Nyhetsbrev onsdag 18. april: Personalsak mot kritisk Oslo-lærer + Tre norske nazister siktet for hakekors-provokasjon

IKKE SÅ HEMMELIG: Donald Trump bekreftet nettopp på Twitter at CIA-sjef Mike Pompeo (altså Trumps utenriksministerkandidat) i all hemmelighet hadde et møte med Kim Jong-un i forrige uke. Dette er det høyeste nivået av diplomatisk kontakt mellom USA og Nord-Korea siden Bill Clintons utenriksminister Madeleine Albright snakket med pappa Kim Jong-il for 18 år siden. (Uten at det hjalp stort, sett med dagens briller). Det var Washington Post som først blåste nyheten i går kveld, etter at Trump tidligere hintet om et uspesifisert høynivåmøte. Avisa skriver at formålet med møtet var å legge grunnlaget for det forjettede toppmøtet mellom Trumpog Kim, som etter planen skal skje i starten av juni – altså om bare seks-sju uker. Amerikanerne vurderer visstnok fem ulike møtesteder. (Alt fra Stockholm og Genève til Ulan BatorSingaporeMalaysiaJeju-øya utenfor Sør-Korea og et skip i internasjonalt farvann – er nevnt. Får vi tidenes toppmøte til Oslo?)

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

HARDERE NAZI-PROPAGANDA: Vi kan avsløre at det var tre svært sentrale nynazister i «Den nordiske motstandsbevegelsen» som 9. april ble tatt av politiet etter å ha hengt opp hakekors-bannere i Kristiansand. (Det samme skjedde flere andre steder i landet koordinert). Tommy OlsenJan-Christopher Pedersen og Ronny Bårdsen er siktet for hatefulle ytringer (etter den såkalte rasismeparagrafen). Det er interessant hvis provokasjonen ble utført av lederskikkelser i organisasjonen, siden den hittil har holdt seg unna de mest kjente symbolene fra Nazi-Tyskland. Stuntet kommer forøvrig kort tid etter at lederen Haakon Forwald så ut til å spisse DNMs voldsreferanser gjennom en erklæring der det blant annet het at ««vi er fanatiske og vil til siste bloddråpe kjempe for vårt folk». På både det svenske og norske nettstedet til nazistene ble det i forrige uke lagt ut et bilde av én av 9. april-aksjonistene ikledd en hettegenser med en silhuett av et automatvåpen og teksten «Defend Norway»Les artikkelen her, blant annet med Anine Kierulfs vurdering av når hakekors er straffbart. Filter Nyheter kommer med mer om temaet senere i uka, kanskje allerede i ettermiddag. (Her er de andre artiklene vi har skrevet om de norske nazistene).

FISHY: Sjømat-lobbyisten Frode Reppe fikk Per Sandbergs private e-postadresse av statsråden selv, på fiskeriministerens kontor. Det fortalte han da den pikante arbeidsrettssaken mellom Reppe og Norske Sjømatbedrifters landsforening startet i Sør-Trøndelag tingrett i dag, ifølge Dagbladet.  Ifølge den sparkede tidligere kommunikasjonssjefen, fortalte han ledelsen i NSL at han hadde Sandbergs uoffisielle mailadresse, og hevder han fikk bare positive tilbakemeldinger på dette. Det var en tilfeldighet – en epost til feil Per Sandberg – som i fjor avslørte at Reppe prøvde å drive påvirkningsarbeid i en uoffisiell kanal til stadsråden. Sistnevnte skal vitne senere i rettssaken og har ikke kommentert vitnemålet.

DAGSNYTT 18-TRØBBEL: Læreren Simon Malkenes ved Ulsrud videregående skole i Oslo risikerer nå sparken eller andre administrative reaksjoner etter at han brukte reelle men anonymiserte elev-eksempler til å illustrere klasserom-situasjonen på Dagsnytt 18 5. mars i år. Ifølge Klassekampen fikk Malkenes sist fredag beskjed fra rektor David Dunlop om at han hadde sendt inn varsel til skoleeier i tråd med opplæringslovens paragraf 9A-5 – som handler om mistanke om krenkelse, som mobbing, vold, diskriminering eller trakassering av elever. Malkenes har i flere år kritisert Utdanningsetaten i Oslo for konsekvensene av målstyring, og reaksjonen fra skolen nå har ført til full konflikt mellom lærere og ledelsen på Ulsrud videregående. Ifølge Klassekampen holder tillitsvalgte i dag et allmøte om den viktige ytringsfrihet-saken.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter