Nyhetsbrev onsdag 3. oktober: Stor avsløring om Trumps skattesvindler + KrF-Bollestad om Frp

Theresa May holder straks (ca. kl. 12.30) sin tale til De konservatives partikongress, dagen etter å ha vært skyteskive for Boris Johnson fra samme talerstol. (Ifølge forhåndsomtalen kommer hun til å appellere til «anstendige, moderate patrioter» i partiet).

Her kan du spole tilbake i trontaledebatten i Stortinget, der det vel ikke har vært det helt store fyrverkeriet så langt.

Mens du sov gjorde forøvrig president Trump narr av Christine Blasey Fords vitnemål fra talerstolen, mens publikum jublet og lo. (Se video om du vil ha en bekmørk avslutning på lunsjen.) Apropos:
PAPPAS LILLE SKATTESNYLTER: At USAs sittende president er en løgnaktig bedrager, visste vi fra før. Men New York Times avslører nå i detalj hvor mye av Donald Trumps historie om hvordan han ble rik, som er rent oppspinn. (Det tar et par timer å komme seg gjennom den 13 000 ord lange hovedartikkelen – og det er verdt det – men her er et sammendrag). I halvannet år har avisas gravejournalister jobbet for å dokumentere hvordan over 413 millioner dollar (i 2018-verdi), primært på 1990-tallet, ble kanalisert fra pappa Fred Trumps eiendomsimperium i New York til Donald og søsknene via stråselskaper, fiktiv fakturering og andre «kreative» konstruksjoner ment å unndra skatt. (Mye av farens suksess var forøvrig tuftet på statlige subsidier). Mens Trump i valgkampen framstilte det som at han kun fikk «et lite lån» på én million dollar fra faren som han brukte til å bygge seg opp til milliardær, var han i virkeligheten mangemillionær på pappas fordekte pengegaver allerede fra barnsben av – og hans senere mislykkede forretningsavtaler måtte stadig berges med kontanter fra faren. En del av konstruksjonene bak de mange pengestrømmene var ren skattesvindel, slår NY Times fast, men det strafferettslige er i så fall foreldet.

KLARTE IKKE HÅNDTERE SKANDALEN: Hydro stenger ned hele aluminiumsanlegget Alunorte i Brasil, en beskjed som fikk aksjen til å stupe i morges. Bakgrunnen er at Hydro ikke har klart å bli enige med brasilianske myndigheter om å gjenoppta full produksjon, samtidig som det har hopet seg opp med bauksittrester anlegget ikke har mer kapasitet til å lagre. Som følge av utslippsskandalen i vinter, hadde myndighetene pålagt Hydro halvert produksjon, samtidig som en tilstøtende konflikt om lisenser gjorde at de ikke fikk ta i bruk et helt nytt deponi selskapet hadde investert over to milliarder kroner i. Hydro stenger også bauksittgruvene i Paragominas som ligger lenger inn i landet. «Brasil-skandalen har gjort Norsk Hydro til en kasinoaksje»skriver DNs børskommentator.

DEMONISKE KAMELER OG VERDENSKRIG: – Jeg føler virkelig at jeg svelger kameler, kaniner og alt som er, med horn og uten horn, sier KrF-nestleder Olaug Bollestad til Klassekampen som svar på hvorfor hun gråt på landsstyremøte,t der hun gikk i mot Knut Arild Hareidesvenstredreining til tross for at hun selv har vært regnet som del av partiets Ap-vennlige venstrefløy. Bollestad kommer også med en heftig referanse når det kommer til Krfs forhold til Frp, som hun mener må dempe seg: – Nå har jeg lest en masse bøker i sommer om holdninger i Europa før andre verdenskrig. Det høres jo helt forferdelig ut når jeg sier det, men det er en sånn polarisering hvor man løfter opp en type folk og holder andre typer folk utenfor. Den harde retorikken, den må vi passe oss for. Det gjelder for høyresida i norsk politikk, men også Ap må passe seg for det der de er nå. For en sånn retorikk skaper noen holdninger i et samfunn som ikke er noe annet enn destruktive.