BARNEMORDERNE: Hvor svakt og maktesløst kommer «det internasjonale samfunnet» til å reagere denne gangen? Det er ikke klarlagt om det er den Russland-allierte krigsforbryteren Bashar al-Assads styrker som sto bak angrepet med kjemiske våpen i Douma på lørdag, men bildene av livløse barn hulter til bulter med sine slektninger, og småunger som gisper etter luft mens de får førstehjelp, minnet om de andre gangene presidenten har gasset sin egen befolkning med klorgass eller nervegiften sarin. (Den føles som å drukne i sitt eget slim). Flere av ofrene i den beleirede forstaden til Damaskus ser ut til å ha blitt kvalt av gass i sine egne kjellere, etter først å ha søkt tilflukt fra de syriske styrkenes ordinære bombardement.
 «President Putin, Russland og Iran er ansvarlige for å støtte dyret Assad. Prisen vil bli høy (...) SYKT!», tvitret Donald Trump i går (i et høyst uvanlig direkte angrep på Kreml). Det ligger i dag an til - nok en gang - krisemøte i FNs sikkerhetsråd, og en eller annen militær respons mot Assad er ventet hvis de vestlige etterretningstjenestene holder fast på at han igjen har brukt dødelige kjemiske våpen. For i så fall har det syriske regimet vist for hele verden at Trumps begrensede krysserrakett-bombing som svar på det rystende syringass-angrepet i Khan Sheikoun fjor, ikke hadde noen effekt.
Luftangrepet mot en militær flybase ved Homs i Syria i natt var etter alt å dømme israelsk og ikke amerikansk (Israel har angrepet samme flyplass før og kan ha agert raskt for å hindre iranerne i å flytte militært materiell).
Det er uklart hvor mange titalls mennesker som døde av selve gassangrepet lørdag. Foreløpig er det heller ikke mulig å få Assad-motstandernes opplysninger – om at gassen kom sivende rett etter bombeslipp fra regimet – uavhengig bekreftet, fordi det syriske militærets beleiring hindrer journalister, hjelpearbeidere og troverdige eksperter å ta seg inn i området.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

NÅR DET BEHØVES: Flere Høyre-profiler dundrer løs mot Aps partisekretær Kjersti Stenseng etter helgas utspill om at hun vil dreie partiet mot venstre ved å inngå færre forlik med regjeringen. – Kjersti Stenseng sier i realiteten at hun vil sette partiets interesser foran nasjonens interesser, sier Høyre-nestleder Bent Høie til Aftenposten, og krever avklaring fra Jonas Gahr Støre, mens Henrik Asheim (H) i Politisk kvarter i morges kaller det «et skremmende linjeskifte» fra Arbeiderpartiet.  – Når det er riktig for landet å samarbeide, så gjør vi selvfølgelig det på tvers av partier og inngår forlik når det behøves, svarer Hadia Tajik. (Rettet mot Høie).