SISTE: Trump-administrasjonen planlegger å trekke hele den amerikanske styrken i Syria på 2000 militære ut av landet, ifølge Washington Post. Den plutselige avgjørelsen vil skape debatt om hvorvidt mindre IS-grupper man ennå ikke har fått has på kan bygge seg opp igjen i USAs fravær.

  • Dette er nyhetsbrev de fleste foretrekker å få rett i innboksen. Meld deg på her!

STUPID WOMAN: Både den britiske regjeringen og EU varsler nå at de forbereder implementeringen av planverk for Brexit uten skilsmisseavtale i mars, et verste fall-scenario kalt «no deal». EU slår fast at man må begynne skadebegrensningen nå på grunn av den politiske usikkerheten i Storbritannia. (Unionens regler krever åtte ukers konsultasjon før tiltakene kan tre i kraft). For EUs del handler dette blant annet om midlertidige tillatelser for at britiske flyselskaper skal kunne fly inn og ut av EU, trailere frakte varer inn i EU og at britiske finansreguleringer skal anerkjennes i en toårsperiode. Tiltakene er ikke for å være greie med britene, men for å forhindre de mest katastrofale effektene av et totalt brudd for EUs medlemsland, skriver BBC.
I Brexit-debatten i Underhuset i dag presterte Jeremy Corbyn å rette fokus mot seg selv i stedet for skadeskutte Theresa May da han så ut til å mumle «stupid woman» etter statsministerens innlegg (video her) og ble avkrevd beklagelse av tory-representanter som ropte «shame» og «disgrace». Labour hevder han sa «stupid people» og nekter å beklage.

FOSTERSTILLINGSUTLYSNING: Det er en underdrivelse å si at KrF forventertre statsråder etter regjeringsforhandlingene, som sentralstyret og stortingsgruppa nå enstemmig har gitt klarsignal for. «Jeg hadde lagt meg i fosterstilling ut denne perioden dersom det viser seg at vi har så dårlige forhandlere at vi ble avspist med kun to», skriver stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold til Klassekampen. (Avisa skriver at KrF trolig vil kreve utviklingsministeren og et eget utviklingsdepartement). I oktober lovet Abid Raja i Venstre «minst» tre statsråder til KrF «i tillegg til de tre Venstre har fra før». Da NRK tidligere i desember spurte Frp-tillitsvalgte om statsrådkabalen, var det nesten ingen av dem som ville gi slipp på tunge poster som, olje-, justis-, finans-, eller samferdselsministeren til KrF. De pekte heller på eldre- og folkehelseministeren.