ANGRIPER INKOMPETANSEN: Irans president Hassan Rouhani disser Donald Trump for å være en forretningsmann uten kvalifikasjoner til å uttale seg om internasjonalt diplomati, etter at (han som tross alt er) USAs president i går sa seg positiv til et utspill fra Emmanuel Macron om atomavtalen med Iran. På initiativ fra den franske presidenten – som prøver å forhindre at hele avtalen kollapser – åpnet Trump for en tilleggsavtale som utvider betingelsene. Samitidig kaller Trump fortsatt avtalen som er regnet som Obamas store diplomatiske bragd, «galskap» og «latterlig».  – Du har ingen bakgrunn i politikken, du har ingen bakgrunn fra jus, du har ingen bakgrunn fra internasjonale avtaler, konstaterte Rouhani i dag, og henviste til at avtalen har sju parter, ikke to eller tre slik Trump synes å tro. Iranerne har tidligere gjort det klart at de bare i løpet av dager kan trappe opp produksjonen av anriket uran og trekke seg fra ikkespredningsavtalen hvis USA gjenopptar sanksjoner mot landet. (Noe Trump har truet med hvis ikke kongressen i USA og de europeiske avtalepartnerne har kommet med en avtale han kan akseptere innen 12. mai). USAs beslutninger overfor Iran vil trolig få store konsekvenser også for diplomatiet med Nord-Korea om atomvåpen.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

IKKE SPARKEN: Oslos utdanningsdirektør Astrid Søgnen avslutter personalsaken mot læreren Simon Malkenes, som har blitt hovedpersonen i en landsomfattende offentlig debatt om skoleansattes ytringsfrihet etter at han uttalte seg på Dagsnytt 18 om anonymiserte elevers klassehverdag. «Vi kan bekrefte at undersøkelsene nå er avsluttet, og saken er ferdig etter samtaler med berørte elever og lærer», skriver Søgnen i en e-post til VG, der Malkenes selv sier dette om utfallet: – Det har vært seks lange og krevende uker der jeg har følt meg som i en Kafka-prosess. Nå er den endelig over.

DAGENS SITAT: – Jeg blåser i hva menneskerettsbestemmelser sier i denne saken. (Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim mener «det blir for dumt» om en uttalelse fra Justisdepartementets lovavdeling om strid med religionsfriheten skulle være til hinder for Buskerud Frps forslag om å forby muslimske bønnerop i offentligheten. PS: Det er ingen norske moskeer som bruker slike bønnerop).

SNUSK HOS HOFFLEVERANDØR: Dagbladet har nå publisert detaljene i avsløringen som ledet til at kongefamliens slottsforvalter Ragnar Osnes trakk seg fra jobben allerede før artikkelen hadde stått på trykk. Bakgrunnen er at Osnes gjennom to tiår har samarbeid med malermester Magne Bratfoss, som har vært involvert i store renoveringsarbeider på kongelige eiendommer.  Blant annet valgte hoffet et av de aktuelle selskapene som leverandør til tross for at de kjente til en politietterforskning mot daglig leder og eier om økonomisk utroskap.

PRIORITERINGER: Det er usannsynlig at politiet vil bruke nevneverdige ressurser på sexmelding-saken i Sp hvis partiet ender med å anmelde saken.- Hvis vi i det hele tatt har å gjøre med et straffbart forhold her, så framstår ikke denne saken så alvorlig at den etter mitt skjønn bør prioriteres til fortrengsel for andre gjøremål, sier førstestatsadvokat Jørn Maurud til NRK i dag.
    Liv Signe Navarsete sier forøvrig til Aftenposten at hun er kraftig provosert over antydninger om at saken har noe med hevn fra hennes side å gjøre, etter den tapte maktkampen med Borten Moe-fløyen tilbake i tid: – Jeg synes det er pill råttent å si. Hvis jeg ville hatt hevn, hadde jeg gått til mediene for to år siden. 
Siste teori om hvem av Sp-profilene på akevitt-nachspielet som sendte den famøse meldingen, kommer fra TV2s kommentator Aslak Eiriksrud: «I ytterste konsekvens er det kanskje ingen som husker det».

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter

  • Vi vil at dette nyhetsbrevet fortsatt skal være reklamefritt og daglig, men det kommer til å koste litt. Har du lyst til å bidra, kan du nå sende redaksjonen en slant penger via Vipps.  Velg «Betal» (den med handlekurven) og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media).  Tusen takk til alle sjenerøse lesere så langt!