Vet du egentlig hvordan såkalt familiegjenforening fungerer? Hvor mange onkler og søskenbarn kan man hente til Norge? Jeg spanderer en øl på alle som ikke lærte noe nytt av Filter Nyheters grundige forklaring av regelverket her. (Del den, forresten, det trengs). Ellers:

SOLKONGEN: Israelsk politi innstilte i går kveld på å tiltale statsminister Benjamin Netanyahu for å ha mottatt bestikkelser - den mest alvorlige bestemmelsen i korrupsjonslovgivningen - i to ulike relasjoner med styrtrike venner. Jeg har akkurat skrevet en artikkel om bevisene vi kjenner til så langt - stikkordene er sjampis, sigarer, smykker og Mariah Carey. (Og et spektakulært lydopptak).
I en direktesendt tale tirsdag kveld uttalte Netanyahu at anklagene er grunnløse og at han har «viet hele livet til Israel». – Jeg vet sannheten, og kan fortelle dere at dette ikke vil lede til noenting. Beskyldningene er fullstendig grunnløse, hevdet han. Haaretz-kommentator Chemi Shalev mener på sin side at  Netanyahu «hørtes ut som han oppriktig tror, som Ludvig 14., at han og nasjonen er ett og det samme». «I mange land ville Netanyahu ha blitt sendt på dør for lengst for klare etiske regelbrudd, men i andre land - som i Berlusconis Italia eller Trumps USA - er statens disposisjoner og personlige fordeler tettere sammenvevd. (…) Netanyahus tilhengere vil ikke vende seg mot ham, og partikollegene vil ikke finne motet til å kreve avgangen hans»skriver Shalev.
Prosessen mot en eventuell tiltale kan ta flere måneder, og i mellomtida har Netanyahu full støtte fra Likud-partiet, i tillegg til taktisk taushet fra koalisjonspartnere og andre politikere som ikke har interesse av et nyvalg for øyeblikket.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

FRA TRUSLER TIL MILLIONJOBB: Harmen mot «gull-avtalen» til den avgåtte sykehusdirektøren Tor Ingebrigtsen har potensiale til å skape bølger langt utenfor helsesektoren og Nord-Norge.  Sluttavtalen innebærer at Ingebrigtsen går rett inn i en professor-stilling ved Universitetet i Tromsø,  finansiert av sykehuset. Fram til han er pensjonist (Ingebrigtsen er bare 54 år i dag) er han sikret 85 prosent av sjefslønna fra Universitetssykehuset Nord-Norge, noe som blir godt over 1,5 millioner kroner i året. Bakteppet for Ingebrigtsen avgang var en opprivende strid i Helse Nord om såkalt PCI-behandling av pasienter. Den utløsende årsaken var utvilsomt manglende tillit til Ingebrigtsen etter avsløringene i forrige uke om at han skal ha truet Helse Nords styreleder Marianne Telle med at hun «skulle bli knust» og «ikke ha noen ting igjen» i forkant av et avgjørende styremøte i desember
PS: Hvis du - som tusenvis av andre - ble kjent med saken gjennom det Facebook-vennlige innlegget til Arne O. Holm i går («Skal vi betale lønna til en direktør som vil skru på veteranbiler?»), er det verdt å også få med seg kritikken av Holms tabloide versjon av avtalen.