ET SISTE NEI: Torsdag ettermiddag ble det kjent at rådet for Arendalsuka likevel sier nei til at mikropartiet Alliansen og organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (Sian) får delta under årets arrangement. Det gikk dermed knappe tre dager fra det opprinnelige vedtaket ble kjent til medlemmene av rådet - etter sterke reaksjoner fra partier, organisasjoner og enkeltpersoner - hadde endret mening.

Syv av totalt åtte medlemmer deltok i den nye behandlingen, hvor det ble «enighet» om å avslå søknadene fra antisemittiske Alliansen og islamfiendtlige Sian, både når det gjelder stand og markering (Sian responderte for øvrig med at dette var «et knefall for sosialistiske meningsfascister» og varslet tilstedeværelse i Arendal «på den ene eller andre måten» likevel).

På forhånd hadde både Agnes Norgaard (LO) og Siri Mathiesen(NHO) varslet at de hadde snudd i saken, mens Stephen Seiler (Universitetet i Agder) åpnet for å endre mening. De tre utgjorde flertallet da arendalsordfører Robert Cornels Nordli (Ap) og fylkesordfører i Aust-Agder, Gro Bråten(Ap), ble nedstemt før helgen. Snuoperasjonen skjedde etter nesten tre måneder med ulike uttalelser, innstillinger og avgjørelser, samt et eget seminar dedikert til saken. Les vår artikkel om utviklingen de siste døgnene her.

TRUER MED TOLL: Midt i forhandlingsinnspurten om en ny frihandelsavtale mellom USA, Mexico og Canada (som skal erstatte NAFTA), truet Donald Trump torsdag kveld med at USA fra 10. juni vil innføre fem prosent toll på alle varer fra Mexico til USA - som en slags straff for ulovlig innvandring samme vei.