Nyhetsbrev mandag 8. april: «Bibi» i trøbbel + Aps omstridte vedtak + Solberg møter Putin

SISTE: Lagmannsretten har forkastet anken fra Merete Hodne, som gikk til sak mot Løgnaslaget (med blant annet Per Inge Torkelsen) fordi de omtalte henne som «nazifrisør» i en sketsj. I tingretten ble komikerne frifunnet for ærekrenkelser. Hodne må nå betale saksomkostninger på cirka 367 000 kroner. – Hvis dette blir en stående dom, så åpner det en helt ny dør. Da er det greit å kalle folk nazist i forskjellige sammenhenger. Det er en dør vi bestandig har holdt lukket, sier Hodnes forsvarer, Per Danielsen, til NRK. Han varsler anke til Høyesterett. Hodne er tidligere bøtelagt fordi hun nektet en hijabkledt kvinne å komme inn i frisørsalongen sin.

NIELSEN GÅR AV: USAs sikkerhetsminister Kirstjen Nielsen trakk seg søndag fra stillingen – det har lenge versert historier om spenninger mellom Nielsen og Trump, der førstnevnte er blitt oppfattet som en brems for presidentens strengeste tiltak i innvandringspolitikken (han skal også ha klaget sin nød over Nielsen til egne rådgivere): «Det er dypt alarmerende at Trump-statsråden som plasserte barn i bur, nå angivelig trekker seg fordi hun ikke er ekstrem nok for Det hvite hus», uttalte demokraten Nancy Pelosi (med henvisning til interneringen av migrantbarnsøndag kveld. I dagene før Nielsens avgang, kvesset Trump nok en gang anti-innvandringsretorikken: «Landet vårt er fullt», uttalte han under inspeksjonen av et grensegjerde mot Mexico fredag.

«BIBI» I TRØBBEL: Israels statsminister Benjamin «Bibi» Netanyahukjemper for sitt politiske liv før parlamentsvalget tirsdag, der han møter kraftig motstand fra utfordreren Benny Gantz, den tidligere generalstabssjefen som har vunnet terreng med løfter om mer sikkerhet og anklager om maktmisbruk mot den sittende statsministeren (Netanyahu blir etter all sannsynlighet tiltalt for korrupsjon).

Flere meningsmålinger viser tilnærmet dødt løp mellom de to kandidatene og deres respektive partier – Blått og hvitt og Likud – men hvem som blir statsminister handler i stor grad om hvilken kandidat som klarer å forhandle seg frem til en styredyktig koalisjon i Knesset (der ingen partier noensinne har hatt flertall).

Samtidig seiler Moshe Feiglin, leder av det liberalistiske og ultranasjonalistiske Zehut-partiet, opp som en «dark horse» med mulighet til å kapre fire seter i parlamentet og bli sentral i koalisjonsforhandlingene (Feiglin har i tillegg til idéer om å fjerne palestinere fra Gaza og Vestbredden vært en svoren tilhenger cannabis-legalisering).

ABORT, ASYL OG OLJE: Tre av de mest omstridte sakene fra helgas landsmøte i Arbeiderpartiet, vær så god:

  • Partiet vedtok ikke å utvide dagens grense for selvbestemt abort, men skal likevel «kritisk gjennomgå og eventuelt endre» dagens nemndsystem (på forhånd hadde et mindretall i redaksjonskomitéen for kvinnehelse tatt ut dissens mot forslaget – de ville utvide grensen for selvbestemt abort til 18 uker og utrede å fjerne nemndene).
  • Aps asylpolitikk skal ikke lenger være «streng», men «konsekvent» (Jonas Gahr Støre kommer fortsatt til å si «streng», ifølge ham selv). Partiet vil ikke forplikte seg til å ta imot det antallet kvoteflyktninger som FNs høykomissær for flyktninger ber om, men likevel ta imot flere enn i dag. Landsmøtet vedtok også en «solidaritetspott» på fem milliarder kroner, som skal hjelpe mennesker på flukt der de er (dette skiller seg «veldig sterkt» fra Frp, som «bruker hjelp der de er som et vikarierende argument», ifølge medlem av migrasjonsutvalget Sylo Taraku).
  • Ap gikk ikke inn for varig vern av LoVeSe, men vil heller ikke konsekvensutrede. Dermed ble partiets eget oljekompromiss fra 2017 – som åpnet for å konsekvensutrede Nordland VI – vraket. Reaksjonene: AUF jubler, LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er skuffa, Fellesforbund-leder Jørn Eggum er «jævla skuffa»Bent Høie (H)mener vedtaket er et «direkte angrep» på LOs medlemmer, Linda Hofstad Helleland (H) tror Ap hadde gått konkurs dersom partiet var en bedrift, Siv Jensen (Frp) mener partiet «svikter arbeiderne», klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) mener Ap ga fra en «historisk mulighet til å gå inn for varig vern» og MDG-talsperson Une Bastholm liker ikke at partiet kaller oljevirksomheten en «framtidsnæring».

Fri Fagbevegelse har en fin punktliste over flere av de viktige vedtakene, inkludert det tilsynelatende kostbare forslaget om en utvidelse av tannhelsetjenesten. De interne retningslinjene for behandlingen av varslingssaker om seksuell trakassering, ble for øvrig vedtatt uten den omstridte «foreldelsesfristen».

MØTER PUTIN: Spiontiltalte Frode Bergs støttespillere legger press på statsminister Erna Solberg, som møter Russlands president Vladimir Putinunder Arktisk forum i St. Petersburg i morgen, tirsdag: – Hun må si til Putin at Frode Berg er en viktig person for Norge, og be ham om en benådning, sier Bergs venn Trine Hamran til Dagbladet.

Hun får støtte av ordfører i Sør-Varanger kommune, Rune Rafaelsen (Ap): – Frode Berg har vært på jobb for Erna Solberg. Han ble sendt ut av det offisielle Norge, og da må det offisielle Norge sørge for å hente ham hjem.

Møtet mellom Solberg og Putin er for øvrig det første offisielle møtet på øverste politiske nivå mellom Norge og Russland siden sistnevnte annekterte Krim-halvøya i 2014. «Dette er en god anledning til å videreføre den dialogen vi har hatt med Russland også i en krevende tid», uttalte Solberg til VG i forrige uke.