To kjappe: 1) Etterretningstjenesten framleggelse av verdens sikkerhetstrusler i 2018, nå klokka 0945 (legges ut hos Forsvaret straks her), kan fort bli overskygget av debatten om tjenestens masselagring av data om tilfeldige nordmenn, i kjølvannet av NRKs avsløringer i forrige uke. 2) Sosialdemokratene i SPD i Tyskland aksepterte til slutt den nye avtalen om Merkels storkoalisjon gjennom uravstemning i går, over fem måneder etter valget.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

NY OPPRULLING: Flere sentrale Frp-ere har visst lenge at også en annen av partiets politikere hadde seksuell omgang med jenta i «Søviknes-saken» – samme natt, rett ETTER at hun hadde betrodd seg til mannen om å ha blitt utnyttet av Søviknes. («Han utnyttet det at jeg var ung, full og i en svært sårbar situasjon».) Det er nok den største bomben i intervjuet i BT/Aftenposten med kvinnen, den gang en 16-åring som foreldrene overlot til det de trodde var ansvarlige voksne på FpU-landsmøtet i 2000. Siv Jensen (som fra før er stemplet som løgner etter at hun visste om Søviknes-saken i fem måneder før partiledelsens tåredryppende pressekonferanse i februar 2001 og snakket usant på TV i mellomtida) nekter i dag å si når hun fikk vite om mann nummer to.

Fem andre grunner til at intervjuet med kvinnen er 2018-trøbbel for Søviknes og Frp:

  • Kvinnen – i dag 34 år gammel – søker nå voldsoffererstatning fra staten for psykiske skader, noe som betyr at Kontoret for voldsoffererstatning skal inn i saken, med tilhørende lavere beviskrav. 16-åringen ble bl.a. innlagt på psykiatrisk sykehus kort tid etter landsmøte. Epikrisen: «Forteller etter innkomst her at hun snaut to uker før innleggelsen ble voldtatt av en eldre mann i tilknytning til en konferanse hun var på».
  • Hun holder fast på en beskrivelse av et overgrep utført av Søviknes – at hun sa nei til samleie, at han visste at hun var 16 år, at hun var så full at rommet snurret, var stiv av angst og var så ute av seg etterpå at hun ikke ante hvor sitt eget hotellrom var. (Voldtektssaken mot Søviknes ble som kjent henlagt av statsadvokaten som «intet straffbart forhold».)
  • Søviknes kan tolkes som at han indirekte går med på at han ville vært i større strafferettslige problemer hvis det var ordfører Søviknes som utnyttet FpU-medlemmet: «Det var ingen relasjon mellom vervet som ordfører og det partiarrangementet som vi her snakker om. Så der er det ingen direkte link», sier han. (Som svar på at kvinnens advokat mener den daværende straffelovens bestemmelse om utuktig omgang med en annen ved misbruk av stilling som offentlig tjenestemann, burde vært brukt.)
  • Kvinnen knytter utnevnelsen av Søviknes som statsråd til eskaleringen av de psykiske problemene
  • Deler av Søviknes’ tilsvar til jentas historie er mildt sagt tilbakeholdent om månedene der han var med på å prøve å dysse ned hele saken på bekostning av jenta. «Frps maktkamp var så hardt at vi nok mistet litt av det menneskelige perspektivet oppi alt», sier ministeren.

FORZA ETELLERANNET: Da Filter Nyheter snakket med professor Franco Pavoncello i Roma om den populistiske Femstjernersbevegelsen for to år siden, sa han følgende:  «Bevegelsen er et ektefølt barn av nettet og de nye formene for kommunikasjon, men har ingen løsninger og ingen oppskrift på hvordan landet skal styres – de bare avviser alle andre oppskrifter».  Nå er M5S altså største parti etter søndagens brakvalg. Men ingen har flertall, og situasjonen i italiensk politikk er ikke -mindre- kaotisk etter at velgerne sa sitt. Ingen vet hvem Italias neste statsminister er, eller i hvilken grad M5S er tilbøyelige til å forhandle med den straffedømte eks-statsministeren Silvio Berlusconis opprinnelige sentrum-høyre-alternativ. Les kjappanalysen til BBC her.

UKAS SAMMENTREFF: Den mangeårige Trump-vennnen og eks-rådgiveren Carl Icahn dumpet aksjer i stålindustrien for over 31 millioner dollar de siste to ukene før presidenten kom med kunngjøringen om toll på aluminium og stål.
Apropos – må leses: «Moralen er på sitt laveste noensinne», hevder en kilde hos republikanerne om tilstandene i Det hvite hus etter flere dager med det andre rådgivere kaller «ren galskap». Washington Post har snakket med 22 innsidekilder om kaoset den siste uka, der Donald Trump blant annet mistet sin hittil trofaste medarbeider Hope Hicks og tok de aller fleste av sine egne rådgivere og etatsledere på senga da han altså gikk inn for internasjonal handelskrig via nye tollsatser.

PERFEKT STORM: Det brygger opp til en heftig debatt i Sverige om familievold, fordommer og domstolenes sammensetning etter at to lekdommere nylig sørget for at en mann ble frikjent for vold mot kona, basert på oppsiktsvekkende begrunnelserBlant annet heter det at tiltalte var fra en «bra familie, i motsetning til hennes»,  at det ikke er uvanlig at kvinner lyver om vold og trusler, og at det er usannsynlig at kvinnen med sin irakiske bakgrunn ville valgt å gå til politiet om hun faktisk hadde blitt utsatt for forbrytelsen.  For sikkerhets skyld er islam i miksen siden en av lekdommerne, Ebtisam Aldebe, tidligere har uttalt at Sveriges lover bør tilpasses muslimer. Lekdommere velges i Sverige i praksis blant medlemmer av politiske partier, og begge dommerne som nå er i fokus er fra Centerpartiet.

FIKK DU MED DEG? Før helga snakket vi med ekspert Tor Bukkvoll ved FFI om Vladimir Putins atomvåpenpropaganda under torsdagens store rikets-tilstand-tale. Ett av forskerens poenger er at såkalte rakettskjold i vestlige land uansett ikke kan hamle opp med Russlands ballistiske missiler som var kjent fra før, så det er kanskje ikke verdt å hyperventilere (mer enn før) av det våpentekniske i kunngjøringen. Les interjvuet her.

Visste du at du kan få vår daglige nyhetsoppdatering i din Facebook Messenger-app? Sjekk ut vår nyhetsrobot her:

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter