Den katastrofale bombingen av sykehus i Aleppo fortsetter. Her er det nye Oslo-budsjettet, Borgarting lagmannsrett avviser søksmålet fra Edward Snowden mot den norske stat (kjennelsen her), Shimon Peres er død og Farsund-ordføreren kaller prins Harry «en rødhåret tass».  Ellers:


Liten tvil igjen
Raketten som skjøt ned passasjerflyet MH 17 over Ukraina i 2014, var et BUK-missil smuglet inn fra Russland og avfyrt fra et område kontrollert av pro-russiske opprøre, opplyser nederlandske etterforskere på en pressekonferanse i ettermiddag. Dermed har Russland stadig færre bortforklaringsmuligheter rundt eksplosjonen som tok livet av 298 mennesker.

 

Millionby på Mars
Den entusiastiske og stadig mer James Bond-skurk/gal vitenskapsmann-aktige seriegründeren Elon Musk lanserte i går sin plan for å sende mennesker til Mars: gjenbruks-raketter som skal løfte romfartøy, drivstoff og passasjerer til baner rundt jorda, der de monteres sammen for den seks måneder lange ferden til den røde planeten. I 2086? Neida, innen ti år faktisk.  På sikt mener Musk, som ser for seg et partnerskap mellom sitt private selskap SpaceX og offentlige romorganisasjoner, at man kan bringe prisen på et Mars-tur ned til snittprisen for å etablere et hjem i USA – og dermed skal koloniseringen være i gang. Kritikere mener planen er lite annet enn science fiction og først og fremst fremsatt for å trekke nye investorer. SpaceX var først i verden med å få raketter til å lande vertikalt og nå er verdsatt til ti milliarder dollar, men har fortsatt til gode å gjennomføre en bemannet ferd. Andre hyller Musks visjoner og viser til at det mer byråkratisk anlagte NASA ikke ser ut til å nå sitt mål om å lande mennesker på en annen planet i overskuelig framtid. Lanseringsvideoen er i hvert fall spektakulær: