Nyhetsbrev onsdag 27. november: KrF på 2,8 prosent + Politidirektøren trekker koranbrenning-ordre

TREKKER KORANBRENNING-ORDRE: Politidirektør Benedicte Bjørnland har snudd i koranskjending-saken etter «dialog» med Justisdepartementet og kritikk både internt i politiet og fra frittstående jurister. Direktoratet endrer nå den omstridte operasjonsordren som ba politifolk i hele Norge stanse forsøk på å brenne koranen under demonstrasjoner, basert på straffeloven § 185 om hatefulle ytringer. (En ny versjon av ordren dropper hatkriminalitet-sporet, viser i stedet til politiloven og fare for ordensforstyrrelse på stedet, og er ikke lenger kategorisk om at koranbrenning skal stanses). Nyheten kom på direkten i starten av Debatten på NRK i går kveld, slik at justisminister Jøran Kallmyr (Frp) og politidirektøren slapp å fortsette å forsvare den omstridte tolkningen av rasismeparagrafen. Her kan du lese våre artikler som startet debatten i forrige uke.

DIKTATORER PÅ NORGES LAG: Norges valgkamp for en plass i FNs sikkerhetsråd innebærer fjesking for en del regimer man vanligvis ikke vil bli assosiert med – som Tsjad, Burundi, Den demokratiske republikken Kongo, Usbekistan og TurkmenistanVG skriver at den pensjonerte toppdiplomaten Øyvind Nordsletten i forrige uke også var på stemmefiske for Norge i diktaturet Tadsjikistan, en av verdens mest undertrykkende og korrupte stater. Ifølge nyhetsbyrået Asia Plus lovet Tadsjikistan å støtte Norges kandidatur, mens Norge lovet å støtte Tadsjikistans kandidatur til Sikkerhetsrådet i perioden 2028–2029. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har tidligere uttalt at det er vanlig diplomatisk praksis med såkalte stemmebytteavtaler.

TO KOMMA ÅTTE: Foreløpig er det lite som tyder på at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstads angrep på miljøbevegelsen er saliggjørende for partiet. På Norstats siste måling for NRK/Aftenposten går KrF tilbake, og får sitt dårligste resultat noensinne: 2,8 prosent. Bakgrunnstallene viser at KrF lekker velgere nettopp til MDG (som ligger noenlunde stabilt på over seks prosent). Samtidig går Frp markant fram, med over fire prosentpoeng, til 12,5 prosent oppslutning.

MISLYKKET INTERVJU: Labour-leder Jeremy Corbyn måtte bruke store deler av gårsdagen til brannslukking etter at den britiske sjefrabbineren Ephraim Mirvis langet ut med knallhard kritikk mot håndteringen av de mange antisemittisme-skandalene internt i partiet. Mirvis er øverste åndelige leder for 62 synagoger i Storbritannia og skrev at jøder er «grepet av angst» for hva en Corbyn-ledet regjering kan innebære. Men da Labour-lederen gjestet BBC for å bli intervjuet av ringreven Andrew Neil, gikk det kanskje ikke helt som planlagt: Totalt fire ganger unngikk Corbyn å svare på et helt konkret spørsmål om han ville benytte anledningen til å be det jødiske samfunnet om unnskyldning for hvordan partiet har forsøkt å få bukt med jødehat blant egne medlemmer. Corbyn insisterte på at han har iverksatt prosesser som tidligere ikke var på plass, noe som blant annet har resultert i midlertidige eksklusjoner og utkastelser. Men konfrontert med et relativt tydelig utsagn om at «Rothschild-sionister styrer Israel og verdens regjeringer» fra et nåværende partimedlem, gjorde Corbyn flere forsøk på å sno seg unna et tydelig svar, før han til slutt medgikk at dette var «en antisemittisk trope». Les vår oppsummering og se hele intervjuet i denne artikkelen.

INGEN UNNSKYLDNINGER IGJEN: En av de siste puslespillbrikkene i riksrettsforberedelsene mot Donald Trump er på plass: Det er nå på det rene at Trump hadde fått vite om varsleren i CIA (han som slo alarm om Trumps telefonsamtale med Ukrainas president) da han i september reverserte ordren om å fryse militærbistanden til Ukraina. Det har vært et av de stadig spinklere talepunktene til republikanerne at utbetalingen motbeviser Trumps «utpressing» av Ukrainas president, mens alt altså tyder på at Trump bare friga midlene fordi han var i ferd med å bli tatt med buksene nede.