DANSK «GHETTO»-PLAN: I morgen legger den danske regjeringen fram en konkret handlingsplan for hvordan de skal få bukt med parallellsamfunn og det danskene kaller ghetto-områder, et tema statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) brukte mye tid på i nyttårstalen. De viktigste lekkasjene så langt: Dobbel straff for såkalt «utrygghetsskapende kriminalitet» (som vold, hærverk eller narkosalg) i de utsatte områdene, pengebonuser til kommuner der innvandrere klarer å bestå grunnskolen og enda større muligheter for boligeiere til å kaste ut kriminelle «ghetto»-leietakere. Flere av forslagene får allerede sterk kritikk - vi har skrevet en kjapp artikkel om det vi vet så langt her.

«YDMYK»: – Det er mange hull i forklaringen, mente Ap-leder Jonas Gahr Støre etter stortingspresident Olemic Thommessens redegjørelse om byggeskandalen for finanskomiteen og de parlamentariske lederne i morges. (Se lysbildene fra presentasjonen hans her). Blant andre VG skriver om ett av hullene i ettermiddag: Dagen før Thommessen sa fra Stortingets talerstol 20. desember at prislappen på lå fast, hadde det kommet fram i et møte i prosjektrådet at budsjettet ville sprekke. Stortingspresidenten har ikke gitt noen forklaring på hvorfor han ikke var oppdatert. På en kort pressekonferanse etter møtet i morges måtte Thommessen nærmest presses til å ta en indirekte form for selvkritikk: – Jeg er ydmyk på at det er mye som kunne gjort annerledes.  Thommessens partileder ville ikke uttrykke tillit til ham på direkte spørsmål i dag. – Nå skal han redegjøre for Stortinget, så vi får se hva som  kommer ut av det, sa Erna Solberg.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

IKKE HELT TRYGG: Jared Kushner har mistet sikkerhetsklareringen sin for «Top Secret»-stemplet informasjon. Dermed er Det hvite hus i den farseaktige situasjonen at Trumps svigersønn, som også er en av hans aller viktigste rådgivere, ikke får tilgang til noen av de viktigste dokumentene i presidentens arbeidsflyt - blant annet den daglige etterretningsbriefen. Over et år etter Trumps innsettelse har justisdepartementet ennå så vektige innvendinger mot klareringen av Kushner at den lar vente på seg. (Han har fått jobbe med midlertidige godkjenninger til nå). Trolig er noe av bakgrunnen at Kushner har hatt kontakt med representanter for andre land uten å klarere dette med det nasjonale sikkerhetsrådet. Washington Post skriver i dag at USA har hatt etterretning om at De forente arabiske emirater, Kina, Israel og Mexico har drøftet måter de kan utnytte Kushners mange utenlandske forretningsbånd og hans manglende erfaring med utenrikspolitikk, til å manipulere ham.