BARNEMORDERNE: Hvor svakt og maktesløst kommer «det internasjonale samfunnet» til å reagere denne gangen? Det er ikke klarlagt om det er den Russland-allierte krigsforbryteren Bashar al-Assads styrker som sto bak angrepet med kjemiske våpen i Douma på lørdag, men bildene av livløse barn hulter til bulter med sine slektninger, og småunger som gisper etter luft mens de får førstehjelp, minnet om de andre gangene presidenten har gasset sin egen befolkning med klorgass eller nervegiften sarin. (Den føles som å drukne i sitt eget slim). Flere av ofrene i den beleirede forstaden til Damaskus ser ut til å ha blitt kvalt av gass i sine egne kjellere, etter først å ha søkt tilflukt fra de syriske styrkenes ordinære bombardement.
 «President Putin, Russland og Iran er ansvarlige for å støtte dyret Assad. Prisen vil bli høy (…) SYKT!», tvitret Donald Trump i går (i et høyst uvanlig direkte angrep på Kreml). Det ligger i dag an til – nok en gang – krisemøte i FNs sikkerhetsråd, og en eller annen militær respons mot Assad er ventet hvis de vestlige etterretningstjenestene holder fast på at han igjen har brukt dødelige kjemiske våpen. For i så fall har det syriske regimet vist for hele verden at Trumps begrensede krysserrakett-bombing som svar på det rystende syringass-angrepet i Khan Sheikoun fjor, ikke hadde noen effekt.
Luftangrepet mot en militær flybase ved Homs i Syria i natt var etter alt å dømme israelsk og ikke amerikansk (Israel har angrepet samme flyplass før og kan ha agert raskt for å hindre iranerne i å flytte militært materiell).
Det er uklart hvor mange titalls mennesker som døde av selve gassangrepet lørdag. Foreløpig er det heller ikke mulig å få Assad-motstandernes opplysninger – om at gassen kom sivende rett etter bombeslipp fra regimet – uavhengig bekreftet, fordi det syriske militærets beleiring hindrer journalister, hjelpearbeidere og troverdige eksperter å ta seg inn i området.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

NÅR DET BEHØVES: Flere Høyre-profiler dundrer løs mot Aps partisekretær Kjersti Stenseng etter helgas utspill om at hun vil dreie partiet mot venstre ved å inngå færre forlik med regjeringen. – Kjersti Stenseng sier i realiteten at hun vil sette partiets interesser foran nasjonens interesser, sier Høyre-nestleder Bent Høie til Aftenposten, og krever avklaring fra Jonas Gahr Støre, mens Henrik Asheim (H) i Politisk kvarter i morges kaller det «et skremmende linjeskifte» fra Arbeiderpartiet.  – Når det er riktig for landet å samarbeide, så gjør vi selvfølgelig det på tvers av partier og inngår forlik når det behøves, svarer Hadia Tajik. (Rettet mot Høie).

– INGEN ÅPENHET ELLER VILJE: Den brasilianske statsadvokaten Ubiratan Cazetta er ikke nådig i sin beskrivelse av Norsk Hydros forsøk på å gjenoppta full drift ved det gigantiske Alunorte-raffineriet i delstaten Pará: – Vi ser ingen åpenhet eller vilje til å innrømme de problemene selskapet har på anlegget, sier han til Dagens Næringsliv.
Alunorte-raffineriet har gått for halv maskin siden 1. mars. Årsaken er pålegg fra myndighetene, som mener det har vært lekkasjer eller overløp av giftig rødslam fra to store avfallsdeponier på området. Hydro har konsekvent nektet for rødslam-lekkasjer, men i flere omganger innrømmet ulovlige utslipp av regnvann med spor av lut og bauksittstøv etter det store regnskyllet natt til 17. februar i år.  Brasilianske myndigheter har saksøkt Hydro for cirka 600 millioner kroner, mens selskapet har svart med et motsøkssmål der de ber om en tredjepartsvurdering av Evandro Chagas-rapporten, som konkluderer med omfattende forurensning (og som myndighetene bygger sin sak på). Før helga havarerte forhandlingene mellom partene.
 I dag klokka 13 legger Hydro fram to rapporter: Den ene er forfattet av en intern ekspertgruppe, den andre av det innleide konsulentselskapet SGW Services, der målet er å balansere bildet av hva som har foregått ved Alunorte. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen vil bli orientert om innholdet i rapportene før fremleggelsen, opplyste departementet til Filter Nyheter fredag.

BLE NEKTET ASYL, FIKK FENGSELSDOM: Joseph Nkusi, som ble deportert fra Norge i 2016, er nå dømt til ti års fengsel i Rwanda for artikler han skrev på en opposisjonell blogg mens han var i norsk eksil og jobbet som forsker ved Universitetet i Bergen, ifølge Dagbladet. (Dommen ble omtalt på nettstedet The Rwandan 29. mars). – Dette er en tragedie og en alvorlig systemsvikt av norske myndigheter. Han gikk glipp av å kunne anke saken og forsvare seg videre og dette bryter med grunnleggende rettsprinsipper, mener Nkusis norske advokat, Brynjulf RisnesBåde UDI, UNE og Oslo tingrett kom for to år siden fram til at det ikke ville være noen fare for Nkusi i Rwanda.  Anken på asylavslaget skal opp for Borgarting lagmannsrett i mai.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter