Nyhetsbrev onsdag 10. oktober: Navngir «drapsteam» på saudisk konsulat + Hareide får støtte fra Sandnes og KrFU-ere

«DRAPSLAG» I PRIVATFLY: Den gradvis mer plausible anklagen mot Saudi-Arabia er vanskelig å ta innover seg: Sendte virkelig regimet et 15 mann stort attentat-team til Istanbul for å overfalle Jamal Khashoggi inne i Saudi-Arabias eget konsulat? Det har nå gått over en uke siden den regimekritiske journalisten gikk inn i den diplomatiske stasjonen for å hente skilsmissepapirene sine, uten at det finnes spor av at han kom ut igjen. I går kveld ble det kjent at amerikansk etterretning skal ha fanget opp kommunikasjon mellom saudiske tjenestemenn som diskuterte å ta Khashoggi til fange. Samtidig kommer det stadig flere detaljer om gruppen av saudiere som kan ha utført et drap eller kidnapping. Mennene reiste fra Riyadh til Istanbul i to privatfly bare timer før forsvinningen og dro fra Tyrkia igjen samme dag. Den tyrkiske avisa Saba, som står president Erdogan nær, har i dag publisert bilder og navn på hver enkelt av saudierne.
Saudia-Arabias ambassadør i USA hevder landet ikke aner hvor regimekritikeren har blitt av og at de er bekymret for ham, men det koker i det internasjonale diplomatiet: Hvordan skal USA og andre vestlige land med bånd til Saudi-Arabia reagere hvis det autoritære kongedømmet har myrdet en kritisk røst i utlandet uten engang å skjule hvem som sto bak?

KVOTEKLUSS: Altså, dette nevnte vel ikke Venstre da de jublet for gjennomslag for økning i antallet kvoteflyktninger i statsbudsjettet mandag: Tallet på 3000 er et tak som inkluderer relokaliseringsflyktninger fra EU, og Frps Jon Helgheim fronter nå at «økningen» er lavere enn enn gjennomsnittet de siste fire årene, som er 3110. På Twitter argumenterer statssekretær Sveinung Rotevatn (V) med at EU ikke er enige om en relokaliseringsmekanisme og at det derfor «etter alle solemerker» vil dreie seg om 3000 overføringsflyktninger fra FN.

PEST, KOLERA, MILJØPARTIET: De svenske regjeringssonderingene står fremdeles bom fast. I dag er det Centerpartiet-leder Annie Lööfs flørt med Miljöpartiet og misnøye med Moderaterna-leder Ulf Kristerssons opptreden som er snakkisen, uten at det ser ut til å løse noe.

SANKER STEMMER: Det var klart flertall for Knut Arild Hareides venstredreining da Sandnes KrF i går debatterte partiets veivalg. Lokallaget, nest størst i fylket, har stor innflytelse når viktige Rogaland KrF, splittet i regjeringsspørsmålet, i neste uke skal velge delegater til det avgjørende landsmøtet 2. november. Samtidig ble det kjent via BT at fem av tolv KrFU-delegater vil bryte med sitt eget landsmøtevedtak og varsler at de vil stemme i Hareides favør.

«GIVE’EM HELL»: SV er, ikke overraskende, på banen etter at NATO i går offentliggjorde at en amerikansk hangarskipgruppe skal delta på storøvelsen «Trident Juncture» senere i måneden. Forrige gang Norge hadde slikt besøk, sto Berlinmuren fortsatt. «USS Harry S. Truman», som selve hangarskipet heter, har plass til flere kampfly om bord enn det finnes i hele det norske Luftforsvaret, og har også med seg 6.000 soldater. NRK har snakket med en «sentralt plassert» kilde i Forsvaret, som sier de venter at Russland vil svare med å sende skip og fly ut for å «snuse litt», og kanskje «sette ting litt på spissen».

FIKK DU MED DEG: «It’s No More Monsieur Nice Guy», skriver Norges fremste terrorekspert Thomas Hegghammer i Wall Street Journal, om hvordan europeiske land bruker virkemidler mot terrormistenkte som ville vært utenkelige for bare seks år siden.

KLART NEI TIL «FINSK» NAZI-FORBUD: Jeg har spurt alle stortingspartiene om hvorvidt de mener norske myndigheter bør jobbe for et forbud mot «Den nordiske motstandsbevegelsen», etter at to rettsinstanser i Finland nå har gitt politiet medhold i å oppløse den nazistiske organisasjonen. (Basert på en lovbestemmelse Norge ikke har tilsvarende til). Svarene, fra SV til Frp, tyder på at det ikke er noe politisk ønske om å gå like hardt til verks her til lands, og selv Rødt er skeptiske til forbudslinjen. Det er også interessant at Tor Mikkel Waras (Frp) varslede utredning om forbud mot kriminelle gjenger kan vise seg å også ramme nynazist-forbrytere. Se alle svarene fra justisministeren og partiene her.