Nyhetsbrev onsdag 29. august: Ny karikaturstrid blusser opp + KrF fikk mange nye medlemmer i homobråket

  • Dette nyhetsbrevet kan du få gratis og reklamefritt rett i innboksen – klikk her!

BLASFEMISTRID: Det er ventet at flere hundre islamister i dag vil ta til gatenei en marsj fra Lahore – forsøksvis til hovedstaden Islamabad – for å kreve at den nyinnsatte presidenten Imran Khan bryter diplomatiske bånd med Nederland som følge av en ny runde Muhammed-karikaturer stelt i stand av den anti-islamske nederlandske parlamentspolitikeren Geert Wilders«Vi kan bli martyerer eller arrestert, men vi vil ikke dra tilbake før karikaturkonkurransen er stanset eller Nederlands utsending er utvist», sier en av lederne i TLP-partiet, som er dedikert til motstanden mot blasfemi. Det var i juni Wilders lyste ut en premie på rundt 80 000 kroner i en konkurranse for karikaturer om profeten Muhammed som skal finne sted i november i år. Så langt skal over 200 bidrag ha kommet inn. Senatet i Pakistan har i likhet med Khan fordømt konkurransen, men TLP-grunnlegeren Khadim Rizvi har uttalt at «bare jihad» er en tilstrekkelig respons og at han selv ville ha sluppet en atombombe over Nederland om han hadde hatt makta i Pakistan. Tidligere denne uka ble en mann pågrepet i Haag etter at han la ut en trusselvideo mot Wilders på Facebook som indikerte terrorangrep på politikeren eller parlamentsbygningen.

KAPPER ØKNING I PENSJONSALDER: Vladimir Putin myker opp den svært upopulære pensjonsreformen i Russland etter at den har gitt tydelige negative utslag på presidentens popularitet (minst 15 prosentpoeng) og ført til gatedemonstrasjoner på tvers av det partipolitiske spekteret. I en tale på tv i dag kunngjorde Putin at den varslede økningen i pensjonsalderen for kvinner blir fra 55 til 60 år i stedet for til 63 år – men at femårsøkningen for menn, til 65 år, blir stående. Nyheten er såpass fersk at det ikke er kjent hvorden fagforeninger og andre reformkritikere vil respondere.

EKS-NAZISTER PÅ VALGLISTENE: Expo avslører i samarbeid med Expressen at en rekke listekandidater for Sverigedemokratene i årets lokalvalg har bakgrunn fra den nazistiske gruppen Nationalsocialistisk Front (NSF). Flere av dem har trolig holdt fortiden skjult for partiet. Det er verdt å se konfrontasjonsintervjuene med de enkelte. Min favoritt: «(…) jag har inte direkt behandlat någon illa för att jag var med i NSF. Rent personligt.» Partileder Jimmie Åkesson opplyser at de fleste personene som ble avslørt nå har sagt at de melder seg ut av SD frivillig, mens resten utredes av et medlemsutvalg. Samtidig som han gjør det klart at ekstremister ikke kan være medlem av SD, går Åkesson langt i å si at tidligere organiserte nynazister kan få en ny sjanse om de har endret oppfatninger.

EKTESKAPSLOVE: Nesten like mange har meldt seg inn i KrF som ut siden Geir Jørgen Bekkevolds vielse av et lesbisk par ble kjent, skriver Vårt Land. Fra 6. til 28. august (i går morges) hadde 168 personer oppgitt politiske årsaker for utmeldelse siden bråket startet (i tillegg kommer 53 utmeldelser av mer prosaiske grunner), mens 149 har meldt seg inn. – Jeg tror tallene sier ganske mye om at KrF – landskapet er mer nyansert enn det bildet mange forsøker å tegne. De sier også noe om at vi ikke skal være så redde for å ta en skikkelig debatt – også offentlig, sier sentralstyremedlem Hilde Ekeberg, som ledet evalueringsarbeidet i partiet etter fjorårets elendige valg, til Vårt Land.

DAGENS MEST TALENDE IKKE-UTTALELSE: «Vi har som prinsipp i Frp og ikke gå ut i media mot hverandre. Ønsker derfor ikke å dra dette mer ut. Arendal Frp står opp for ytringsfriheten. Vi synes det er trist at denne Fredrik Juel ønsker at vi skal holde munnen lukka», skriver Andreas Arff i Arendal Frp i en sms til NRK, etter at Fredrik Juel Hagen i FpU beskyldte lokallaget for å bidra til konspirasjonsteorier og løgn på Facebook.

  • Dette nyhetsbrevet kan du få gratis og reklamefritt rett i innboksen – klikk her!