Nyhetsbrev mandag 8. januar: Giske, Støre, Israel, Kirkens Nødhjelp, Theresa May, Sp, Frp

God formiddag!

I tilfelle du kommer rett fra oval hytteweekend uten mobildekning: Trond Giske har gått av som Arbeiderpartiets nestleder. Mer om fortsettelsen straks. Først:

SISTE: Samtidig som utenriksminister Ine Eriksen Søreide var på offisielt besøk i Israel, ble en norsk bistandsarbeider i går utvist fra landet. Begrunnelsen var påstått misbruk av visum til blant annet «politisk aktivitet», melder Haaretz.  Ifølge israelske myndigheter – som kaller vedkommende «aktivist», har kvinnen gjennom flere år bistått med å skaffe andre personer visum i hjelpeorganisasjonens navn. Disse skal angivelig ikke ha drevet bistandsarbeid men «andre aktiviteter, noen av dem politiske». Kirkens Nødhjelp bekrefter overfor Aftenposten at en av deres medarbeidere er utvist. «Vi vil sterkt bestride anklager om at vår medarbeider gjennom sitt arbeid har lagt til rette for ulovlig innvandring til Israel», sier kommunikasjonssjef Håkon Haugsbø. Utenriksdepartementet i Norge bekrefter at den norske ambassaden har vært i kontakt med israelerne om saken.

Varsku: Statsminister Theresa May bytter ut flere av ministrene sine i dag, men Boris Johnson skal være trygg.

Må se: Oprah Winfreys tale under Golden Globe-utdelingen (se video) i natt får ovasjoner langt utenfor underholdningskretser. (Men fint om vi kan droppe presidentkandidat-i-2020-maset inntil hun eventuelt kunngjør partipolitiske ambisjoner).

GISKE-SAKEN:

  • Nå klokka 13 er det nytt sentralstyremøte i Ap, før det rett etterpå er varslet en pressekonferanse der Støre vil måtte gå i mer detalj om hvilke varsler som felte Giske. (Vi sender pressekonferansen live på Facebook)
  • Her er hele uttalelsen fra Trond Giske på Facebook i går kveld, som sprakk nyheten om at han går av både som nestleder og leder av finansfraksjonen. «Hovedgrunnen til at jeg gjør dette, er at det er umulig for meg og familien å fortsette å stå i det presset vi har vært under de siste ukene. (…) Jeg ser fram til å gå min versjon av sakene (…) vil svare på spørsmål som er stilt og imøtegå det jeg mener er uriktig. Jeg ber samtidig igjen om unnskyldning for ting jeg har gjort som har medført ubehag for andre. Jeg har ikke alltid vært bevisst nok på egen rolle i alle situasjoner, særlig uformelle og private, skriver han blant annet.
  • Kort tid etter sendte Arbeiderpartiet ut følgende uttalelse fra Jonas Gahr Støre«Jeg har i kveld blitt orientert av Trond Giske om at han trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet. Jeg har selv rådet Giske til å trekke seg og støtter derfor beslutningen han har tatt og har respekt for avgjørelsen. Jeg vil i morgen redegjøre for sentralstyret i Arbeiderpartiet for hvorfor jeg mener dette var en riktig beslutning, og håper det vil skape ro rundt prosessen videre»
  • Så startet spinnfeiden mellom partiledelsen og Giske m/støttespillere om hvor eksplisitt Støre hadde uttrykt mistilliten. – Jeg har ikke fått noe utvetydig råd fra Gahr Støre om å trekke meg, sier Giske til NRK.
  • VG skrev fredag kveld at Hadia Tajik overleverte flere av de første bekymringsmeldingene mot Ap-nestleder Trond Giske i desember.
  • DN-kommentator Kjetil B. Alstadheim kjefter i dag på Giskes støttespillere i Ap i Trondheim: Det Ottervik og Tung gjør, er at de samtidig fremstår som helt blinde for at det er Giskes egne handlinger som er utgangspunktet. Og de fremstår helt blottet for omtanke for varslerne», skriver han.

SPREKKER I UTSTILLINGSVINDUET: Apropos Trondheim – der truer SV med å gå ut av Ap-ordfører Rita Otterviks storkoalisjon dersom Venstre, som også er med i koalisjonen, går i regjering med Høyre og Frp skriver Adressa. Trondheim har i en årrekke blitt karakterisert som et «rødgrønt utstillingsvindu», og lokalpolitikken der et politisk forsøkslaboratorium for Ap: Både VenstreKrf og De Grønne (og Pensjonistpartiet) er trukket inn i den rødgrønne folden, men samarbeider har flere ganger skrantet.

Sabotasjepartiet: Apropos regjeringsforhandlingene – Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kødder til tidsplanen i Moss ved å kalle inn statsrådene Bent HøieJan Tore SannerPer Sandberg og Ketil Solvik-Olsen til spørretimen på onsdag.

…og framskrittspartiet:  – Klimaskepsisen er på vei ut av Frp, sier stortingsrepresentant Gisle Meininger Saudland i energi- og miljøkomiteen, til ABC Nyheter. (Sikter han til Carl I. Hagen, Per Willy Amundsen, Sylvi Listhaug, Christian Tybring-Gjedde, Ulf Leirstein, Morten Wold, Morten Ørsal Johansen, Åse Michaelsen, Morten Stordalen eller Jørund Rytman?)

UNG TERROR: Det kommer fort en debatt om radikalisering av de aller yngste i kjølvannet av saken der en ung østerriker med albansk bakgrunn er siktet for å ha instruert en tysk-irakisk 12-åring (!) via WhatsApp før gutten plasserte en slags spikerbombe ved et julemarked i Tyskland. (Bomben detonerte ikke, og det er uklart hvilket skadepotensial den i virkeligheten hadde – 12-åringen utplasssert trolig også en helt mislykket fyrverkeri-mikstur foran et rådhus i byen).

Ha en fortsatt fin dag!

 

  • Liker du nyhetsbrevet? Da blir vi veldig glade om du deler denne lenken videre til vennene dine så også de kan registrere seg for daglige nyhetsoppdateringer.