Nyhetsbrev onsdag 14. mars: Storbritannia utviser 23 russiske diplomater + Ap sier ja til Acer

DIPLOMATISK KRISE: Storbritannia utviser 23 russiske diplomater som reaksjon på nervegift-angrepet på britisk jord. (Alle regnes som fordekte etterretningsagenter). Statsminister May kunngjorde i talen at britene også suspenderer all direkte dialog med Russland på høyere nivå (inkludert en tidligere invitasjon til utenriksminister Sergej Lavrov om offisielt London-besøk). Alle ministre, representanter for kongehuset (og sannsynsligvis andre VIP-er) boikotter sommerens fotball-VM i Russland. May varsler også finansielle sanksjoner og lovtillegg som foreløpig ikke er spesifisert (så langt jeg har fått med meg), i tillegg til at hun gjør et poeng av at det er satt i gang tiltak som ikke vil bli offentliggjort.

De omfattende straffereaksjonene kommer etter at Kreml det siste døgnet har trappet opp ordkrigen i stedet for å forholde seg til Theresa Mays tidsfrist for å gi en forklaring på attentatet på eks-dobbeltagenten Sergej Skripal og datteren hans. Like før Mays orientering for parlamentet, ble det kjent at Storbritannia har bedt om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd om saken. (Der Russland vil bli skjelt ut for åpne kameraer, presumptivt).

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

LISTHAUG-GATE, DAG 6:

  • Partiet Rødt fremmer mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug.
  • KrF vil be Jan Tore Sanner beklage på vegne av regjeringen i Stortinget i morgen.
  • «Vi har en justisminister som bevisst, kalkulert, nører oppunder akkurat det hatet som tok så mange liv 22. juli. En kunnskapsminister som tror 22. juli for oss er et spill – et kort – et hvilket som helst «argument». En statsminister som med et skuldertrekk viser sin feighet og lar høyrepopulistene i egne rekker holde på», sa Jonas Gahr Støre i talen til Aps landsstyremøte i går ettermiddag.
  • Statsråd Jan Tore Sanner (H) snudde etter den massive kritikken fra AUF, Ap og Utøya-overlevende for «22. juli-kortet»-argumentasjonen, og uttalte til Dagbladet «Måten hun uttrykte seg på i denne saken hadde en form og språkbruk som jeg synes er uakseptabel».
  • I 21-tida i går kveld kom Listhaug selv på banen, med en ikke-beklagelse på Facebook, der hun gjorde det klart at hun ikke mente å såre noen, men også at: «Jeg ble lei meg da Ap-lederen sa i sin landsstyremøtetale at jeg bevisst nører opp under det hatet som tok så mange liv den 22. juli. Det er å tillegge meg holdninger jeg ikke har».
  • Siv Jensen gikk samtidig (også på Facebook, selvsagt) mer åpenlyst for offerrollen: «Når Jonas Gahr Støre sier at Sylvi «bevisst, kalkulert, nører oppunder akkurat det hatet som tok så mange liv 22. juli.», er det langt over streken for en anstendig debatt. Derfor mener jeg det er på sin plass å ta Sylvi i forsvar!»
  • Listhaug og Frps siste respons falt ikke i god jord hos Støre/AUF/Utøya-overlevende.
  • I ettermiddag slettet Listhaug den opprinnelige omstridte Facebook-posten, men med de opphavsrettslige problemene som begrunnelse.

AP-JA TIL ACER: Aps landsstyre sa i dag ja (31 mot 16 stemmer) til å innlemme EUs tredje sett med regler for energisamarbeid i EØS-avtalen. Vedtaket forutsatte at 8 krav blir innfridd. Blant de viktigste (og mest konkrete) er at staten gjennom Statnett skal eie alle utenlandskabler, at loven om at 2 av 3 kraftselskap skal eies av det offentlige, og at netto eksportinntekter skal kunne brukes til å kutte strømprisen til norske kunder gjennom nettleien. (Les hele dokumentet her). LO har anbefalt Stortinget å avvente med å ta inn nye energimarkedslover til EU har behandlet ferdig sin fjerde lovpakke (Norge ligger ni år etter EU i innfasing av lovene gjennom EØS).

APROPOS – SENTERPARTISTER OGSÅ I EU: Kollega Tora Lind Berg tok en titt på hvordan debatten om den fjerde pakken går i EU. Flere av EUs medlemsland er kritiske, de ønsker å «holde markedet på egne hender og beholde kontroll over egen energiforsyning», ifølge Energy Postssjefredaktør Karel Beckman. Det skjer blant annet gjennom å lage mekanismer som skaper overkapasitet innenlands for å senke prisen for egne forbrukere. Beckman har intervjuet flere nøkkelspillere i energimarkedet, blant annet Simon-Erik Ollus, sjefsøkonomen i Fortum, som nylig kjøpte Hafslund Marked (strømsalg). Ollus kjefter på EU-land som har innført slike mekanismer, som Frankrike, Polen, Italia og Hellas, for å være for proteksjonistiske, og ber de se til Norden: — I de nordiske markedene balanserer vi etterspørsel og tilbud uten kapasitetsmarkeder. Vi aksepterer at vi er avhengige av hverandre for vår forsyningssikkerhet. Det er mulig fordi vi har godt integrerte markeder. Det er her EU må være hvis det ønsker å levere sine 2050-mål (klimamål).

MER DIPLOMATISK USIKKERHET: Rex Tillersons avgang slår sprekker i atomavtalen med Iran, ifølge Politico. Den sparkede utenriksministeren har – ifølge Trump selv – stått i veien for å gjøre noe drastisk med avtalen, mens påtroppende Mike Pompeo er regnet som en hauk i vurderingen av Iran og har tidligere kalt Obama-administrasjonens store diplomatiske seier «en katastrofal avtale».

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter