Nyhetsbrev onsdag 2. mai: Vi fant Norges nazi-leder på Lidl + Eks-statsråd i Metoo-trøbbel

HJEMMEBESØK HOS NAZISTENE: Mens de norske og svenske nynazistene gjerne viser seg fram for mediene når de marsjerer gjennom gatene med fanene sine 1. mai, ville vi denne gang gå litt bak kulissene i den voldsforherligende, antisemittiske organisasjonen før de rakk å få på seg uniformen. I det som har blitt hovedsetet for «Den nordiske motstandsbevegelsen», Ludvika i Dalarna, fant vi blant annet den norske nazistlederen Haakon Forwald på jobb i den lokale Lidl-butikken, en bygd der nazistenes flyveblader får henge urørt på oppslagstavlene, og en frustrert lokal leder i Sverigedemokratene som tror at høyreekstremistene vil lykkes i høstens valgLes hele reportasjen her! (Og del den, helst)
Til slutt valgte forøvrig Forwald å la seg intervjue, riktignok med entourage. Vi fikk blant annet en slags forklaring på hva han mente da han skrev «Vi er fanatiske og vil til siste bloddråpe kjempe for vårt folk». – Det er litt som et fotballag, sier Forwald. Les intervjuet her.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

EKS-STATSRÅD I METOO-TRØBBEL: I et langt innlegg på Facebook, som nettopp ble publisert, skriver Silje Ask Lundberg at en statsråd i 2013 ba henne om å droppe saken etter at hun hadde forsøkt å varsle Statsministerens kontor om oppførselen til den aktuelle ministerens politiske rådgiver. Lundberg var den gang leder i Natur og Ungdom og mente mannen var «i overkant uformell og flørtete» og refererer blant annet til en kommentar om at hun var «sexy på tv». «Vi mente – og jeg mener fremdeles – at oppførselen jeg, som representant for en ungdomsorganisasjon, hadde møtt fra en i den politisk ledelse i et departement, ikke var akseptabel», skriver Lundberg. Hun anser seg ferdig med 2013-saken, men kritiserer både SMK og den daværende statsråden. «Jeg tror aldri jeg har følt meg så liten og dum som jeg gjorde i løpet av telefonsamtalen med statsråden, og jeg kryssa fingrene for at jeg ikke hadde ødelagt for mye for Natur og Ungdom», heter det i FB-innlegget. NRK har forsøkt å få kommentarer fra de andre involverte, uten hell.

UNNTAKSTILSTAND: Via en avstemning i parlamentet avviste regjeringspartiet i Armenia i går kravet om at opposisjonsleder Nikol Pashinyan skal tre inn som statsminister inntil nyvalg etter at Serzh Sargsyan ble presset ut. (Han ble statsminister etter å ha vært president, i det mange innbyggere oppfattet som en manøver kun for å beholde makta). Nå har flere titalls tusen regjeringskritiske innbyggere tatt til gatene til støtte for Pashinyan, og BBC melder at aktivistene i ettermiddag sperrer de viktigste gatene i hovedstaden, inkludert veiene til flyplassen, og omgir sentrale bygninger.

KINKIGE SPØRSMÅL: New York Times har fått tilgang til en spørsmålslistesom etterforskningsleder Robert Mueller tidligere har oversendt presidentDonald Trumps advokater for å skissere hva de vil ha ham til å svare på i avhør. «De åpne spørsmålene ser ut til å være et forsøk på å trenge inn i hvordan presidenten tenker, hva som var motivasjonen bak noen av hans mest krigerske twittermeldinger  og å undersøke relasjonene til familiemedlemmer og hans nærmeste rådgivere», skriver avisa.  I motsetning til hva Trump hevder på Twitter, går spørsmålene også direkte inn i Russland-komlekset og Trump-valgkampens uoffisielle kanaler og forretningsbånd til personer som står Kreml nære.

APROPOS: Fikk du med deg at det – ifølge legen – var Trump personlig som dikterte den euforiske helseerklæringen han offentliggjorde som presidentkandidat? (Det er kanskje ingen bombe at formuleringer som «han kommer til å være den sunneste personen noensinne valgt til presidentskapet» stammet fra den 70 år gamle hurtigmat-connoisseuren sjøl).

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter

  • Vi vil at dette nyhetsbrevet fortsatt skal være reklamefritt og daglig, men det koster litt. Har du lyst til å bidra, kan du nå sende redaksjonen en slant penger via Vipps.  Velg «Betal» (den med handlekurven) og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media).  Tusen takk til alle sjenerøse lesere så langt!