HARDNER TIL: Etter at Iran i går kunngjorde at de har startet arbeidet med en ny sentrifuge som kan anrike uran ved Natanz-anlegget, er det enda mørkere skyer i horisonten for de europeiske landenes forsøk på å holde atomavtalen i live. Iranerne lover at produksjonen ennå skal være innenfor grensene avtalt i 2015 (altså ikke råmateriale tilstrekkelig til atomvåpen),  og Iran har varslet Det internasjonale atomenergibyrået om byggingen. Slik sett er det avmålt mottrekk fra ayatollah Ali Khamenei etter Trump-administrasjonens alenegang,. Men flere eksperter mener nyheten viser hvordan kombinasjonen av økonomisk og politisk press vil gjøre det nær umulig for moderate krefter i landet å overbevise iranere om at en versjon av atomavtalen ennå er i deres interesser. Her er en god og kjapp gjennomgang i Washington Post.
Tidligere i dag ble det kjent hva som sto i et brev fra Storbritannia, Tyskland, Frankrikre og EU sendt USA på mandag – der europeerne advarer kraftig mot å innføre sekundære amerikanske sanksjoner mot selskaper som fortsatt vil gjøre forretninger i Iran.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

STØRE FÅR IKKE PUSTEROM: Det har kommet to ferske nasjonale målinger for henholdsvis NRK og VG der Ap går ned fra forrige måned (-2,6 og -3,5), ligger flere prosentpoeng under det dårlige valgresultatet i fjor og skaper nye overskrifter om krise i partiet. Rødt fortsetter med oppsiktsvekkende sifre over sperregrensen og høyere oppslutning enn de andre småpartiene:

Norstat   Respons

R         4,5%       4,8%
SV       7,5%       7,6%
Ap      23,4%     22,0%
Sp       11,0%     11,0%
MDG    3,4%       2,9%
KrF       3,8%       4,1%
V           4,1%       3,7%
H        27,6%      26,4%
Frp     13,1%      15,1%

Samtidig har Klassekampen oppsummert målingene fra storbyene de siste månedene som (riktignok på ulike tidspunkter) har pekt mot nedgang på 9-10 prosentpoeng i Oslo, Bergen, Tromsø og Bodø sett opp mot mot forrige kommunevalg. I tillegg kommer som kjent det langt mer dramatiske fallet i Trondheim (etter bl.a. lokal korrupsjonsskandale og Giske-baluba).

THE NORWAY OPTION: Erna Solberg er på besøk hos Theresa May i Downing Street 10 i dag. Det viktigste temaet for den norske statsministeren er trolig å sikre at rundt 20 000 nordmenn som i dag jobber eller studerer i Storbritannia fortsatt skal ha rettighetene etter Brexit. NRK poengterer at dette berører rundt 300 norske bedrifter, blant annet Hydro, Kværner og Equinor. For utenlandske journalister er det mer interessant å spørre Erna om det norske synet på EØS og debatten rundt en «Norge pluss»-løsning for Storbritannia etter den smertefulle EU-skilsmissen.
I går fikk forøvrig Solberg forsikringene hun trengte fra EU om at mottiltakene mot USAs aluminiumstoll ikke vil ende opp med å straffe norsk eksport.   – Norge vil ikke bli berørt i det hele tatt, sa Jean-Claude Juncker til Reuters.

ÅRET DRØMMENE DØDE: I går var det 50 år siden Robert Kennedy ble skutt og drept. The Guardian har en annerledes vinkling enn mange andre:  hvordan aktivismen for bedre våpenrestriksjoner etter attentatet endte med et NRA som bygget seg opp til en av de viktigste lobbyorganisasjonene i USA.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter

  • PS: Liker du nyhetsbrevet vårt? Vi skal fortsatt prøve å sende det ut daglig og uten reklame. Har du lyst til å bidra til det, kan du sende Filter Nyheter-redaksjonen et engangsbeløp via Vipps.  Velg «Betal» (den med handlekurven) og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media).  Helt frivillig – men takk til alle som bidrar!