Nyhetsbrev onsdag 30. januar: Maduro truer USA med nytt «Vietnam» + Njåstad lekket Metoo-dokumenter i Frp

INGEN POSITIVE SIGNALER FRA EU: Theresa May er på kollisjonskurs med Brussel etter at Brexit-avstemningene i Underhuset i går endte med et snaut flertall for endringer i utkastet til skilsmisseavtalen, som EU fastholder er ferdigforhandlet. Næringslivet i Storbritannia ser situasjonen som rent sjansespill og setter nå fortgang i forberedelsene for et dramatisk brudd med unionen uten overgangsavtale, også kjent som «no deal» om bare 58 dager. På tvers av hva hun tidligere har sagt, stilte May seg i går selv bak kravet om innrømmelser fra EU i det sentrale punktet som skulle gjøre Nord-Irland til en fortsatt del av tollunionen for å hindre at en ordinær grense mot medlemsland trekkes i Irland.
Labour-leder Jeremy Corbyn skal i dag møte statsministeren, uten at det er klart hva som kan komme ut av det.

– ET NYTT VIETNAM: Venezuelas – enn så lenge – president Nicolás Maduro, brukte i går Facebook til å fortelle folket at motstanden mot ham er en konspirasjon fra Donald Trump og «andre ekstremister» for å styrte ham og ta landets oljeressurser. «Vi vil ikke tillate et Vietnam i Latin-Amerika. Hvis USA prøver å intervenere mot oss vil de få et Vietnam verre enn de kunne forestilt seg», sa Maduro i videotalen.
Venezuelas høyesterett har utstedt reiseforbud og frosset bankkontoer for opposisjonsleder Juan Guaidó, som nå regnes som landets legitime leder av USA og en stadig lengre rekke andre land. I kveld (norsk tid) er det ventet at mange av Maduros motstandere vil følge en oppfordring om å legge ut videoer fra en to timer lang politisk streik, der de skal holde opp hvite plakater med sin begrunnelse for å kaste presidenten, ledsaget av nasjonalsangen og hashtagen #TodosTenemosRazones – «Vi har alle grunner». Dette er opptakten til en langt større massemønstring lørdag som kan gi et bilde av hvordan Maduro vil håndtere gateaktivistene når situasjonen eskalerer ytterligere.

SKANDALE I SKANDALEPOLITISK UTVALG: Helge André Njåstad trekker seg som finanspolitisk talsperson, parlamentarisk nestleder og sentralstyremedlem i Frp etter at han har vedgått å ha lekket sensitive dokumenter fra varslersaker, blant annet om seksuell trakassering, til utenforstående mens han var leder for partiets organisasjonsutvalg. (Aka. «skandalepolitisk utvalg»). – Jeg gjorde noe fryktelig dumt, og når det har blitt kjent for flere, så velger jeg å legge meg flat overfor partiet. Jeg synes det er rett å beklage overfor alle involverte om det som har skjedd, sa Njåstad til NRK i går. Som årsak til de omfattende lekkasjene – som skjedde både gjennom samtaler og videresending av e-postertil en Frp-kvinne han kjenner godt – oppgir han «behov for å få litt andre øyne på vanskelige saker».
I slutten av august i fjor ble det kjent at han sluttet som leder i utvalget, men den nye utvalgslederen, Alf-Erik Andersen, kom saken for dagen i etterkant, da en tillitsvalgt tipset om at Njåstad kunne stå bak lekkasjer. Siv Jensen kaller det et «grovt tillitsbrudd» og ga i går uttrykk for at Njåstad ikke hadde noe annet valg enn å trekke seg fra alle verv.
Blant sakene organisasjonsutvalget håndterte i fjor, var anklager mot en tidligere partitopp i FpU og skandalen rundt stortingsrepresentant Ulf Leirstein, som blant annet sendte hardporno til unge medlemmer i ungdomspartiet, hvorav én var 14 år. Flere av metoo-varslerne reagerer på de nye avsløringene om Njåstads håndtering.

SAKTE FRAMGANG: Venstres Sveinung Rotevatn og resten av den tverrpolitiske republikanerbanden (bla. Heidi Nordby Lunde (H)Snorre Valen (SV), Jette Christensen (Ap)) fikk ikke med seg Stortinget på å avvikle kongehuset denne gangen heller, men forslaget om republikk fikk 36 stemmer – åtte flere enn forrige gang. («Alle parti minus KrF og Sp representert i La Résistance», tvitret forlagsstilleren). Det er en seig vei å gå: Grunnlovsendring krever to tredels flertall og må fremmes i én stortingsperiode for behandling i den neste.

  • Hvis du liker nyhetsbrevet – meld deg på her, så får du det gratis i innboksen hver ukedag