Nyhetsbrev onsdag 14. februar: Korrupsjonsbevisene mot Netanyahu + Sykehusdirektørens gullavtale

Vet du egentlig hvordan såkalt familiegjenforening fungerer? Hvor mange onkler og søskenbarn kan man hente til Norge? Jeg spanderer en øl på alle som ikke lærte noe nytt av Filter Nyheters grundige forklaring av regelverket her. (Del den, forresten, det trengs). Ellers:

SOLKONGEN: Israelsk politi innstilte i går kveld på å tiltale statsminister Benjamin Netanyahu for å ha mottatt bestikkelser – den mest alvorlige bestemmelsen i korrupsjonslovgivningen – i to ulike relasjoner med styrtrike venner. Jeg har akkurat skrevet en artikkel om bevisene vi kjenner til så langt – stikkordene er sjampis, sigarer, smykker og Mariah Carey. (Og et spektakulært lydopptak).
I en direktesendt tale tirsdag kveld uttalte Netanyahu at anklagene er grunnløse og at han har «viet hele livet til Israel». – Jeg vet sannheten, og kan fortelle dere at dette ikke vil lede til noenting. Beskyldningene er fullstendig grunnløse, hevdet han. Haaretz-kommentator Chemi Shalev mener på sin side at  Netanyahu «hørtes ut som han oppriktig tror, som Ludvig 14., at han og nasjonen er ett og det samme». «I mange land ville Netanyahu ha blitt sendt på dør for lengst for klare etiske regelbrudd, men i andre land – som i Berlusconis Italia eller Trumps USA – er statens disposisjoner og personlige fordeler tettere sammenvevd. (…) Netanyahus tilhengere vil ikke vende seg mot ham, og partikollegene vil ikke finne motet til å kreve avgangen hans»skriver Shalev.
Prosessen mot en eventuell tiltale kan ta flere måneder, og i mellomtida har Netanyahu full støtte fra Likud-partiet, i tillegg til taktisk taushet fra koalisjonspartnere og andre politikere som ikke har interesse av et nyvalg for øyeblikket.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

FRA TRUSLER TIL MILLIONJOBB: Harmen mot «gull-avtalen» til den avgåtte sykehusdirektøren Tor Ingebrigtsen har potensiale til å skape bølger langt utenfor helsesektoren og Nord-Norge.  Sluttavtalen innebærer at Ingebrigtsen går rett inn i en professor-stilling ved Universitetet i Tromsø,  finansiert av sykehuset. Fram til han er pensjonist (Ingebrigtsen er bare 54 år i dag) er han sikret 85 prosent av sjefslønna fra Universitetssykehuset Nord-Norge, noe som blir godt over 1,5 millioner kroner i året. Bakteppet for Ingebrigtsen avgang var en opprivende strid i Helse Nord om såkalt PCI-behandling av pasienter. Den utløsende årsaken var utvilsomt manglende tillit til Ingebrigtsen etter avsløringene i forrige uke om at han skal ha truet Helse Nords styreleder Marianne Telle med at hun «skulle bli knust» og «ikke ha noen ting igjen» i forkant av et avgjørende styremøte i desember
PS: Hvis du – som tusenvis av andre – ble kjent med saken gjennom det Facebook-vennlige innlegget til Arne O. Holm i går («Skal vi betale lønna til en direktør som vil skru på veteranbiler?»), er det verdt å også få med seg kritikken av Holms tabloide versjon av avtalen.

  • Har du forresten tips om lignende sluttavtaler i det offentlige det kan være verdt å grave i? Send meg en e-post.

FALLEN ENGEL: Det er kort vei fra topp til bunn i tysk politikk. Knapt et år er gått siden sosialdemokratenes leder Martin Schulz ble portrettert som helgen på forsida av Der Spiegel. Da hadde han brått løftet SPD fra rundt 20 til nesten 35 prosent oppslutning på meningsmålingene og og ble sett på som en reell rikskansler-utfordrer. I går gikk han av som partileder, ydmyket etter SPDs dårligste valgresultat siden krigen, tvunget til å svelge sine løfter om å tre ut av Angela Merkels storkoalisjon, presset ut av kampen om utenriksministerjobben i den nye regjeringen og politisk lammet av mistillit innad i eget parti.
Tidligere arbeidsminister Andrea Nahles seiler opp som favoritt til å overta ledervervet i SPD på landsmøtet i april, men spetakkelet de har lagt bak seg er med på å forvitre tilliten til hele den tyske politikerstandenskriver kommentator Katharina Kroll i Deutsche Welle.

BARNEARBEID PER KILOMETER: Denne må du få med deg om du ikke leste den tidligere i uka: Vi har gjort den seige jobben med å kreve svar fra de store bilselskapene etter kritikken mot det enkelte har kalt «blodbatterier». Dette handler om at elbil-produsentene gjør for lite for å få slutt på barnearbeid i Kongo og andre menneskerettighetsbrudd i utvinningen av mineralet kobolt, som er en essensiell ingrediens i blant annet batteriene i de klimavennlige personbilene. Jeg drister meg til å si at svarene om Nissan Leaf, Tesla, BMWi3, Volkswagen e-Golf og de andre norske favorittene ikke er umiddelbart overbevisende. Les artikkelen her.

  • Ifølge vår hjemmelagde algoritme – kall det gjerne intuisjon – har du ennå venner som du har latt være å anbefale nyhetsbrevet til. Kan det virkelig stemme? Har du lyst til å føle på dette hugget av dårlig samvittighet en gang til? Send dem denne lenken, du. (Ikke fortell dem at det er gratis og tilgjengelig for alle, gi inntrykk av at du har fått bare én ekstra invitasjon til et eksklusivt nettverk der de har 30 prosent sjanse til å bli akseptert, eller noe.)

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter