Nyhetsbrev onsdag 19. desember: USA vil trekke alle styrker ut av Syria + Sa Corbyn «stupid woman» om Theresa May?

SISTE: Trump-administrasjonen planlegger å trekke hele den amerikanske styrken i Syria på 2000 militære ut av landet, ifølge Washington Post. Den plutselige avgjørelsen vil skape debatt om hvorvidt mindre IS-grupper man ennå ikke har fått has på kan bygge seg opp igjen i USAs fravær.

  • Dette er nyhetsbrev de fleste foretrekker å få rett i innboksen. Meld deg på her!

STUPID WOMAN: Både den britiske regjeringen og EU varsler nå at de forbereder implementeringen av planverk for Brexit uten skilsmisseavtale i mars, et verste fall-scenario kalt «no deal». EU slår fast at man må begynne skadebegrensningen nå på grunn av den politiske usikkerheten i Storbritannia. (Unionens regler krever åtte ukers konsultasjon før tiltakene kan tre i kraft). For EUs del handler dette blant annet om midlertidige tillatelser for at britiske flyselskaper skal kunne fly inn og ut av EU, trailere frakte varer inn i EU og at britiske finansreguleringer skal anerkjennes i en toårsperiode. Tiltakene er ikke for å være greie med britene, men for å forhindre de mest katastrofale effektene av et totalt brudd for EUs medlemsland, skriver BBC.
I Brexit-debatten i Underhuset i dag presterte Jeremy Corbyn å rette fokus mot seg selv i stedet for skadeskutte Theresa May da han så ut til å mumle «stupid woman» etter statsministerens innlegg (video her) og ble avkrevd beklagelse av tory-representanter som ropte «shame» og «disgrace». Labour hevder han sa «stupid people» og nekter å beklage.

FOSTERSTILLINGSUTLYSNING: Det er en underdrivelse å si at KrF forventertre statsråder etter regjeringsforhandlingene, som sentralstyret og stortingsgruppa nå enstemmig har gitt klarsignal for. «Jeg hadde lagt meg i fosterstilling ut denne perioden dersom det viser seg at vi har så dårlige forhandlere at vi ble avspist med kun to», skriver stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold til Klassekampen. (Avisa skriver at KrF trolig vil kreve utviklingsministeren og et eget utviklingsdepartement). I oktober lovet Abid Raja i Venstre «minst» tre statsråder til KrF «i tillegg til de tre Venstre har fra før». Da NRK tidligere i desember spurte Frp-tillitsvalgte om statsrådkabalen, var det nesten ingen av dem som ville gi slipp på tunge poster som, olje-, justis-, finans-, eller samferdselsministeren til KrF. De pekte heller på eldre- og folkehelseministeren.

BLI’ ITJ’ FÆST UTEN STATSTILSKUDD: Reise og opphold ble betalt av det offentlige da Trine Skei Grande og nestleder Terje Breivik i Venstre deltok på en privat feiring av partikollega André Skjelstads 50-årsdag i 2015. Totalt ble det brukt 10 970 kroner på at politikere fra partiets stortingsgruppe skulle være på festen i Trøndelag. Valgforsker Peter Egge Langsæther mener den «ganske romslige» stortingslønnen, den gang på 885 000 kroner, burde vært nok til å dekke private fester selv. Det skriver Aftenposten, som fortsetter avsløringene basert på innsyn i regnskapsopplysninger på Stortinget. De fire største partiene, Arbeiderpartiet, Høyre, Frp og Senterpartiet,hemmeligholder ennå detaljene rundt hvordan de bruker offentlige penger.

ELITEAVISEN VG: Sylvi Listhaug forsøker nå å møte kritikk fra innvandringsmotstandere som påpeker at Frps dissens er konsekvensløs og mener partiet har gjort for lite for å stanse Norges deltagelse i FNs migrasjonsplattform. I dag gir hun ros til «alternativ media» (altså Resett, Document og HRS) for å ha startet rabalderet rundt FN-avtalen og mener «de elitepregede tradisjonelle mediene» ikke «har løftet en finger for å sette saken på dagsorden og informere befolkningen». Samtidig bekrefter hun indirekte i dagens innlegg i VG at Frp ikke engasjerte seg i saken før det kokte i de høyreradikale og islamfiendtlige nettforumene. «Det er helt greit at Meland ikke liker de utradisjonelle mediene, men det er ikke greit at hun bruker det som et argument mot vårt engasjement i en viktig debatt»skriver Listhaugom gårsdagens kommentar fra Astrid Meland. VG-kommentatoren pekte påat Listhaug i 2016, på FN-møter i New York, ga tommel opp til en forløper til migrasjonsavtalen som inneholdt flere like formuleringer, blant annet om at «diversitet beriker ethvert samfunn», migranters positive bidrag og bekjempelse av hatprat – og at ingenting tyder på at verken Listhaug eller andre Frp-statsråder som i 2017 og 2018 ble holdt orientert om det videre arbeidet hadde tenkt å sette ned foten.

  • Dette er nyhetsbrev de fleste foretrekker å få rett i innboksen. Meld deg på her!