HEMMELIG KARRIERE: Liberalisten Tor Mikkel Wara blir altså justis- beredskaps- og innvandringsminister, 25 år etter at han forlot nestledervervet og resten av Frp-apparatet etter å ha tapt den ideologiske kampen med partiboss Carl I. Hagen. Ståstedene hans den gang er et stykke fra forgjengeren Sylvi Listhaugs: – Den nasjonalistiske bølgen som vi ser komme både i Europa og Norge, burde bekymre alle anstendige politiske partier. Derfor er det viktig å forebygge rasistiske utslag ved å uttrykke seg slik at man ikke stimulerer de nasjonale tendensene vi ser, sa for eksempel Wara til NTB i 1993.
Når Wara blir utnevnt i ettermiddag kommer også spørsmålene om hans åtte år som partner i First House, der det kan være snakk om en hemmelig kundeliste på et hundretalls klienter for hans del. (Du husker sikkert rabalderet om Listhaugs kundeliste da hun skulle bli landbruksminister i 2013). Selv hadde jeg forresten glemt at Wara for 15 år siden ble etterforsket av Økokrim etter en pengeoverføring fra Finance Credit til kommunikasjonsbyrået han var gründer i. Jeg har skrevet om henleggelsen av politietterforskningen, og om First House-problematikken, her.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

WAR (WHAT IS IT GOOD FOR): Handelskrigen mellom verdens to største økonomier er et faktum. Kina legger toll på 106 nye produkter fra USA, inkludert viktige varegrupper som biler, fly, kjemikalier og soyabønner (samt noen mer symbolske men innenrikspolitisk viktige, som whisky) i en respons til at amerikanerne tirsdag offentliggjorde den komplette lista over 1300 kinesiske produkter de vil ramme med nye tollsatser. Denne omfatter en rekke teknologier som benyttes i flyproduksjon og robotisering, men også produkter som er rettet mer direkte mot forbrukere, som tv-er og oppvaskmaskiner. Kinas respons er kraftigere enn forventet, sier analytikere til Bloomberg.

SKJULT FORVERRING: Havet under den store iskappen over Antarktis spiser opp isen fra undersiden i stort tempo, større enn forskerne tidligere har antatt. Sett fra luften kan det se ut som isen tvert imot vokser, fordi et tynt islag strekker seg utover vannskorpa. På undersiden skjer det imidlertid store forandringer, noe som får isbreene på kontinentet til å smelte raskere. Åtte av dem smelter fem ganger raskere enn normalen siden siste istid, ifølge forskere ved University of Leeds. Observasjonene, som nylig er publisert i Nature Geoscience, gjør at forskere mener anslagene for hvor mye havnivået vil stige, må oppskaleres.

SEND INN HÆREN: Mer Donald Trump. (Det er sånn verden har blitt). I går proklamerte han at han vil sette inn militæret for å vokte Mexico-grensa mot det han mener er en voksende strøm av kriminelle innvandrere. (Sannheten er at antallet illegale immigranter som pågripes av grensepolitiet synker, og i fjor var det laveste siden 1971). Da tiltaket ble kunngjort på en pressekonferanse skal det – som vanlig – ha vært helt ukjent for presidentens stab i forkant, skriver New York TimesSom alltid er det høyst uklart hva Trumps retorikk innebærer i praksis, men presidenten hevdet at han straks skal ha et møte med forsvarsminister Mattis for å diskutere en konkret militær utbeordring.
På grunn av manglende gjennomslag i kongressen, blant annet for valgløftet om den fysiske muren mot Mexico (som meksikanerne liksom skulle betale for), har Trump etter påske intensivert anti-innvandringsretorikken og varslet flere tiltak for å hindre migranter og asylsøkere å nå USA.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter