Nyhetsbrev: MH17-flyet ble skutt ned av rakett smuglet fra Russland og Elon Musk vil ha skytteltrafikk til Mars innen ti år

Den katastrofale bombingen av sykehus i Aleppo fortsetter. Her er det nye Oslo-budsjettet, Borgarting lagmannsrett avviser søksmålet fra Edward Snowden mot den norske stat (kjennelsen her), Shimon Peres er død og Farsund-ordføreren kaller prins Harry «en rødhåret tass».  Ellers:


Liten tvil igjen
Raketten som skjøt ned passasjerflyet MH 17 over Ukraina i 2014, var et BUK-missil smuglet inn fra Russland og avfyrt fra et område kontrollert av pro-russiske opprøre, opplyser nederlandske etterforskere på en pressekonferanse i ettermiddag. Dermed har Russland stadig færre bortforklaringsmuligheter rundt eksplosjonen som tok livet av 298 mennesker.

 

Millionby på Mars
Den entusiastiske og stadig mer James Bond-skurk/gal vitenskapsmann-aktige seriegründeren Elon Musk lanserte i går sin plan for å sende mennesker til Mars: gjenbruks-raketter som skal løfte romfartøy, drivstoff og passasjerer til baner rundt jorda, der de monteres sammen for den seks måneder lange ferden til den røde planeten. I 2086? Neida, innen ti år faktisk.  På sikt mener Musk, som ser for seg et partnerskap mellom sitt private selskap SpaceX og offentlige romorganisasjoner, at man kan bringe prisen på et Mars-tur ned til snittprisen for å etablere et hjem i USA – og dermed skal koloniseringen være i gang. Kritikere mener planen er lite annet enn science fiction og først og fremst fremsatt for å trekke nye investorer. SpaceX var først i verden med å få raketter til å lande vertikalt og nå er verdsatt til ti milliarder dollar, men har fortsatt til gode å gjennomføre en bemannet ferd. Andre hyller Musks visjoner og viser til at det mer byråkratisk anlagte NASA ikke ser ut til å nå sitt mål om å lande mennesker på en annen planet i overskuelig framtid. Lanseringsvideoen er i hvert fall spektakulær:

 

Forfølger politiske flyktninger
Politiets sikkerhetstjeneste går hardere ut enn den har gjort før om flyktningspionasje og Russland. Ifølge PST sender russisk etterretning agenter som asylsøkere til Norge for å kartlegge eksilmiljøet her og legge press på blant andre tsjetsjenske opposisjonelle. – Dette er absolutt farlig. Man ser at de som driver med spionasje har reelle represalier mot politisk aktive som bor i Norge, eller familien deres i hjemlandet, sier kontraspionasje-sjef Arne Christian Haugstøyl i PST til NRK.

 

Vannkrig i Kashmir
Spenningen mellom de to atommaktene India og Pakistan øker igjenetter at flere voldelige opptøyer i den omstridte Kashmir-regionen forrige uke kulminerte i et angrep der 18 indiske soldater ble drept (flesteparten av dem i en teltbrann). Nå truer Indias statsminister Narendra Modi med å bygge nye vannkraftverk langs Indus-elven for å minske fiendens tilgang på livsviktig ferskvann og sier at «blod og vann kan ikke renne sammen». Bruken av vann fra elvene som renner fra fjellene i Himalaya og gjennom Kashmir før de når pakistanske dalfører er nøye regulert gjennom en 56 år gammel avtale, og Pakistan gjør det klart at enhver tukling med overenskomsten vil bli betraktet som en krigshandling.

 

Aha-øyeblikket
New York Times mener Trumps behandling av Hillary i tv-debatten var en storskala-versjon av hva som møter kvinner i arbeidslivet hver dag. «There were plenty of aha moments for any woman who is the sole female member of her company’s management team, a female sportscaster, bartender, cop, construction worker, law partner or, yes, a beauty queen. And maybe for the sole female presidential candidate, too».

 

Ha en fortsatt fin dag!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter