Nyhetsbrev onsdag 31. januar: Danmarks statsminister i fiskertrøbbel + hvilke blågrønne statsråder valgte bort «Gud»?

LUKTER FISK: Hovedsaken i alle danske medier i dag er skandalen rundt statsminister Lars Løkke Rasmussens private relasjoner til noen av de såkalte kvotekongene – dansker som har blitt styrtrike på industrifiske. I dag var det høring i Folketinget, der Løkke Rasmussen ble grillet blant annet om hvorfor han ved forrige anledning lot være å fortelle om henholdsvis et gratisopphold på en av fiskernes sommerhus og en firmafest hos storfiskeren John-Anker Hametner Larsen. Statsministeren nekter å svare på flere viktige spørsmål – blant annet om sms-utvekslinger og eventuelle andre gaver fra kvotehaverne som kan se tvilsomme ut i lys av regjeringens politikk. Blant andre Jyllandsposten har massiv dekning i ettermiddag.

Vil du heller ha disse nyhetsoppdateringene rett i innboksen? Meld deg på her:


 

REPRISE: «Vi har sett denne filmen før», påpeker Washington Posts James Hohmann etter Donald Trumps usannsynlige løfter om samarbeid på tvers av partilinjene i presidentens disiplinerte og isolert sett vellykkede rikets tilstand-tale i Kongressen i går: «The speech offered a window into what might have been, if he had stuck to script and shown more self-discipline during his first year. Trump’s approval rating could easily be 10 points higher right now if he just behaved the way he did last night, even while pursuing an identical agenda. The speech worried politically savvy Democrats because it suggested that he has upside potential. But, but, but: No serious person in either party believes that last night represents a real pivot to becoming more “presidential». Hvis du ikke orker å se Trump lese manus i halvannen time avbrutt av applaus 117 ganger (video av hele talen her), så har  New York Times har en 90 sekunders versjon.

VERN MOT DESINFORMASJON: Hvis du fikk vondt i hjernen av reklametavlene på Oslo S og 54 andre togstasjoner og kjøpesentre i starten av denne uka, var det nok på grunn av innholdet og ikke elektromagnetisk stråling. Men etter at vi (og trolig en hel drøss oppegående forbipasserende) stilte kritiske spørsmål til JCDecaux om hvorfor de tok inn skremselspropaganden fra «Folkets strålevern», ble hele kampanjen fjernet fra 355 tavler. – Her glapp det dessverre fullstendig. Sett i etterkant er dette definitivt ikke en type kunde vi ønsker, og denne kampanjen burde vært stoppet før den kom på, sier viseadministererende direktør Gisle Holst Roness i JCDecaux til Filter Nyheter. Plakatene inneholdt helt uriktige påstander, som at det er «tilstrekkelig dokumentert» at stråling fra «trådløse nettverk i barnehager» gir adferdsproblemer. «Folkets strålevern» sprer også feilinformasjon om at forskningen tyder på at barn får kreft i hjernen av mobiltelefonbruk – og så videre. – Da stiller jeg spørsmålet tilbake til pressen: Hvem er det som sprer frykt? Det er ikke annet enn krig og epidemier i alle kanaler og folk som dør både her og der. Og på tobakkspakkene står det at tobakk dreper, sier lederen for aktivistene, Sissel HalmøySe selve plakatene som ble trukket her.

MER MOTBØR I MONSTERDEBATTEN: Justisministeren bryt ein av kjerneverdiane til politiet, skriver politiinspektør Arne Johannessen. «Det er ikkje politiet sin jobb å døma eller stigmatisera nokon. Vår jobb er å få fram fakta i alle saker. For å få det til, treng me å byggja tillit ved å syna alle respekt og menneskeverd, også overfor dei som har gjort dei verste handlingar du kan førestilla deg. Alle forstår at dette vert meir krevjande når justisminister Sylvi Listhaug (Frp) kallar ei gruppe menneske for «monster». (…)  Eg vil sterkt oppmoda min øvste sjef å korrigera sin omtale av desse overgriparane, skriver den kjente politimannen i BT.

HÄNG GUD: Debatten om regjeringens ugudelighet fortsetter i kjølvannet av at Knut Arild Hareide (Krf) kalte regjeringsplattformen «ytterliggående sekulær» fordi direkte referanser til kristen kulturarv ble utelatt. «Mye av det jeg siterte nå i redegjørelsen, om tilliten til enkeltmennesket, springer jo ut av en kristen kulturarv. Hvis du går igjennom innfallsvinkelen vår til politikk, så gjennomsyres den av det vi har tatt med oss fra den kristne og humanistiske kulturarven i det norske samfunnet, uten at vi sier «kristen-humanistisk kulturarv», sier Erna Solberg til Vårt Land etter stortingsdebatten i går.

Den kristne avisa Dagen har forøvrig talt opp at tre av de fem nye statsrådene – Skei Grande (V)Michaelsen (Frp) og Nybø (V) – tok med det valgfrie tillegget «så sant hjelpe meg Gud den Allmektige og Allvitende» da de avla eden som sverger troskap til kongen og konstitusjonen. – Jeg mener at man trenger den hjelp en kan få som statsråd, og håper Vår Herre vil hjelpe til også, uttaler Trine Skei Grande. Minister for skaperverket, Ola Elvestuen (V) «fant det ikke naturlig å be om Guds hjelp i denne sammenheng». Mest overraskende hedning: Nikolai Astrup (H).

Får du ikke våre daglige nyhetsoppdateringer? Meld deg på her!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter