,5 prosent. Partileder Jonas Gahr Støre er overbevist om at bråket rundt Trond Giske, dansevideoen og nominasjonskampen i Trøndelag har skylda:

«Nå vil jeg si med trykk: Velgerne er lei av dette. Og partifolk er veldig lei av dette», sier han til Aftenposten. Men fordi «grunnstemningen der ute i partiorganisasjonen er så god», er Støre likevel optimist. Partifolk er altså veldig lei, men det kommer på toppen av god stemning.

I Giskes hjemby Trondheim faller partiet hele fem prosentpoeng fra forrige måling i november 2018 – ned til 26,4 prosent oppslutning (Respons Analyse gjorde målingen mellom 25. og 28. februar, altså midt i dansevideo-bråket). Høyre står på stedet hvil, mens Rødt og SV styrker seg. «Dette er en melding til oss om å slutte å krangle og begynne å snakke politikk», sier Ap-ordfører Rita Ottervik til Adresseavisen.

«AVSKYELIG» OG «GRUSOMT»: Nå har vi fått WWFs generalsekretær i Norge, Bård Vegar Solhjell, i tale. Det gjelder de alvorlige anklagene om at WWF internasjonalt skal ha finansiert, trent opp og ellers støttet grupper beskyldt for alvorlige og omfattende overgrep, alt i kampen mot krypskyttere.

– Jeg synes det er en helt grusom sak. Det er avskyelig, det som beskrives i den. Jeg vet ikke om det stemmer, og hva som eventuelt er riktig og ikke. Men jeg ser på det som alvorlige beskyldninger, i en alvorlig sak, sier Solhjell til Filter Nyheter.

Norges-kontoret har gått gjennom alle pengene sendt til prosjekter i utlandet, og mener med sikkerhet at ingen norske WWF-midler er blitt brukt i prosjektene som kritiseres. Nå gjennomgås resten av porteføljen.

LUKER UT RASISTER: Bra jobba av twitterkontoen «Racists4Rees-Mogg»: Det konservative partiet i Storbritannia kastet i går ut 14 medlemmer som den anonyme twitreren har avslørt som opphavspersoner bak islamofobiske og/eller antisemittiske kommentarer på sosiale medier. Blant annet dreier det seg om oppfordringer til å «skyfle alle muslimer ut av offentlige posisjoner» og omtaler av innenriksminister Sajid Javid som en «trojansk hest», skriver The Independent.  Mange av kommentarene skal være publisert på en gruppe for folk som støtter Jacob Rees-Mogg (gruppa har imidlertid ingen formell tilknytning til verken partiet eller parlamentsmedlemmet).

VANSKER I VENSTRE: Venstre har etablert seg godt under sperregrensa på de siste meningsmålingene og partiet er i krise – det erkjenner selv partileder Trine Skei Grande, som likevel mener hun er den rette til å lede. I går lanserte hun en trepunkts-plan for veien videre:

  1. Partiet må bli mer synlige lokalt.
  2. Det skal ta mer plass i regjeringen.
  3. Venstre skal heie fram miljøvennlige bedrifter, stille krav til lærere og bekjempe overvåkning på nettet og netthets.

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark tok likevel et hardt oppgjør med egen partileder i går: «Velgerne aner ikke hva vi står for», sa han, og fortsatte: «I regjering har vi et uforståelig behov for å forsvare kompromissene». Han mente også at Skei Grande «er blitt for snever og det er kun kulturpolitikk som er fokuset», mens Abid Raja hengte seg på: «Det blir for mye snakk om begreper som folk ikke forstår, som såkornfond og FUNN-ordning».

Til helga er det landsmøte på Hell. Raja håper det ikke blir bråkete: «Jeg har selv tatt dyp selvkritikk for at jeg var med på å sette dette stempelet på landsmøtet i fjor, da en åker-sak satte dagsorden. Jeg bidro ikke positivt da jeg ba Trine forklare seg fullt ut. Det ble feil»sa nestlederen til VG i går (og bidro slik til å løfte åker-saken i folks bevissthet igjen).

FAMILIE FØRST: I forrige uke ble det kjent at Donald Trump trosset sine egne etterretningstjenester da han tvang gjennom sikkerhetsklarering på øverste nivå for sin svigersønn Jared Kushner, spesialrådgiver og utsending til Midtøsten, rett før jul i fjor.

I dag melder CNN at også datteren Ivanka i sin tid ble klarert fordi presidenten personlig beordret det – etter først å ha forsøkt å presse staben til å ordne opp, slik at det ikke skulle se ut som om han favoriserte sin nære familie. Ivanka Trump har rollen som seniorrådgiver og tilgang på sensitiv informasjon, dog ikke i samme utstrekning som ektemannen. Det er tre uker siden hun i et tv-intervju bedyret at presidenten ikke var involvert i verken henne eller Kushners klarering.

De to er forøvrig også blant dem som nå er bedt om å utlevere dokumentasjon i forbindelse med den siste Trump-granskingen, som justiskomiteen i Representantenes hus har satt igang. Den nye granskingen, som kommer i tillegg til Robert Muellers samrøre-gransking og en hel rekke andre prosesser mot presidenten, søker å dokumentere hvorvidt Trump kan ha gjort seg skyldig i korrupsjon, maktmisbruk og forsøk på å forhindre rettsprosesser, leser vi i Aftenposten i dag.

RETTFERD FOR GUBBENE: I gårsdagens nyhetsbrev klarte vi ikke å skrive oss utenom den artige krangelen om medienes dekning av Giskes dansevideo mellom TV 2-profilene Pål T. Jørgensen og Mathias Fischer.

Førstnevnte mener mediene lot seg bruke i et «politisk attentat», mens Fischer plasserer sin kollega i kategorien «gubber som bare ikke vil forstå». I går rykket tidligere Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen ut mot bruken av ordet «gubbe» som nedsettende karakteristikk på meningsmotstandere.

I dag følger Adresseavisen opp – på lederplass: «Vi har satset spesielt på å få fram flere kvinner, unge og flerkulturelle stemmer. Dette fordi våre tradisjonelle debattspalter har vært dominert av nettopp eldre menn. Det betyr ikke at deres meninger er mindre verdt», heter det under tittelen «Selv om man er gammel, er man ikke nødvendigvis dum». Hilsen landets eldste avis.