Nyhetsbrev mandag 7. mai: Israelske eks-spioner snoket for Trump-staben + økning i vold mot lærere

FLYAMBULANSE-KRISEN VOKSER: Legeforeningene i Finnmark og Troms krever nå at helseforetakene bryter den nettopp inngåtte kontrakten om ambulansefly med det svenske selskapet Babcock Scandinavian Air Ambulance (BSAA). Beredskapen i nord har de siste ukene vært rammet av fly som står på bakken fordi dagens operatør, Lufttransport, som fortsatt skal levere ambulanseflytjenesten til sommeren 2019, ikke har piloter igjen til å bemanne dem. Flere piloter har sagt opp og ytterligere er sykmeldt eller har erklært seg «not fit to fly», i kjølvannet av at selskapet etter 27 år tapte milliardkontrakten til Babcock – uten at forhandlinger med Norsk Flygerforbund om å overdra pilotene kollektivt ledet fram. Sp, SV og Ap krever redegjørelse i Stortinget fra helseminister Bent Høie, mens Tromsø-ordfører Kristin Røymo (Ap) mener at Riksrevisjonen må granske anbudsprosesssen.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

SÅ: Et knippe viktige Donald Trump-nyheter fra helga:

  • The Observer avslører at presidentens stab i mai i fjor hyret et israelsk sikkerhetsselskap til å lage drittpakker i det skjulte om to av Obamas rådgivere – Ben Rhodes og Colin Kahl – i et forsøk på å diskreditere Iran-avtalen via enkeltpersoner som var med på å meisle den ut. Vi snakker -virkelig- skitne triks her: Konsulentene i Black Cube (som er de samme Harvey Weinstein brukte til å herje med metoo-varslere) ser ut til å blant annet ha brukt falske identiteter til å prøve å få info fra Kahls og Rhodes’ ektefeller i tillegg til å utgi seg for å være journalister i andre sammenhenger. Storbritannias tidligere utenriksminister Jack Straw uttaler at manøveren viser «et høyt nivå av desperasjon» fra Trump og Benjamin Netanyahu, mens en annen høytstående britisk eks-diplomat kaller saken «bloody outrageous». Det er bare fem dager til Trump skal ta stilling til atomavtalens framtid.
  • Etterforskningsleder Robert Mueller truet i mars Trump med å bli stevnet til en storjury hvis han ikke stiller til avhør frivillig i Russland-komplekset, men det er langt fra sikkert at presidenten vil bøye av selv med en slik rettslig innkalling. (I så fall oppskriften på en konstitusjonell krise hvis dette ender i høyesterett). Det ble klart i intervjuer med Trumps nye advokat Rudy Giuliani i går, der han også bekrefter at Trump kan komme til å benytte seg av retten til å unngå selvinkriminering (gjennom å nekte å svare på enkelte spørsmål).
  • Trumps kandidat som CIA-sjef, Gina Haspel, (hun som rykket opp da Mike Pompeo ble utenriksminister) skal ha vært i ferd med å trekke seg i frykt for hva ansettelseshøringen i senatet på onsdag kan ta opp om hennes betydelige rolle i tortur av terrormistenkte i amerikansk fangenskap. (Trump sutrer om saken på Twitter i skrivende stund)

MER OG VERRE VOLD: I snitt var det 16 volds- eller trusselhendelser på grunnskoler i Oslo mot lærere hver eneste skoledag i 2017. Det framgår av utdanningsetatens årsrapport, der det er registrert 3170 slike episoder. Bare 43 av sakene ble politianmeldt selv om ti ganger så mange ble regnet som «svært alvorlige», ifølge NRK. Etaten opplyser at en del av den enorme økningen i totalantallet hendelser, fra 871 i 2015,  skyldes underrapportering i tidligere år, samtidig som Utdanningsforbundet uttaler at «flere elever er mer utagerende enn før, og vi hører om flere alvorlige hendelser enn tidligere».

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Du kan også få vårt nyhetsbrev rett i din Messenger-app! Trykk her og klikk på «Get started».

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter

  • Vi vil at dette nyhetsbrevet fortsatt skal være reklamefritt og daglig, men det koster litt. Har du lyst til å bidra, kan du sende redaksjonen en slant penger via Vipps.  Velg «Betal» (den med handlekurven) og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media).  Tusen takk til alle sjenerøse lesere så langt!