Nyhetsbrev onsdag 26. juni: Danmark får ny regjering + Høyre-krise i Bergen

NY REGJERING: Socialdemokratene danner mindretallsregjering i Danmark og Mette Fredriksen blir landets nye statsminister. (Hun møter dronningen klokka 1430 for å formalisere utfallet). Det er klart etter at partiet, som gikk marginalt tilbake ved valget for tre uker siden, er blitt enige med tre støttepartier på venstresiden om en samarbeidsavtale. Fredriksen har ofret sitt sentrale valgløfte om å senke pensjonsalderen for visse fysisk krevende yrker, men likevel pådratt seg forpliktelser tilsvarende 10 milliarder kroner i økte offentlige utgifter som må dekkes inn ved skatteskjerpelserskriver Politiken. Det dreier seg blant annet om ambisiøse, bindende klimamål, bedre bemanning i barnehager, tilskudd til fattige barnefamilier og styrking av allmennkringkastingen. Regjeringen avskaffer dessuten nasjonale tester i barneskolen og vil legge til rette for at flere barn kan begynne senere på skole. Innvandringspolitikken skal fortsatt være streng og ha fokus på midlertidighet og hjemsendelse for flyktninger – men barnefamilier får flytte ut av det skandalerammede utreisesenteret Sjælsholm og den kontroversielle planen om å internere kriminelle utvisningsdømte på øya Lindholm legges død.

BEDRE ENN BOKA: Amerikanere som ikke har pløyd de 448 tettskrevne sidene i Trump-etterforsker Robert Muellers rapport om valgkampsamrøre med Russland – det vil si de aller, aller fleste – får tv-adaptasjonen servert direkte den 17. juli. Da stiller Mueller selv til utspørring i Kongressen. Demokratene vil selvsagt gripe muligheten til å få Mueller til å legge fram de mest eklatante eksemplene på at presidenten har motarbeidet rettsvesenet og utdype de formelle årsakene til at han ikke vurderte straffeforfølgelse av Trump – for å justere det feilaktige inntrykket av at Mueller «frikjente» presidenten. (Trump reagerte forøvrig på nyheten om at Mueller aksepterer innkallingen til kongresshøring ved å tvitre «Presidential harassment!»). Men også republikanernes representanter får stille spørsmål, og vil trolig løpe presidentens ærend ved for eksempel å fokusere på erklærte Trump-kritikere som har vært del av Muellers etterforskningsteam, skriver CNN. Høringene kan ende med å omforme såvel det politiske landskapet rundt den kommende presidentvalgkampen som diskusjonene om å stille Trump for riksrett, skriver New York Times.

KLIMA-APARTHEID: FN frykter at både demokrati, lovstyre og retten til å leve og ha tilgang på mat, vann og tak over hodet kan bli borte som følge av klimaendringer. Spesialrapportør for ekstrem fattigdom og menneskerettigheter, Philip Alston, skriver i en ny rapport at handlingsplanene til såvel FN selv som verdens stater, organisasjoner og selskaper er «åpenbart utilstrekkelige» og at vi styrer mot et «klima-apartheid» der bare de rikeste har muligheten til å unngå ekstreme hetebølger og hungersnød som følge av en stadig varmere verden. Alle som jobber for menneskerettigheter må dermed gjøre kampen mot global oppvarming til den overordnede saken, heter det i rapporten, som ifølge The Guardian overleveres til Menneskerettighetsrådet denne uka. Alston er riktignok ikke fremmed for å ta i bruk sterke analogier: Han har tidligere sammenliknet innstrammingen i offentlige budsjetter i Storbritannia etter finanskrisen med 1600-tallets anstalter for å sysselsette og forsørge fattigfolk.

ÅH, STEIKE: Det gikk et gisp gjennom nasjonen da Folkeaksjonen nei til bompenger (FNB) i mai ble målt til å være Bergens største parti. Nå viser det ferske partiet seg å holde stand: I VG og BTs junimåling får FNB 25,2 prosent oppslutning, mens Høyre synker så lavt som 16 prosent (byrådslederkandidatens kommentar: «Åh, steike»). Hver fjerde bergenser som stemte Høyre i 2017 (13 000 personer) sier nå de vil stemme på bompengepartiet. Frp lekker også over 10 000 velgere til FNB og står igjen med fattige 4,7 prosent oppslutning, bare marginalt større enn RødtAp måles til 20,8 prosent og SV 11 prosent.
Samtidig, i Oslo: Du må få med deg reportasjen vår om hva drosjesjåførenes koner på østkanten i Oslo mener er viktigst i valgkampen. — Jeg stemte Frp sist lokalvalg fordi det var i mine interesser som sykepleier, Ilknur Yavuz (38), som i år trolig stemmer FNB. (Etter å ha vært Høyre-velger i stortingsvalget). Les artikkelen her!